17 نوع بوی بد دهان و بررسی علت هر کدام
آوریل 29, 202412 مشکل رایج دندان را بشناسید
می 14, 2024بوی بد دهان مزمن که از نظر پزشکی به نام هالیتوزیس (halitosis) شناخته می شود، یک مشکل شایع است که بیشتر از 30 درصد افراد بزرگسال در طول زندگی از آن رنج میبرند. خوردن سیر و پیاز تنها علت نفس بدبو نيست. بوی بد دهان زماني رخ میدهد که باکتریها، باقیمانده غذا را در دهان تجزيه میكنند و ترکیبات بدبو تولید مینمايند. همچنين بوی بد تنفس میتواند ناشی از عادات غذایی، سیگار کشیدن یا مشکلات سلامتی مانند بیماری گوارشی و قند خون بالا نيز باشد.
شایع ترین علت بوی بد دهان مرتبط به مشکلات دهان و دندان است که در بسیاری از موارد، مسواک زدن دندان ها، استفاده از دهانشویه یا جویدن برگ نعناع می تواند به رفع نفس بدبو کمک کند. اما بدبویی دهان مزمن و مداوم میتواند نشانهای از مشکلات زمینه ای دهان یا حتی سلامت بدن است. برای درمان همیشگی و قطعی بوی بد دهان ابتدا باید علت اصلی آن را شناسایی نمود.
تشخیص بوی بد دهان توسط دستگاه و خود فرد
دندانپزشک غالبا به راحتی نفس فرد مشکوک به هالیتوزیس را بوییده و با استفاده از مقیاس شدت شش نقطه ای موجود، وضعیت را ارزیابی می کند. به علاوه می تواند قسمت پشت زبان را خراشیده و بوی آن را استشمام کند، زیرا این ناحیه اغلب می تواند منبع بوی بد دهان باشد.
برای تشخیص دقیق تر بد بویی دهان روش ها و ابزارهای آزمایشگاهی نیز موجود است که رایج ترین آنها عبارتند از:
- هالیمتر (Halimeter)
این وسیله برای اندازه گیری ترکیبات گوگردی موجود در دهان به کار می رود و قادر است سطح پایین گوگرد را تشخیص دهد.
- کروماتوگرافی گازی
توسط این روش سه ترکیب گوگرد فرار اندازه گیری می شود که عبارتند از: سولفید هیدروژن، متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید
- آزمایش بانا (BANA test)
بوسیله این آزمایش میزان آنزیم خاص تولید شده توسط باکتری های ایجاد کننده نفس بدبو اندازه گیری می شود.
- آزمایش بتا-گالاکتوزیداز
سطح آنزیم بتا-گالاکتوزیداز با بوی نامطبوع دهان ارتباط دارد و میتواند یکی از علل بوی نامناسب دهان باشد.
علائم بوی بد دهان
بطور کلی فهمیدن نفس بد بو کار سختی نیست. دیگران هم ممکن است متوجه این مشکل شوند و به شما اطلاع دهند یا از شما فاصله بگیرند. بارزترین نشانه بدبویی دهان توجه به بوی ناخوشایند دهان است. برای اینکه بدون ناراحتی بوی بد دهان دیگران را به او اطلاع دهید میتوانید مطلب چگونه به شخصی بگوییم دهانش بو میدهد؟ را مطالعه نمایید.
علائم و نشانه های دیگر
- طعم ناخوشایند، ترش یا طعم فلزی دهان
- خشکی دهان
- بروز یک پوشش بر روی زبان
- گلودرد
- سوزش زبان
- ترشحات بینی
- خونریزی لثه
- کبودی لثه ها
- غلیظ بودن بزاق دهانی
- نیاز به تخلیه مداوم مخاط گلو
- پلاک دندان در خط لثه ها
- بوی بد صبحگاهی
دلایل بوی بد دهان
1- لوازم دندانپزشکی
نگهداري از وسایل ارتودنسی و دندانپزشکی نظير دندان مصنوعی و روکش های نامناسب دندان در دهان ممکن است سخت باشد. آنها را بایستی روزانه تمیز نماييد. همچنين آنها همانند آهنرباها برای ذرات غذا عمل میكنند و مواد غذايي در آنها گیر میافتند و منجر به نفس بد بو میشوند.
مطلب مرتبط: بوی بد دهان در ارتودنسی
2- عادات خوردن و آشامیدن در بوی بد نفس
آنچه میخورید یا مینوشید، میتواند علت بوی بد دهان شود.
نوشيدن الكل
الکل برای مدتی روی بوی بد تنفس تاثير میگذارد. مطالعات، ارتباط معنیداری بین افزایش دفعات مصرف الکل و بوی نامطلوب دهان را نشان ميدهد. عواملی که باعث بوی بد تنفس در نوشيدن الكل میشود شامل:
- افزایش خشکی دهان
- افزایش سطح ترکیبات گوگردی در مصرف کنندگان روزانه الكل
- افزایش بیماری پریودنتال
- اثر کوتاه مدت بوی الکل
- وخيم شدن بهداشت دهان و دندان
خوردن غذای بدبو
غذاهایی که باعث بوی بد دهان میشوند شامل چاشنیها، سیر، پیاز، ترشیجات، تربچه و ادویهجات هستند. اگرچه بوی تند این غذاها پس از یک یا دو ساعت از بين میروند، اما همیشه بعد از مصرف اين مواد غذايی، با يك آروغ بوي بد آنها دوباره ظاهر میشوند.
بوی بد دهان ناشی از غذا گاهی اوقات از دستگاه گوارش سرچشمه میگیرد، نه از دهان. بعد از هضم شدن غذا، مواد شیمیایی جذب جریان خون و سپس وارد ریهها میشوند، جایی که بعداً آنها را ميتوان دوباره از طريق آروغ دفع كرد.
رژیم کتوژنیک را دنبال میكنيد
رژیم کتوژنیک (کتو) رژیم غذایی کم کربوهیدرات و پرچرب است که در ابتدا برای درمان صرع استفاده میشد. خوردن مقدار کم کربوهیدرات بدن را در حالت متابولیکي به نام کتوز قرار میدهد. در اين حالت بدن چربیها را میسوزاند، در نتيجه منجر به کاهش سریع وزن میشود.
هنگامی که بدن در حالت متابولیک کتوژنیک قرار میگيرد، متوجه بويي به نام بوي کتو میشويد. این اتفاق به اين دليل رخ میدهد كه آنزیمهای کبدی استون را به ایزوپروپانول تبدیل میكنند. بوهای منتشر شده در طول این فرايند به بوي بد دهان ختم میشود.
بوي کتو، شبيه بوی استون است، همان مادهای که در تركيبات پاک کننده لاک ناخن مصرف میشود. با این حال، بوی میوهای نیز دارد.
تمام روز غذا نمیخورید
حذف وعدههای غذایی يکي از دلايل داشتن بوی بد تنفس است. وقتی يكي از وعدههای غذایی را حذف میكنيد، بزاق زیادی در دهان تولید نمیشود. غذا با افزایش تولید بزاق در دهان همراه است. روزه داری نیز میتواند از دلایل بوی بد دهان باشد.
3- هالیتوفوبیا (halitophobia)
يك درصد بوي بد دهان از اختلالی به نام هالیتوفوبیا ناشي میشود. باور غلط در اين بيماري اين است که افراد فكر میكنند دهانشان بوی بدي میدهد. هالیتوفوبیا بیماری جدیاي است و میتواند تضعیف کننده باشد.
این بیماری فقط سوء ظن طولانی مدت به بوی بد دهان نيست، بلکه ترس طولانی مدت است. افراد مبتلا به هالیتوفوبیا فكر میكنند که بوی بد دهان آنها، دیگران را از خودشان دور میكند، اين ذهنيت حتی پس از اینکه دندانپزشک تأیید کرد که آنها این بیماری را ندارند یا تحت درمان هستند، ادامه دارد.
شوربختانه، این نوع فوبیا به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است. اگر فکر میکنید به اين وضعيت مبتلا هستيد، از متخصص روانشناسی كمك بگيريد.
4- شرایط سلامتی در بوی بد تنفس
گاهی اوقات بوی بد تنفس نشانهي مشکل سلامتی مانند سوزش سر دل، فشار خون بالا یا سندرم شوگرن است.
درد معده
در بیشتر موارد بوی بد تنفس توسط باکتریهای موجود در دهان فرد ایجاد میشود. محققان معتقدند در تعداد کمی از افراد، بوی بد دهان توسط یک اختلال گوارشی مانند بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) رخ میدهد. ریفلاکس معده به مری وضعیتی است که در آن محتویات معده به مری باز میگردد.
مطالعات نشان داده است که تقریباً شصت درصد از بیمارانی که به دلیل سایش دندان به دندانپزشک مراجعه میکنند، بیماری ریفلاکس قابل توجهی دارند. مواجهه دندانها با اسید ریفلاکس و سایر مواد مانند صفرا( کمک کننده گوارشی ذخیره شده در کبد)، از جمله عواملی هستند که منجر به پوسیدگی سايشي دندانها در اين بیماران میشوند.
قند خون بالا یا دیابت (Diabetes)
اگر نفستان تقریباً بوی شیرین میدهد، نشانه آن است که کتواسیدوز دیابتی داريد. کتواسیدوز دیابتی وضعیت تهدید کننده زندگی برای افراد مبتلا به دیابت (معمولا نوع 1) است. کتواسیدوز دیابتی میتواند منجر به حمله قلبی یا نارسایی کلیوی شود.
دندانپزشکان تقریباً همیشه بوی شیرین را در بیماران مبتلا به دیابت تشخیص داده نشده، مواجهه میشوند. اغلب این علائم نشان دهنده آن است كه سطح قند خون اين بيماران به طور خطرناکی بالا است و آنها به طور اورژانسي به کمک پزشکی نیاز دارند.
سندرم شوگرن (Sjögren’s Syndrome)
سندرم شوگرن (SS) بيماري مرتبط با اختلال در سیستم ایمنی است. شوگرن در زنان میانسال و مبتلایان به سایر بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس مشاهده میشود. با اين وجود سندرم شوگرن در افراد جوان و سالم نيز مشاهده شده است. در سندرم شوگرن، بوی بد تنفس به خاطر خشک شدن دهان رخ میدهد.
5- مشكلات سلامت دهان و دندان، شایع ترین علت بوی بد دهان
سلامت دهان و دندان به جلوگیری از بوی بد دهان کمک میکند. عدم نخ دندان کشیدن یا مسواک نزدن به طور منظم منجر به مشکلاتی مانند حفره و بیماری لثه میشود كه با بوي بد دهان در ارتباط است.
حفره دندان
تجمع پلاک سبب فرسایش دندان ها شده و باعث ایجاد حفره میشود. سوراخها از پوسیدگی دندان یا آسیب به سطح دندانها به وجود میآیند. این اتفاق زمانی میافتد که باکتریها در دهان اسیدهایی تولید میکنند که به مینای دندان حمله مینمايند. در حالی که بهداشت نامناسب دهان قطعا به نفس بدبو کمک میکند، حفرهها به طور غیرمستقیم باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند.
غذا در سوراخ ها گیر میکند و تمیز کردن آنها سخت و دشوار است. باقی ماندن از حد معمول مواد غذايي در حفره ها منجر به بوی بد تنفس میشود.
بیماری لثه
بوی بد دهان علامت هشدار دهنده بیماری پریودنتال است که به آن بیماری لثه نیز میگویند. بیماری پریودنتال ناشی از عفونت و التهاب لثهها و استخوانهای اطراف دندانها است. بیماری عفونی لثه نادر به نام ژنژیویت اولسراتیو نکروزان حاد (ANUG) وجود دارد كه در کنار سایر علائم، با بوی تند و متعفن دهان مشخص میشود. ژنژیویت اولسراتیو نکروزان حاد کمتر از 1٪ از جمعیت را تحت تاثیر قرار میدهد. اين بيماري زخم دردناک و ملتهب بافت لثه است كه به دلیل عفونت باکتریایی ايجاد میشود.
پرزهای زبان
در گروه اندکی از افراد، بلند بودن جوانه های چشایی ( پرزهای زبان ) در بخش انتهای زبان می تواند عاملی برای ایجاد بوی نامطلوب دهان باشد که با مسواک زدن روی زبان معمولا” بوی بد دهان از بین می رود.
مطالعه مقاله زیر توصیه میشود:
آیا کامپوزیت دندان یا روکش باعث بوی بد دهان میشود؟
6- عوامل مرتبط با بیماری
برخی از بیماریها مانند آبریزش بینی یا گلو درد استرپتوکوکی منجر به بوی بد تنفس میشود.
ترشحات بینی
برخی از بیماریها مانند آبریزش بینی یا گلو درد استرپتوکوکی منجر به بوی بد تنفس میشود.
مخاط در پشت گلو به دلیل آلرژیهای گردهها یا سرماخوردگی جمع میشوند. در واقع ذرات خارجی پس از بینی به پشت گلو و سپس به دهان میروند، روی سطح زبان مینشینند و باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند.
گلودرد استرپتوکوکی
استرپتوکوک نوعي عفونت باکتریایی است نه ویروسی. این باکتریهای مهاجم باعث بوی بد دهان میشوند. نه تنها استرپتوکوک، بلکه عفونتهای سینوسی نیز جزو عفونتهای باکتریایی هستند و مخاطی بدبو و چرک مانند توليد میکنند. علاوه بر این عفونتها، انواع خاصی از باکتریها هستند که بوی بدی را در دهان ایجاد مینمايند.
7- داروها در ايجاد بوی بد تنفس
بسیاری از داروها باعث بوی بد دهان میشوند. مطالعه اي منتشر شده برای شناسایی داروهایی که باعث بوي بد دهان میشوند، وجود دارد. در اين مطالعه داروها به صورت ناشی از شرایط سیستمیک، بیماریهای منتقله از طریق خون، یا درمان دارویی تجزیه و تحلیل شده است.
مطالعه كنندگان داروهایی را که باعث بوي بد دهان میشوند را در ده گروه دسته بندی نمودهاند.
- كاهنده اسيد
- آمینوتیولها
- آنتی کولینرژیکها
- داروهای ضد افسردگی
- ضد قارچ ها
- آنتی هیستامینها و استروئیدها
- ضد اسپاسم
- عوامل شیمی درمانی
- مکملهای غذایی
- مواد آلی گوگرد
اگر هر یک از این داروها را مصرف میکنید، در معرض خطر ابتلا به بوی بد تنفس هستيد.
8- بوی بد صبحگاهی دهان
بوی بد صبحگاهی دهان، بعد از خواب شبانه طبیعی به نظر می رسد. این اتفاق به اين دليل میافتد که وقتی میخوابید، باکتریها در دهان وجود ندارند. در نتيجه میکروبها از این موقعيت استفاده میکنند و تولید بزاق را در طول خواب کند مینمايند. از آنجایی که بزاق به تمیز کردن دهان کمک میکند، لذا تا زمانی که دندانهای خودتان را مسواک بزنید، نفستان بوی بدی میدهد.
مبتلایان به اختلالات خواب مانند آپنه خواب (sleep apnea) و خروپف (snoring) ممکن است در تنفس از طریق بینی مشکل داشته باشند و بیشتر از دهان خود نفس بکشند که این خود عامل ایجاد بوی بد دهان است.
راهکارهای رفع این مشکل را در مطلب رفع بوی بد دهان در صبح مطالعه نمایید.
9- تنفس از طريق دهان
تنفس از طريق دهان منجر به بوي بد دهان میشود. برخی از افراد هنگام خواب از طریق دهان نفس میکشند، اما بسیاری از مردم اغلب تنفس از طريق دهان را در زمان ورزش نیز انجام میدهند.
10- تفاوت باکتریهای دهان
هرکسی ترکیب بزاق مخصوص به خودش را دارد كه شامل انواع و سطوح مختلف باکتریهای دهان است. همهي این موارد در شرایط خاصی بر بوی دهان تاثیر میگذارند. به عنوان مثال شخصی با بوی لیسترین يا دهانشويه از خواب بیدار میشود، در حالی شخص ديگر پیاز میخورد تا سي دقیقه دهانش بوي پياز میدهد.
11- سيگار كشيدن در ايجاد بوی بد تنفس
سیگار کشیدن به بوي بد دهان کمک میکند. مطالعهاي نشان داده است که سیگار کشیدن طولانی مدت ترشح بزاق را کاهش میدهد و کیفیت آن را تغییر مینمايد. بزاق با از بین بردن غذا و باکتریها نقش مهمی در حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان دارد. علاوه بر این، آنزیمها و آنتیبادیهای موجود در بزاق میتوانند باکتریهای موجود در دهان و دندانها را از بین میبرند و منجر به بوی بد دهان و پوسیدگی دندانها شوند.
توجه شما را به علت اصلی بوی بد دهان از نظر سایت betterhealth جلب میکنیم:
Halitosis is caused by sulphur-producing bacteria in the tongue and throat.
ترجمه: هالیتوزیس توسط باکتری هایی در زبان و گلو که گوگرد تولید میکنند، ایجاد میشود.
betterhealth
علت بوی بد دهان در کودکان
مانند بزرگسالان، عدم رعایت یهداشت دهان و دندان در کودکان مهمترین علت بدبویی دهان است. بطور کلی عوامل تاثیرگذار عبارتند از:
- شی خارجی : گیر کردن اشیاء در بینی ممکن باعث بوی بد دهان بشوند.
- بهداشت نامناسب دندان : خودداری از مسواک زدن صحیح و استفاده منظم از نخ دندان دلیل عمده نفس بدبو است. هنگامی که ذرات کوچک مواد غذایی در دهان می مانند، زمینه فعالیت باکتری های موجود در دندانها و روی زبان و در نتیجه، تولید بوی نامطبوع را فراهم می کنند. عمده ترین دلیل آن باکتری های موجود در دندان ها و بقایای روی زبان هستند. بنابراین جای تعجب نیست که بیشتر موارد بوی بد دهان با بهداشت ضعیف دهان و دندان و عفونت و التهاب لثه همراه باشد.
- عفونت های دندانپزشکی : پوسیدگی دندان، بیماری های لثه، زخم های جراحی و دندان های در حال پوسیدگی، همه از دلایل بوی بد هستند.
- مصرف دارو و مکمل : استفاده از برخی دارو ها و دوزهای زیاد مکمل ویتامین هم ممکن است باعث بوی نامطلوب دهان بشوند.
- بیماری ها : بیماری های مثل التهاب لوزه، آلرژی و عفونت های سینوسی در کودکان میتواند باعث بوی نامطبوع دهان شود.
روش های درمانی بوی بد دهان
از آنجایی که نفس بدبو نشانه مشکلات زمینه ای سلامت دهان و دندان است، رهایی یافتن از آن به معنای پیدا کردن علل اصلی این بیماری است. درمان های دندانپزشکی و پزشکی، تغییر عادات سبک زندگی، داروها و جراحی ها همگی می توانند در از بین بردن بدبویی دهان به طور کامل نقش داشته باشند.
درمان های رایج پزشکی
رویکرد درمانی دندانپزشکان و پریودنتیست ها (متخصصان لثه) در مورد بوی بد دهان یا هالیتوزیس بستگی به علت آن دارد. بسیاری از موارد مربوط به پلاک و جرم، تجمع باکتری در دندان، لثه و دهان است. برای از بین بردن بوی دهان در این موارد می توانید از روش های درمانی خاص استفاده کنید، از جمله موارد زیر:
- جرم گیری و پلنینگ ریشه: دندانپزشکان یا متخصصان لثه از جرم گیری و روت پلنینگ برای درمان التهاب لثه (بیماری لثه) و پریودنتیت (عفونت لثه) با حذف باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان استفاده می کنند. آنها از ابزارهایی برای تمیز کردن لثه در امتداد دندان ها، در قسمتهای بین آنها، زیر خط لثه و در ریشه استفاده می کنند.
- انجام دبریدمان: بوی نامناسب دهان اغلب با تجمع یک لایه باکتری روی زبان و دندان ها ایجاد می شود. دبریدمان شامل استفاده از سوهان یا برس در دهان و بین دندان برای برداشتن باکتری و جرم رسوب شده در دهان است.
- استفاده از دهان شویه ها: شستن دهان با دهان شویه باکتری های هدف را در دهان شما شستشو می دهد. دندانپزشک شما ممکن است دهان شویه هایی شامل عوامل ضد باکتری مانند کلرهگزیدین، روی، تری کلوسان و ستیل پیریدینیوم کلراید را توصیه کند.
- لیزر درمانی: در درمان بوی بد دهان با لیزر،با انسداد الیاف عصبی لثه کاهش درد را در 90 در صد افراد موجب می شود. در این روش، مراقبتهای ویژه ی پس از جراحی نیز حذف می گردد، به طوری که پس از پایان یافتن جلسه درمان،بیمار می تواند بر خلاف روش جراحی متداول به راحتی غذا مصرف کند.
15 درمان خانگی بوی بد دهان
بهداشت نامناسب دهان و دندان یکی از دلایل اولیه بدبویی دهان است. به این ترتیب، تغییرات زیادی در شیوه زندگی وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. عادت های مناسب برای ارتقای سلامت دندان ها و دهان خود و جلوگیری از بوی بد دهان در خانه یاد بگیرید که شامل:
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن: دندان های خود را بعد از غذا کاملا مسواک بزنید و روزانه نخ دندان استفاده کنید. سعی کنید از دهانشویه حاوی روی استفاده کنید که برای داشتن نفس خوشبو موثر است.
- تمیز کردن زبان: با استفاده از یک اسکراپر مخصوص، می توانید دبریدمان را در خانه انجام دهید تا باکتری ایجاد کننده بوی بد دهان را از روی زبان حذف کنید.
- پرهیز از دخانیات: با ترک دخانیات بوی بد نیز کاهش پیدا می کند. سیگار نه تنها مستقیما باعث بوی بد دهان می شود، بلکه باعث خشکی دهان نیز می شود که می تواند منجر به بوی بد دهان شود.
- تغییرات رژیم غذایی: پیاز، سیر، غذاهای ترش و ادویه ها را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید، زیرا اینها می توانند باعث بد بو شدن دهان شما شوند.
- دندان های مصنوعی خود را تمیز کنید: دندان مصنوعی یا پروتز می تواند محل مناسب جمع شدن باکتری های ایجاد کننده بوی ید دهان باشد. تمیز کردن و ضدعفونی منظم و مناسب آنها می تواند از بدبویی دهان جلوگیری کند.
- اجتناب از خشکی دهان: مقدار زیادی آب بنوشید و دهان خود را مرطوب نگه دارید. از الکل و کافئین که می تواند باعث خشکی دهان شود جلوگیری کنید.
- تحریک بزاق: دندانپزشک شما ممکن است جویدن آدامس بدون قند را برای تحریک تولید بزاق توصیه کند که از دهان شما در برابر باکتری ها محافظت می کند.
- درمان های طبیعی: درمان های خانگی برای بوی بد دهان شامل دهانشویه های ساخته شده با روغن های طبیعی، جویدن برخی گیاهان دارویی و نوشیدن چای سبز است.
- چکاپ مرتب دندانپزشکی: در معایناتی که توسط دندانپزشک انجام میشود هرگونه بیماری دهان و دندان شناسایی شده و با رفع آن از بروز نفس بدبو پیشگیری خواهد شد.
- نوشیدن زیاد آب: آب یک نعمت است. بدبویی دهان می تواند ناشی از خشکی معده یا گرما در معده باشد. آب می تواند بهترین راه حل برای مقابله با مشکلات معده باشد. علاوه بر این، اگر به دلیل استفاده بیش از حد از الکل یا غذاهای دارای اسید بالا، عفونت اسیدی در دهان شما وجود داشته باشد، آب می تواند به راحتی اثرات آن را خنثی کند و بوی بد دهان در زمان کمتری درمان می شود.
- استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید: فلوراید به ایمنی دهان کمک میکند و از عفونت های باکتریایی جلوگیری مینماید.
- دهانشویه حاوی زینک: یون های زینک قابلیت خنثی سازی ترکیبات مختلف باکیریایی را دارند.
- اجنتاب از آشامیدن نوشیدنی های غلیظ: قهوه، الکل و چای سیاه باعث ایجاد خشکی دهان میشوند. بهتر است آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
- تعویض مسواک: از هرمسواک نهایتا 2 تا 3 ماه استفاده کنید. در صورتیکه دچار بیماری های دهانی شدید مسواک خود را تعویض نمایید.
- آب نمک گرم: از محبوب ترین درمان های خانگی بوی بد دهان، استفاده ازآب نمک گرم است. 1 فنجان آب گرم و نصف قاشق چایخوری نمک را مخلوط کنید و به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید و بعد بیرون بریزید. این یک درمان خانگی سنتی و معروف است که همیشه جواب میدهد.
16 درمان گیاهی و طبیعی رفع بوی بد دهان
تعدادی ماده طبیعی از دل طبیعت برای درمان طبیعی بوی بد دهان وجود دارد که می توانند به حل این مشکل کمک کنند. این درمان ها شامل:
- چای سبز: محققان به این نتیجه رسیده اند که ترکیبات موجود در چای سبز، پلی فنول ها، ممکن است در برابر بوی بد دهان ناشی از باکتری Solobacterium moorei موثر باشد.
- دارچین: دارچین حاوی اسانس آلدهید سینامیک است. ترکیبات دارچین باعث کاهش 50 درصدی باکتری های دهان میشود.
- سیب: میوه ها و سبزیجات ترد به افزایش ترشح بزاق دهان کمک میکنند و باعث از بین بردن باکتری های عامل بوی بد دهان و پیشگیری از خشکی دهان میشوند. گاز زدن سیب به از بین بردن ذرات غذا که باعث تنفس بد بو است کمک میکند. همیشه یک سیب همراه خود داشته باشید.
- سرکه سیب و آب: قبل از غذا یک قاشق غذا خوری حاوی ترکیب آب و سرکه سیب مصرف نمایید.سرکه سیب با خاصیت آنتی باکتریالی، سطح Ph را متعادل کرده و به پیشگیری از رشد و گسترش باکتری های عامل بو کمک میکند.
- لیمو یا پرتقال: اگر بوی دهان صبحگاهی دارید، پس از بیدار شدن مقداری آب لیمو را با آب مخلوط کرده و بنوشید. از یک تکه لیمو یا یک پرتقال بعنوان میان وعده استفاده نمایید. ویتامین C و افزایش تولید بزاق از مرکبات باعث خوشبو شدن نفس شما میشود.
- جوش شیرین و آب: یک درمان خانگی رایج شامل تهیه دهانشویه از جوش شیرین (بی کربنات سدیم) و آب است. در یک مطالعه، این مورد برای بوی بد دهان در کنار سایر درمانها مفید بود. 1 فنجان آب گرم و 2 قاشق چایخوری جوش شیرین را مخلوط کرده و به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید.
- ماست: ماست حاوی باکتری های سالمی به نام لاکتوباسیلوس است که با باکتری های مضر بدن از جمله حفره دهان مبارزه می کند و به کاهش بوی نامطلوب دهان کمک می کند.
- میخک: مانند سرکه سیب این گیاه نیز دارای خاصیت ضد باکتریایی است. که برای رفع بوی بد دهان مفید است. 1 قاشق میخک آسیاب شده را در آب جوش بریزید و پس از 5 دقیقه در دهان بچرخانید.
- ریحان: اگر به خوردن سیر و پیاز علاقه دارید، کافیست مقداری از سبزی ریحان پس از مصرف سیر و پیاز استفاده کنید. ریحان حاوی پلی فنول هایی است که ترکیبات گوگردی را از بین میبرد و منجر به تنفس خوشبو می شود.
- شیر: با نوشیدن یک لیوان شیر هنگام یا بعد از خوردن غذاهایی که حاوی سیر یا پیاز هستند به رفع بوی بد دهان خود کمک کنید.
- روغن نارگیل: این روغن به دلیل خواص ضد میکروبی خود شناخته شده است و می تواند بسیاری از علائم خشکی دهان، از جمله بوی بد نفس و پوسیدگی دندان را درمان کند. به راحتی یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را به مدت 15 تا 20 دقیقه در دهان خود بمالید، سپس آن را تف کنید و دهان خود را با آب بشویید.
- دانه رازیانه: جویدن دانه های رازیانه بعد از غذا با تحریک ترشح شیره های گوارشی به هضم غذا و درمان نفس بد بو کمک میکند.
- پنیر: پنیر به از بین بردن پلاک دندان و بوی دهان کمک می کند. برای میان وعده کمی پنیر کم چرب استفاده کنید.
- آب آناناس: برای رفع سریع نفس بدبو میتوانید از یک لیوان آب آناناس استفاده نمایید یا یک تکه آناناس را به مدت 2 دقیقه بجوید.
- جعفری: جعفری دارای رایحه خنک و حاوی کلروفیل بالایی است که از زمان قدیم به عنوان یک داروی محبوب برای بدبویی دهان استفاده می شده است.
- هل: جویدن دانه های هل می تواند به از بین بردن بوی بد دهان شما کمک کند. عصاره هل دارای اثرات ضد میکروبی بر روی باکتری های دهان است.
داروها و جراحی ها
برخی موارد بوی بد دهان به دلیل عدم رعایت بهداشت نیستند و برای درمان آن ها باید از روش های دارویی استفاده شود. هنگامی که بیماری ریفلاکس گوارشی – یک شکل مزمن سوزش سر دل – علت اصلی بوی بد باشد، داروی آنتی اسید ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
برونشیت یا سایر عفونتهای تنفسی باکتریایی میتواند باعث بوی بد دهان شود، بنابراین یک پزشک ممکن است آنتیبیوتیکها را برای عفونت زمینه ای تجویز کند.
غدد لنفاوی عفونی (غدد انتهای گلو و بالای دهان) باعث ایجاد بوی بد در دهان می شوند. جراحی برای برداشتن این غدد، عفونت را درمان می کند و بوی بد نفس شما را کاهش می دهد.
برخی از موارد بوی بدن دهان را می توان با درمان فتوداینامیک نیز درمان کرد. این درمان شامل هدایت امواج رادیویی و پرتوهای لیزر برای از بین بردن باکتری های دهان شما است. در بررسی تحقیقاتی که در سال 2022 منتشر شد، محققان دریافتند که این درمان باعث کاهش سطوح ترکیبات فرار گوگردی می شود که عامل بوی بد دهان هستند.
درمان بوی بد دهان از نظر طب سنتی
بر اساس موارد مطرح شده افرادی که از بوی بد دهان رنج می برند در مرحله اول اشکالات خود را در حفظ بهداشت دهان و دندانها و نیز بهداشت دستگاه گوارش رفع نمایند. در مرحله بعد به یک دندانپزشک مراجعه نمایند تا در صورت نیاز درمانهای لازم را صورت دهد. بعد از اطمینان از رفع بیماری لثه ها، عفونت، خرابی دندان و باقی ماندن بوی بد مراجعه به یک متخصص طب سنتی سودمند خواهد بود.
اسم قرص و دارو برای رفع بوی بد دهان
بهداشت مناسب دهان و دندان موثرترین روش برای مبارزه با نفس بدبو است. همراه با بهداشت دهان و دندان ، قرص و داروی بوی بد دهان و محصولات تجویزی نیز ممکن است مفید باشند.
- دهان شویه هایی که حاوی عوامل ضد باکتریایی استیل پیریدینیم کلراید یا پراکسید هیدروژن هستند.
- پروبیوتیک ها: برخی از متخصصان به جای محصولاتی که برای از بین بردن باکتری ها (مانند دهانشویه ها) طراحی شده اند ، از پروبیوتیک ها برای کمک به پاک کردن بوی دهان استفاده می کنند.
- مترونیدازول: این قرص نیز در برخی مواقع ممکن است به صلاحدید پزشک برای شما تجویز شود.
قرص مترونیدازول دارویی است که برای درمان طیفی از عفونت ها مورد استفاده قرار می گیرد.این دارو بر عفونت های ویروسی تاثیری ندارد. مترونیدازول به گروهی از آنتی بیوتیک ها که نیتروایمیدازول نام دارند، تعلق دارد. داروی آنتی بیوتیکی است که فقط بر روی عفونت های باکتریایی و تک یاختگان تأثیر دارد. از مهمترین عوارض آن میتوان به تشنج،ناراحتی گوارشی، احساس بیحسی ر دست و پا و تغییرات بینایی اشاره کرد.
- لاکتوکام: از لاکتوگام برای مقابله با گلودردهای ناشی از سرماخوردگی یا آلرژی های فصلی در پاییز و زمستان می توان به خوبی بهره برد. همچنین اشخاصی که سیگار میکشند با استفاده از این محصول علاوه بر رهایی سریعتر از بوی ناخوشایند سیگار از دهان، می توانند از این محصول برای جلوگیری از مشکلات دندان و لثه بعلت مصرف سیگار استفاده کنند.
- قرص اشتوتزن: این دارو حاوی کلروفیل است و به تازه کردن نفس و رفع بوی بد دهان کمک میکند. روزانه ۲ تا ۳ قرص را میتوانید همراه غذا مصرف نمایید.
- پایلوشات: مکملی از جنس پروبیوتیک که به سلامت گوارش کمک میکند.
- سایمتیدین: این دارو با مسدود سازی هیستامین برای مشکلات رفلاکس معده و نفس بدبو کابرد دارد.
قرص ها و داروهای ذکر شده عموما بطور موقت اثر بوی نامطبوع دهان را از بین میبرند و برای رفع دائمی بوی بد نفس باید علت اصلی آن رفع گردد.
پروبیوتیک ها: روشی متفاوت برای درمان بدبویی دهان
متخصصین مصرف پروبیوتیک ها برای رفع بوی بد دهان بجای داروهایی که به از بین بردن باکتری ها منجر میشوند را توصیه میکنند. بیشتر باکتری های دهان که بیشتر از 700 مورد تخمین زده میشود بی ضرر هستند و به هضم غذا کمک میکنند. پروبیوتیک ها به تولید باکتری های مفید در دهان کمک میکنند و علاوه بر از بین بردن نفس بدبو در کاهش پوسیدگی دندان ها نیز موثر هستند.
تعدادی از خوراکی هایی پروبیوتیک برای کمک به رفع بد بویی دهان در ادامه ذکر شده است:
- کلم ترش
- کفیر
- تمپه
- کیمچی
- ماست های پروبیوتیک
- مکمل های پروبیوتیک
درمان قطعی بوی بد دهان با لیزر
معمولاً بر اثر صحیح مسواک نزدن بعد از مدتی مقداری از مواد غذایی در لابلای لثه ها و دندان ها گیر کرده و باعث فساد و بد بویی دهان می شود که متاسفانه به راحتی مشخص نمی شود تا زمانی که باعث تورم و قرمزی لثه شود.
در این مرحله برای برطرف شدن مشکل به روش های جراحی نیاز میشود که اکنون روش دندانپزشکی لیزری که بی خطر و بی درد ترین روش برای درمان بوی بد دهان با لیزر و رفع مشکلات لثه ای است.
برای از بین بردن بوی بد دهان با لیزر می توانید در یک تا دو جلسه توسط دندانپزشک مرتبط اقدام کنید. در روشهای قدیمی، دندانپزشک برای درمان، قسمتی از بافتهایی لثه را جراحی میکرد.این روش درمانی به صورت کاملا تخصصی در کلینیک دندانپزشکی دکتر حاکم زاده انجام میشود. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با ما تماس بگیرید.
چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
در حالی که گاهی اوقات بوی نامطلوب دهان طبیعی است، اما در صورت تداوم، از دندانپزشک کمک بگیرید. اگر با وجود تغییر در شیوه زندگی و عادات بهداشت دهان و دندان، بوی بد دهان باقی بماند، حتما باید آن را جدی بگیرید. اگر با وجود مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم و استفاده از دهانشویه، بدبویی دهان ادامه داشت با دندانپزشک مشورت کنید.
از آنجایی که نفس بدبو می تواند تأثیر شدیدی بر سلامت روان داشته باشد و نشانه مشکلات جدی تری باشد هر چه زودتر آن را درمان کنید، وضعیت بهتری خواهید داشت. درک اینکه چه چیزی باعث این مشکل شده است، اولین قدم برای کشف بهترین روش درمان آن است.
به یاد داشته باشید در حدود ۸۵ درصد موارد، بیماری های دهان و دندان علت اصلی بوی بد دهان است. اگر مشکل با وجود رعایت عوامل فوق ادامه داشته باشد، توصیه می شود برای درمان نفس بدبو و معاینات بیشتر به دندانپزشک مراجعه کنید تا سایر شرایط را بررسی کند.
جهت درمان همیشگی و قطعی بوی بد دهان با لیزر دندانپزشکی، با ما تماس بگیرید.
4 دیدگاه
چرا همسرم خیلی دهنش بو میده؟ مشکل اصلی اینجاست که روم نمیشه بهش بگم. شاید اگر خودش بدونه برای درمان اقدام کنه.
سلام و درود
در مورد دلایل بوی بد دهان توضیحات لازم در این مطلب داده شده و اولین قدم برای درمان مراجعه به دندانپزشک است. اگر دهان شوهر مشکل بوی بد دهان دارد و خودش اطلاع ندارد میتوانید مطلب چگونه به شخصی بگوییم دهانش بو میدهد؟ مطالعه نمایید. امیدوارم مشکل شما حل شود.
من سالهاست مشکل تنفس بدبو دارم انواع درمانها و دکترها رفتم، تا مترانیدازول مصرف میکنم خوبم بلافاصاله بعد از قطعش بو بر میگرده، آندوسکوپی انجام دادم و هلیکوباکتر نداشتم، 5 ماه پیش جراحی لوزه داشتم ولی اونم بی تاثیر بود…واقعن دچار فرسایش شدم..به نظرتون جه دکتری برم
سلام و درود
دوست عزیز اولین قدم برای رفع مشکل بدبویی دهان مراجعه به دندانپزشک متخصص در درمان بوی بد دهان است. بیشتر از 85 درصد موارد تنفس بدبو به مشکلات دهان و دندان مرتبط است.