روش‌ های خانگی سفید کردن دندان
روش‌ های خانگی سفید کردن دندان
آوریل 22, 2024
علت بوی بد دهان
11 علت بوی بد دهان و روش های آسان درمان دائمی
آوریل 29, 2024
روش‌ های خانگی سفید کردن دندان
روش‌ های خانگی سفید کردن دندان
آوریل 22, 2024
علت بوی بد دهان
11 علت بوی بد دهان و روش های آسان درمان دائمی
آوریل 29, 2024
نمایش همه

17 نوع بوی بد دهان و بررسی علت هر کدام

انواع بوی بد دهان

بوی بد دهان گاهی میتواند نشانه ی دیابت و یا سیفلیس باشد که هیچ کدام ربطی به دهان هم ندارند. بوی دهان ما نشانه ی سلامتی و یا بیماری ماست. حدود 92 درصد موارد، دلیل بوی بد دهان و یا هالیتوزیس، به دهان مرتبط است. در 8 درصد باقیمانده، میتواند نشانه ی دیابت و یا سیفلیس باشد که هیچ کدام ربطی به دهان هم ندارند. در ادامه دلایل غیردهانی بوی بد دهان و انواع آنها را به شما معرفی میکنیم.

انواع بوی بد دهان و علت آن
  1. نفس میوه ای: نفس افراد مبتلا به دیابت میتواند بوی آستون دهد. قند خون در افراد مبتلا به دیابت بالا رفته (هایپرگلیسمی) و دلیل آن یا این است که پانکراس نمی تواند هورمون انسولین ایجاد کند. و یا اینکه بدن نمی تواند به درستی از انسولین استفاده کند. و زمانی که بدن نتواند از گلوکوز برای دریافت انرژی بهره ببرد، از چربی ها استفاده میکند. یکی از تولیدات این متابولیسم کتون ها هستند که باعث میشوند تا بوی دهان به شیرینی بزند.
  2. نفس متعفن: سیفلیس – یک عفونت که از راه رابطه ی جنسی منتقل میشود و ناشی از باکتری Treponema pallidum است- می تواند بوی نفس بیمار را بسیار بدبو کند. این بیماری به صورت یک زخم بدون درد در دستگاه تناسلی، روده یا در دهان شروع می شود. در صورت عدم درمان می تواند بر قلب، مغز و سایر اعضای بدن تاثیر بگذارد و حتی منجر به مرگ شود.
  3. بوی دهان جسد: نارسایی کبد و یا از کار افتادن کبد مشکلی است که میتواند منجر به مرگ شود. در این بیماری کبد قادر به دفع بیلی روبین (مواد زائد کبد) یا فیلتر خون یا انجام هر یک از وظایف دیگر خود نیست. به همین دلیل بوی دهان شخصی که به نارسایی کبد مبتلا است، “fetor hepaticus” و یا بوی دهان جسد نامیده شده است.
  4. بوی دهان ترش و یا اسیدی: بعد از دهان، مشکلات مرتبط با شکم و اعضای داخلی آن رایج ترین علل بوی بد دهان هستند. ریفلاکس معده یا مری، وضعیتی است که در آن عضله اسفنکتر در انتهای لوله ی غذایی (مری) بسته نمیشود. نتیجه ی آن: اسید معده به اسفنکتر باز میگردد. این مشکل بیمار را بسیار آزار داده و باعث بوی بد دهان میشود.
  5. بوی ماهی: تری متیل آمینوریا که با نام های سندرم بوی ماهی یا سندرم ماهی بدبو نیز شناخته می شود، یک بیماری متابولیک نادر است. بیماران مبتلا به این اختلال نمی توانند آنزیمی به نام مونوکسیژناز 3 حاوی فلاوین (FMO3) تولید کنند. این آنزیم باعث تجزیه ی ترکیبات حاوی نیتروژن موجود در رژیم غذایی، از جمله تری متیل آمین میشود. نتیجه این است که تنفس ایشان بوی ماهی می دهد.
  6. بوی آمونیاک و یا ادرار: نارسایی کلیه یک بیماری جدی است که ممکن است به مرگ منجر شود. کلیه های فرد مبتلا به این بیماری قادر به فیلتر کردن خون نیستند – کلیه های ما قبل از دفع مواد زائد، آب و گلوکز مواد مصرفی را جذب می کنند. افراد مبتلا به نارسایی کلیه ممکن است نفس بدبویی همانند بوی آمونیاک و یا ادرار داشته باشند.
  7. بوی شکر سوخته: بیماری ادرار شربت افرا به طور عمده در نوزادان دیده می شود – در این بیماری، بدن بیمار قادر به پردازش برخی از بلوک های سازنده پروتئین (اسیدهای آمینه) نیست. این باعث می شود که ادرار ایشان بوی شیرین و نفس ایشان بوی شکر سوخته بدهد. اگر این بیماری درمان نشود ممکن است برای بیمار خطر مرگ داشته باشد.
  8. بوی دهان شیرین و ترشیده: هموسیستینوریا، یک بیماری ژنتیکی است که در آن بدن نمی تواند اسید آمینه متیونین را پردازش کند، و باعث ایجاد بوی دهان شیرین و ترشیده میشود. هموسیستینوریا بیشتر در نوزادان رایج است و اگر درمان نشود می تواند کشنده باشد.
  9. بوی عرق پا: ایزوالریک اسیدمی یک بیماری ژنتیکی است. که در آن آنزیم مسئول تجزیه ی اسید آمینه لوسین تولید نمیشود و منجر به تجمع اسید ایزووالریک در خون می شود. این شرایط می تواند سبب تولید سم در بدن شده و منجر به آسیب به مغز و سیستم عصبی شود. و همچنین می تواند بوی نفس بیمار را چیزی شبیه به بوی عرق پا کند.
  10. بوی گوشت فاسد: برونشکتازی وضعیتی است که در آن مجاری تنفسی ریه ها گشاد شده و منجر به تجمع مخاط اضافی می شود. عفونت حاصل از آن در ریه ها باقی مانده و می تواند به دهان بیمار بوی گوشت فاسد بدهد.
  11. بوی پوسیدگی و گندیدگی: آبسه ی ریه – یک عفونت میکروبی که می تواند باعث مرگ (نکروز) بافت ریه و تجمع بقایای بافت مرده در حفره های عمیق (بیش از 2 سانتی متر) شود – می تواند دلیل بوی بد دهان بیمار باشد.
  12. بوی خون مانده: هر بیماری یا اختلال مرتبط با خون – به عنوان مثال، اختلالات خونریزی، اختلالات انعقادی و اختلال گلبول های قرمز – می تواند بوی دهان بیمار را چیزی شبیه به خون مانده یا زخم جراحی که تازه شروع به ترمیم کرده است، کند.
  13. بوی زخم پوسیده: سیروز کبدی یک بیماری مزمن کبدی است که در آن یک بافت زخم روی کبد ایجاد می شود. و ممکن است در نهایت منجر به نارسایی کبد شود. نفس افرادی که به این اختلال مبتلا هستند می تواند بوی زخم پوسیده داشته باشد.
  14. بوی آمونیاک: آزوتمیا یک ناهنجاری بیوشیمیایی است که در آن مقدار زیادی مواد ازت دار، کراتینین خون و سایر مواد زائد در بدن وجود دارد. ازدیاد این مواد می تواند به کلیه ها آسیب برساند و باعث شود نفس بیمار بوی آمونیاک بدهد.
  15. بوی جسد: گرانولوماتوز وگنر یک بیماری خود ایمنی است که باعث التهاب دستگاه تنفسی، کلیه ها و عروق کوچک بدن می شود. نفس افراد مبتلا به این اختلال می تواند بوی پوسیدگی بافت یا جسد پوسیده داشته باشد.
  16. بوی مدفوع: انسداد روده ممکن است باعث شود تا تنفس فرد بوی مدفوع بدهد.
  17. بوی کلم آب پز: کمبود متیونین آدنوزیل ترانسفراز، یک اختلال ژنتیکی نادر است که در آن بدن قادر به پردازش صحیح متیونین نیست. و می تواند در برخی بیماران منجر به ناتوانی ذهنی شود. اگرچه به طور معمول، بیماران علامتی به غیر از بوی دهان شبیه به بوی کلم آب پز نشان نمیدهند.
این مطلب را از دست ندهید!
علت احساس بوی بد در بینی و انتهای گلو و درمان

چرا علت بوی بد دهان اهمیت دارد؟

اولا، همانطور که دیدیم، بوی بد دهان می تواند سرنخی برای سلامت و بهداشت نامناسب دهان و دندان باشد.

ثانیاً، بوی بد دهان یا بوی بد دهان شدید، می تواند نشان دهنده یک بیماری در جای دیگر دستگاه گوارش و سایر اندام ها باشد.

مشکلات خود را درباره بوی بد دهان با ما در میان بگذارید. کلینیک دندانپزشکی دکتر حاکم زاده با سابقه طولانی بطور تخصصی در درمان قطعی بوی بد دهان با لیزر دندانپزشکی فعالیت میکند و تا برطرف کردن کامل نفس بد بو در کنار شماست.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + هفده =

تماس تلفنی و دریافت نوبت