تزریق بی حسی دندان بدون درد با دستگاه کامپیوتری بجای آمپول سنتی
تزریق آمپول بی حسی دندان بدون درد با دستگاه کامپیوتری
آگوست 31, 2020
بوی بد دهان کودکان: نشانه ها، دلایل و روشهای درمان
بوی بد دهان کودکان: نشانه ها، دلایل و روشهای درمان
سپتامبر 8, 2020
تزریق بی حسی دندان بدون درد با دستگاه کامپیوتری بجای آمپول سنتی
تزریق آمپول بی حسی دندان بدون درد با دستگاه کامپیوتری
آگوست 31, 2020
بوی بد دهان کودکان: نشانه ها، دلایل و روشهای درمان
بوی بد دهان کودکان: نشانه ها، دلایل و روشهای درمان
سپتامبر 8, 2020
نمایش همه

دندانپزشکی لیزری: کاربردها، مزایا و معایب

دندانپزشکی لیزری: کاربردها، مزایا و معایب

دندانپزشکی لیزری چیست؟

دندانپزشکی لیزری به معنای استفاده از لیزر برای رفع چندین مشکل دهان و دندان است. این روش در دندانپزشکی بالینی برای مشکلات مربوط به بافت دندان در سال ۱۹۸۹ مورد استفاده قرار گرفت.

دندانپزشکی با لیزر، روش های ساده تری در دندانپزشکی بدون درد را برای درمان بسیاری از مشکلات مرتبط با بافت سخت و نرم دندانی به نسبت داندانپزشکی سنتی و غیرلیزری ارائه میدهد.

لیزر به معنای استفاده از “نور تقویت شده توسط محرک تابش” است. این ابزار انرژی کمی را با اشعه ی باریک و نازکی تولید میکند. هنگامی که این اشعه به بافت لثه میرسد، باعث ایجاد یک واکنش شیمیایی شده و بافت را تغییر میدهد و یا بهبود میبخشد.

لیزر دندانپزشکی در پروسه های درمانی زیادی اعم از موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:

لیزر، درمان را ساده تر و موثرتر کرده و هزینه ی آن را کمتر میکند. سازمان غذا و دارو (FDA) درمان با لیزر را به عنوان یکی از درمان های موثر برای بسیاری از مشکلات دندان معرفی کرده است.

ذکر این نکته مهم است که انجمن دندانپزشکی امریکا (ADA) هنوز هم راه زیادی در مورد این روش در پیش دارد اما تا به امروز هم به نتایج خوبی دست پیدا کرده است و به آینده ی این روش امیدوار است.

دندانپزشکی لیزری و از بین رفتن ترس دندانپزشکی

دندانپزشکی لیزری و از بین رفتن ترس دندانپزشکی

دیگر ترس از دندانپزشکی و خاطرات ناخوشایند از تزریق های مکرر آمپول بی حسی گرفته تا خونریزی های پس از جراحی،بروز درد،عفونت پس از جراحی و… به پایان رسیده است.
در دندان پزشکی با لیزر بافت نرم در مواردی که به جراحی نیاز داریم،خونریزی و دردی حس نمی کنید و ممکن است حتی نیازبه بی حسی نداشته باشید و بعد ازجراحی هم معمولا سریعتر بهبود می یابید.
گاهی برای گذاشتن روکش دندان یا ترمیم عمیق باید مقداری از دندان زیر لثه تراشیده شود .در واقع نیاز به یک جراحی کوچک داریم.اگر بدانید دیگرخونریزی و درد ندارید وبخیه ای هم در کار نیست که بعدا” لازم باشد کشیده شود آیا هنوز مضطرب می شوید؟

انواع لیزر در دندانپزشکی

دندانپزشک های حرفه ای بر طبق درمان مورد نیاز از لیزر بافت سخت و یا بافت نرم استفاده میکنند. برخی از ایشان در صورت لزوم از هر دو نوع لیزر استفاده میکنند.

لیزر بافت سخت میتواند وارد ساختمان دندان شود. طول موج های آن توسط آب و ماده ی معدنی موجود در دندان جذب میشوند. این لیزرها اغلب به منظور آماده سازی و حالت دادن به دندان برای کامپوزیت، پر کردن دندان در محل خرابی ها و برداشتن بخشی از ساختمان دندان مورد استفاده قرار میگیرند.

دندانپزشکی با لیزر چگونه انجام میگیرد؟

دو پروسه ی مهم برای دندانپزشکی لیزری، پروسه های بافت نرم و بافت سخت هستند. بافت سخت به دندان اشاره دارد و بافت نرم هم به لثه.

پروسه های رایج بافت سخت عبارتند از:

  • تشخیص حفره. لیزر میتواند با تشخیص زودهنگام پوسیدگی دندان، حفره ها را زود تشخیص دهند.
  • آماده سازی دندان و پر کردن دندان. استفاده از بیهوشی موضعی و مته های سنتی به هنگام درمان با لیزر لزومی ندارند. لیزر می تواند باکتری های موجود در حفره را از بین ببرد، و به سلامت طولانی مدت دندان کمک کند.
  • درمان حساسیت دندان. دندان هایی که به گرما و سرما حساسیت دارند می توانند با لیزر دندانی که لوله‌هایی روی ریشه ی دندان قرار میدهد، درمان شوند.

پروسه های رایج بافت نرم عبارتند از:

  • درمان لبخند لثه ای. میتوان از لیزر برای رفع مشکل لثه موسوم به “لبخند لثه ای” کمک گرفت. در این روش لثه روی حجم بیشتری از دندان را میپوشاند.
  • افزایش طول تاج دندان. در این روش با ترمیم دندان ها، روی هر دو لثه و استخوان کار میشود تا ساختار دندان سلامت خود را به دست آورد.
  • درمان پیوستگی فرنولوم زبان. افرادی که فرنولوم ضخیم یا محکم دارند (چین پوست در زیر قسمت جلوی زبان که به کف دهان چسبیده است) ممکن است نیاز به درمان با لیزر داشته باشند. این روش درمانی به کودکانی که بدلیل فرنومول زبان آنها میچرخد، در شیر خوردن دچار مشکل هستند و یا در گفتار مشکل دارند، کمک میکند.
  • از بین بردن چین های بافت نرم. لیزر میتواند چین های بافت نرم را بدون هیچ درد و بخیه ای از دندان های نامرتب جدا کند.
  • حذف تیرگی ها و بد رنگی لثه: که به صورت مادر زادی می باشد یا در افرادی که سیگار می کشند به وجود آماده است.وچه بسا بدون هیچ گونه تیغ یا خونریزی در سریعترین زمان با لیزر بر طرف خواهد شد.
این مطلب را از دست ندهید!
سفید کردن دندان با لیزر و هزینه سال 1403

سایر پروسه های درمان دندان با لیزر دندانپزشکی عبارتند از:

  • مشاهده ی بافت ها. پزشک با استفاده از توموگرافی نوری میتواند داخل دندان ها و لثه را ببیند.
  • از بین بردن تومورهای خوش خیم. لیزر میتواند بدون هیچ درد و بخیه ای، تمامی تومورها را از سقف دهان، لثه، گوشه های لب و گونه ها از بین ببرد.
  • درمان وقفه ی تنفسی در خواب (آپنه خواب). لیزر میتواند گلو را تغییر شکل داده و وقفه ی تنفسی در خواب که در اثر رشد بافت در گلو ایجاد میشود را بهبود ببخشد.
  • درمان TMJ (مفصل گیجگاهی). لیزر می تواند به کاهش درد و التهاب در مفصل کمک کند.
  • کمک به بهبود اعصاب. لیزر می تواند در بازسازی رگ های خونی آسیب دیده، اعصاب و زخم ها موثر باشد.
  • درمان زخم های سرد. لیزر مدت زمان نقاهت را کوتاه کرده و درد ناشی از زخم ها را به حداقل میرساند.
  • سفید کردن دندان ها. لیزر به پروسه ی بلیچینگ (سفید کردن دندان) در جلسات درمانی سرعت میبخشد.
  • درمان بوی بد دهان. معمولا بوی بد دهان به حفره ی دهانی مربوط می شود و با دستگاه لیزر می توان بدون نیاز به جراحی، خونریزی و درد از بوی بد دهان به طور قطعی خلاص شد.

استفاده از لیزر در کاشت ایمپلنت دندان

کاشت ایمپلنت دندان با لیزر
کاربرد لیزر در کاشت ایمپلنت دندان

کاشت دندان بهترین روش برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است و دندانپزشکی با لیزر یک انتخاب هوشمندانه برای قرار دادن ایمپلنت در دهان است. لیزر درمانی در مقایسه با چاقوی جراحی و تیغه ها مزایای بالینی زیادی دارد. از جمله مزایای کاشت ایمپلنت با لیزر، کنترل دقیق تر پزشک، کاهش قابل توجه احتمال عفونت بعد از کاشت دندان و در نهایت راحتی بیشتر بیمار است.

هزینه دندانپزشکی با لیزر چقدر است؟

این گونه درمان های با لیزر هزینه های متفاوتی دارند و این هزینه به پروسه ای که انجام میپذیرد و ابزارهای مورد استفاده مرتبط است. دندانپزشکی لیزری نسبت به دندانپزشکی سنتی ارزانتر است زیرا جلسات درمانی آن کمتر و کوتاهتر هستند. به علاوه، بیمه ی دندانپزشکی به خود درمان تعلق میگیرد و نه روش درمان.

بنابراین، هزینه ای که از بیمه میگیرید برابر با هزینه ی درمان های سنتی است. البته که بهتر است پیش از اقدام برای درمان در مورد سیاست های شرکت بیمه ی خود اطلاعات کسب کنید.

انواع دستگاه لیزر دندانپزشکی

انواع دستگاه لیزر دندانپزشکی

انواع دستگاه های لیزر مورد استفاده در دندانپزشکی عبارتند از:

  1. لیزرهای دی اکسید کربن(CO2): این دستگاه ها بیشتر در جراحی بافت نرم مانند برداشتن کیست(cyst)،فیبروم(fibroma) و حذف اپولیس(epilis) کاربرد دارند.
  2. لیزرهای دایود(diode lasers): با خرید دستگاه لیزر دایود نه تنها می توان جراحی بافت های نرم را با انعقاد خون همزمان انجام داد بلکه لیزر های دایود خاصیت ضد باکتری داشته و از آن می‌توان در پیرا دندانپزشکی نیز استفاده کرد. از آنها می توان در مواردی مانند بلیچینگ و همچنین در لیزر درمانی کم توان نیز استفاده کرد.
  3. لیزرهای اربیوم(erbium): لیزرهای اربیوم بهترین گزینه برای حذف پوسیدگی های دندانی هستند. و در اغلب موارد نیازی به استفاده از بی حسی موضعی وجود ندارد. این لیزرها با حذف صدا و ارتعاش دریل های دندانپزشکی از ایجاد ترک های میکروسکوپی جلوگیری می کنند. همچنین لیزرها مینای دندان را ضدعفونی کرده و به میزان قابل توجهی احتمال ناموفق بودن پرشدگی دندان و پوسیدگی مجدد آن را کاهش می دهند.با توجه به ویژگی منحصر به فرد این لیزر ها هم در برش های بافت نرم و هم دربرش بافت سخت می توان گفت این لیزر ها در تمامی مراحل دندانپزشکی کاربرد دارند.

مزایای استفاده از لیزر به جای روش های سنتی

  • در هنگام استفاده از لیزر کمتر به بخیه روی بافت نرم نیاز پیدا میکنیم.
  • از آنجا که لیزر به لخته شدن سریع خون کمک میکند، در درمان بافت نرم خونریزی کمتر میشود.
  • در برخی از پروسه های درمانی به بی حس کننده نیازی نیست.  
  • امکان ایجاد عفونت کمتر است زیرا لیزر ناحیه ی درمانی را ضدعفونی میکند.
  • زخم ها سریع تر خوب میشوند و بافت زودتر بازسازی میشود.
  • پروسه های درمانی آسیب کمتری به اطراف بافت میزنند.
این مطلب را از دست ندهید!
لیزر در ارتودنسی: انواع و مزایا

لیزر بافت نرم توسط آب و هموگلوبین جذب میشود. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبول های قرمز خون یافت میشود.

از این لیزرها برای درمان پریودنتیت از جمله کشتن باکتری ها و فعال شدن مجدد بافت استفاده می شود.

لیزرهای بافت نرم در زمان نفوذ به بافت، انتهای عصب و رگ های خونی را میبندند. به همین دلیل، بسیاری از افراد بعد از درمان با لیزر تقریبا درد ندارند. دندانپزشکی با لیزرها همچنین باعث ترمیم سریعتر بافت می شوند.

معایب استفاده از لیزر به جای روش های سنتی

  • از لیزر نمی توان روی دندان هایی که دارای انواع خاصی از پر کردن مانند آمالگام فلزی هستند، استفاده کرد.
  • لیزر بافت سخت گاهی به ریشه ی دندان آسیب میرساند.
  • برخی از پروسه های درمان با لیزر به بی حسی نیاز دارند.
  • برای تکمیل پروسه ی پر کردن مانند شکل دادن به دندان و پولیش کردن دندان، به مته های دندانپزشکی نیاز است.
  • برخی از درمان ها بسته به نوع بافت دندان و اجزای درون دندان و لثه، را نمیتوان با لیزر انجام داد.
  • خطر آسیب رساندن به لثه وجود دارد.

چه خطراتی در درمان با لیزر وجود دارد؟

چه خطراتی در درمان با لیزر وجود دارد؟

خطرات دندانپزشکی لیزری کم هستند. نکته ی مهم پیدا کردن یک دندانپزشک حرفه ای است که از طول موج صحیح استفاده کند و به بافت دندان آسیب نرساند. به علاوه، برخی از پزشکان نگران این هستند که تبلیغات درمان با لیزر، بیش از چیزی که این روش درمانی ارائه میدهد، به بیماران نشان میدهند.

پزشک شما باید به شما عینک مخصوصی بدهد که از آسیب رساندن به چشمان شما جلوگیری شود.

دندانپزشکی با لیزر در تهران

برای پیدا کردن یک کلینیک دندانپزشکی و دندانپزشک حرفه ای در زمینه ی درمان با لیزر، به دنبال پزشکی باشید که دوره های علمی را گذرانده باشد و تمرینات لازم را انجام داده باشد. منابع آموزشی محبوب از طریق دانشکده های دندانپزشکی و انجمن های دندانپزشکی و همچنین از طریق آکادمی دندانپزشکی لیزری (ALD) ارائه می شود.

به همچنین میتوانید از شرکت بیمه ی خود و دوستان و خانواده ی خود که سابقه ی درمان با لیزر دارند سوال کنید. وبسایت هایی با ریت بالا نیز در پیدا کردن پزشک کمک کننده هستند، البته که باید به این نکته که این ریت واقعی است یا نه نیز دقت کنید.

دکتر سیده مریم حاکم زاده جراح، دندانپزشک، لیزرتراپیست و عضو انجمن جهانی لیزر در دندانپزشکی با بیش از ۱۱ سال تجربه، از باسابقه ترین دندانپزشکان در این زمینه در تهران میباشند.

کلینیک ما از چه دستگاه لیزری استفاده میکند؟

در کلینیک دندانپزشکی با لیزر دکتر حاکم زاده از دستگاه WATERLASE IPLUS استفاده میکنیم. این دستگاه از بهترین ابداعات در دنیای دندانپزشکی است.

برخی از کاربردهای دستگاه WATERLASE IPLUS علاوه بر حذف مته دندانپزشکی عبارتند از:

  • قدرت پاک کنندگی کانال ریشه ۱۰ برابر دستگاههای دیگر است
  • کاهش قابل توجه آسیب به بافت ها
  • ضدعفونی کردن منطقه آسیب دیده

لیزرهایی از این نوع در واقع باعث تسریع بهبودی می شوند. بیماران مبتلا به بیماری های استخوان و لثه پیشرفته (بیماری پریودنتال) دیده اند که چگونه لیزر جلوی پیشرفت بیشتر این بیماری را می گیرد و بازسازی بافت های اطراف را شروع میکند. کاری که در گذشته تنها با اقدامات جراحی تهاجمی قابل دست یافتنی بود.

ممکن است بپرسید این دستگاه چه کاری را نمی تواند انجام دهد؟ خوب، WATERLASE IPLUS نمی تواند فیلرهای فلزی و یا برخی دیگر از فیلر ها را از بین ببرد. همچنین نمی تواند دندان ها را برای گذاشتن تاج و پل آماده کند. برای این کارها به تکنیک های سنتی نیاز است.

درمان های دندانپزشکی که به وسیله لیزر Waterlase iPlus قابل انجام هستند:

درمان های مرتبط با بافت سخت:

• آماده سازی حفره کلاس I ، II ، III ، IV و V

• رفع پوسیدگی

• تراشیدن یا فرم دادن به سطح بافت سخت

اناملوپلاستی، تراشیدن حفره ها و شکاف های دندان برای پر کردن آنها

درمان های مرتبط با بافت نرم:

• درمان های مرتبط با بافت نرم از جمله پالپ دندان

• بیوپسی

• بیرون آوردن دندان های داخل لثه

• برداشتن فیبروما

• آماده سازی فلپ – برش بافت نرم برای تهیه فلپ و آشکار سازی استخوان

آماده سازی فلپ – برش بافت نرم برای آماده سازی فلپ و بیرون آوردن دندان های داخل لثه

• فرنکتومی و فرنوتومی

  • Gingival troughing for crown impressions
  • جینجیوکتومی
  • جینجیو پلاستی
  • اینسیژن و اکسسیژن لثه
  • هموستازیس
  • ترمیم ایمپلنت
  • برش و تخلیه آبسه ها
  • کورتاژ بافت نرم توسط لیزر از حفره ایجاد شده پس از کشیدن دندان در حین جراحی آپیکال
  • لووپلاکیا
  • اپرکولکتومی
  • پاپیلکتومی دهان
  • پالپوتومی
  • استخراج پالپ
  • پالپوتومی به عنوان یک عمل کمکی برای درمان ریشه کانال
  • دبریدمان و تمیز کردن کانال ریشه
  • کاهش هیپرتروفی لثه
این مطلب را از دست ندهید!
سفید کردن دندان یا بلیچینگ چیست و چه روش هایی دارد؟

• برداشتن بافتهای پاتولوژیک (یعنی کیست، نئوپلاسم یا آبسه) و بافت هایپراپلاستیک (یعنی بافت گرانول) از قسمت بالایی

لنگتنینگ بافت نرم تاج

• دبریدمان حلقوی (برداشتن بافت نرم و مریض)

• درمان زخمهای کنکر، تبخال و آفت از مخاط دهان

وستيبولوپلاستي

درمان های مرتبط با جراحی استخوان:

درمان های مرتبط با کانال ریشه / اندودنتیک

  • ضد عفونی کانال ریشه لیزر پس از درمان اندودنتیک
  • آماده سازی دندان برای دستیابی به کانال ریشه
  • آماده سازی کانال ریشه شامل گشاد کردن
  • دبریدمان و تمیز کردن کانال ریشه
  • آماده سازی فلپ – برش بافت نرم برای تهیه فلپ و آشکار سازی استخوان
  • برش استخوان برای آماده سازی یک پنجره برای دسترسی به راس ریشه ها
  • آپپیکتومی
  • آماده سازی انتهای ریشه برای آمالگام مجدد یا کامپوزیت
  • برداشتن بافتهای پاتولوژیک (یعنی کیست ، نئوپلاسم یا آبسه) و بافت هایپراپلاستیک (یعنی بافت گرانول) از اطراف آکس

روشهای پریودنتال که در آنها از لیزر استفاده میشود:

واترلیز آی پلاس به روش اتصال جدید (رباط پریودنتال سیمان واسطه اتصال جدید به سطح ریشه در غیاب اپیتلیوم اتصالی طولانی) کمک کرده است.

  • فلپ با ضخامت کامل
  • فلپ ضخامت نسبی
  • فلپ با ضخامت شکاف
  • لیزر کورتاژ بافت نرم
  • برداشتن بافت نرم، آلوده، ملتهب و نکروز شده در پاکت پریودنتال
  • از بین بردن بافت ادماتی بسیار ملتهب که تحت تأثیر باکتری ها در لنت جیب و اپیتلیوم اتصالی قرار دارد
  • برداشتن بافت گرانول از استخوان
  • دبریدمان حلقوی (برداشتن بافت نرم یا ملتهب در پاکت پریودنتال برای بهبود شاخص های بالینی از جمله شاخص لثه، شاخص خونریزی لثه، عمق پروب، از بین رفتن و جابجایی دندان)
  • استئوپلاستی کانتورینگ مجدد استخوان (از بین بردن استخوان برای اصلاح نقص استخوانی و ایجاد کانتورهای پوستی فیزیولوژیکی)
  • استئوکتومی (برداشتن استخوان برای ترمیم استخوان، برداشتن استخوان برای پیوند و غیره)
  • لنگتنینگ تاج
  • برداشتن محرك سابژيووال در پاکت هاي پريودنتال با پریودنتيت توسط كورتاژ بسته يا باز

برداشتن کیست لثه، دندان و ضایعات دهانی با لیزر

از بین بردن ضایعه و کیست لثه و دندان با لیزر دارای مزایایی است که نسبت به جراحی سنتی با چاقو ترجیح داده می شود. این مزایا شامل خونریزی، درد و تورم کمتر است. همچنین کاربرد لیزر با مکانیسم حرارتی باعث از بین رفتن انواع ضایعات دهانی است.

سئوالات متداول

۱- آیا ایمپلنت دندان هم با لیزر انجام میشود؟

استفاده از ليزر دندانپزشکی براي كمك به جايگذاري ايمپلنت و ریکاوری مرحله دوم ايمپلنت‌هاي دنداني همراه با فرم ‌دهي بافت نرم توصيه شده است. به علاوه استفاده از ليزر براي كمك به ضدعفوني سطوح ايمپلنتي در موارد پري ايمپلنتيس پيشنهاد مي‌شود.

۲- در جراحی دندان عقل لیزر چه کمکی میکند؟

پروسه کشیدن دندان عقلی که  نیاز به جراحی دارد به ریشه و جایگاه دندان بستگی دارد و اکثر شما می دانید که بعد از این جراحی چه مواردی را باید تحمل کنید. از خونریزی حین و بعد از کشیدن، درد و احتمال عفونت و….. جایگزینی لیزر به جای چاقوی جراحی در بسیار ی از مواردنقش موثری درجلوگیری ازاین ناراحتی ها خواهد داشت.

۳- ترمیم دندان با لیزر چه مزایایی نسبت به روش سنتی دارد؟

باید بگوییم در درمان پوسیدگی دندان با لیزر درد بسیار کم و نزدیک به صفر است و همینطور دقت بمراتب بالاتری نسبت به روش سنتی، بافت دندان اسیبی نمیبیند.

۴- آیا عصب کشی دندان با لیزر امکانپذیر است؟

لیزر در واقع کارایی درمان را با استفاده از ضدعفونی و پاکسازی باکتری های عمق دیواره دندانها به طور چشمگیری افزایش میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده فیلم آن میتوانید مطلب عصب کشی دندان با لیزر را مطالعه بفرمایید.

۵- آیا زنان در دوران بارداری میتوانند از دندانپزشکی با لیزر بهره ببرند؟

بله، درمان های دندانپزشکی با لیزر در دوران بارداری کاملاً بی خطر هستند.

۶- آیا کودکان هم میتوانند از لیزر در درمان های دندانپزشکی استفاده کنند؟

بله، در این روش کار بدون تزریق بی‌حسی انجام میشود. برخلاف مته دندانپزشکی، دندانپزشکی با لیزر باعث ایجاد صدا،گرما و لرزش نمی شود و کودک را نمیترساند. و این کار را برای کودکان بسیار راحت می کند.

۷- کاربرد لیزر کم توان چیست؟

از لیزرهای کم توان در حفره دهان و بافت های اطراف آن از جمله بافت های نرم ، بافت های سخت و مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) استفاده می شود. بافت های نرم شامل مخاط ، عضلات و پوست است. بافت های سخت شامل استخوان ، دندان و فک است.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + هجده =

تماس تلفنی و دریافت نوبت