با پیشرفت تکنولوژی و ظهور پدیده لیزر، درمان قطعی بوی بد دهان دیگر به راحتی قابل انجام است. بوی بد دهان یا هالیتوزیس مشکلی که حدود ۵۰ درصد افراد بزرگسال کشور را درگیر نموده است. دلیل این اتفاق هم روی آوردن به درمانهای غیر معتبر یا توجه نکردن به منشا اصلی بوی نامطبوع دهان و عدم مراجعه به دکتر متخصص بوی بد دهان است. بیشتر منابع معتبر علمی علت های مختلف و درصد های متفاوتی را برای نفس بد بو ذکر کرده اند اما متفقاً بر این باورند که بیش از از ۸۵ درصد موارد به مشکلات دهان و دندان برمیگردد و کمتر از ۱۵ درصد موارد به مشکلات پزشکی دیگر مثل مشکلات گوارشی، عفونت های مزمن گوش و حلق و بینی، داروهای مصرفی خاص و بیماری های خاص برمیگردد.

دلایل بوی بد دهان

    • مشکلات دهان و دندان85%
    • بیماری های دیگر و عوامل خارجی15%

دکتر متخصص بوی بد دهان چه کسی است؟

سردرگمی خیلی از بیماران این است که برای بوی بد دهان دارای چه تخصصی است و به چه دکتری مراجعه کنیم؟ در اکثر موارد ، بهترین دکتر متخصص برای درمان بوی بد دهان، دندانپزشک است. اگر دندانپزشک شما تشخیص دهد که دهان شما سالم است و منشا بو از دهان و دندان نیست ، ممکن است برای تعیین منبع بو و برنامه درمانی به یک پزشک متخصص دیگر ارجاع شوید. به عنوان مثال اگر نفس بد بو ناشی از مشکلات معده یا روده باشد، شما به متخصص گوارش ارجاع داده میشود. در صورتی که نمیدانید منشا بدبویی دهان چیست، اولین اقدام مراجعه به کلینیک رفع بوی بد دهان و دندانپزشک است.

دکتر سیده مریم حاکم زاده جراح، دندانپزشک و لیزرتراپیست با سالها سابقه بعنوان دکتر متخصص بوی بد دهان با بیشترین میزان رضایت بیماران، مهارت و تجربه بالایی در درمان اینگونه مراجعین و درمان جوها دارد.

در ادامه بطور کامل دلایل و نحوه درمان همیشگی بوی بد دهان با لیزر را ذکر خواهیم  کرد. اگر فرصت کافی برای مطالعه محتوای این صفحه را ندارید میتوانید با مشاهده ویدئوی زیر کلیه اطلاعات مورد نیاز را دریافت نمایید.

 
 

در حوزه دندانپزشکی ابتدا باید سلامت لثه شخص بررسی شود. معمولاً وقتی شخص به بروز مشکل در دهانش پی میبرد و به نقطه  ای میرسد که نیاز به درمان را احساس می‌کند. در ابتدا به دنبال درمان های موقت و ناکارآمدی مثل استفاده از دهانشویه ها، خوشبو کننده ها، قرص ها، آدامس ها و حتی آنتی بیوتیک ها می رود و گاهی هم از طب سنتی کمک می گیرد. در کلینیک رفع بوی بد دهان در تهران، توسط دکتر سیده مریم حاکم زاده در مواردی که مشکل مربوط به حوزه دهان و دندان باشد، بوی بد دهان بطور قطعی بوسیله استفاده از تکنولوژی لیزر قابل درمان است.

طب سنتی میتواند در مورد پیشگیری از بروز بیماری در حوزه دندانپزشکی موثر باشد.اما بعنوان یک عامل درمانی هرگز نمی تواند قطعی باشد. برعکس باعث میشود که زمان طلایی درمان از دست برود.

نشانه های بوی بد دهان یا هالیتوزیس چیست؟

نشانه اصلی نفس بد بو، خارج شدن بوی بد از دهانتان می باشد. شما بوی بد دهانتان را متوجه نمی شوید چون بو در بینی شما به سلولهایی می رسد که ممکن است به آن بو عادت کرده باشند. تنها زمانی متوجه بوی بد دهانتان می شوید که دیگران درباره اش به شما بگویند. متاسفانه بسیاری از مردم از انجام چنین کاری امتناع می کنند چون ممکن است شما آن را بی ادبی تلقی کنید.

عواملی که باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند عبارتند از:

  • دلایل مرتبط با حفره ی دهان که به سه بخش تقسیم می شوند.
  • بیماری های دیگر و عوامل خارجی

عوامل ایجاد کننده بوی بد دهان با منشا دهانی

  1. دندان ها: وجود دندانهای پوسیده، روکش نامناسب و پرکردن نامطلوب دندان ترمیم شده ، در اثر ایجاد گیرغذایی در موارد گفته شده به لثه ی محافظ  دور دندان آسیب می رسد و به خودی خود می تواند موجب بوی بد دهان شود.
  2. لثه: با علائم مشخصه خونریزی و قرمزی بافت لثه که در اثر مسواک زدن غیر صحیح و خارج نشدن مواد غذایی از لثه، بوی بد دهان را نیز به همراه خواهد داشت.
  3. پرز های زبان: در گروه اندکی از افراد، بلند بودن جوانه های چشایی ( پرزهای زبان ) در بخش انتهای زبان می تواند عاملی برای ایجاد بوی بد دهان باشد که با مسواک زدن روی زبان معمولا” بوی بد دهان از بین می رود.
  4. دندان مصنوعی: دندانهای مصنوعی را خوب تمیز کنید تا از پلاک ها پاک شود.

علاوه بر موارد گفته شده که عامل بوی نامطبوع دهان می باشند. عوامل دیگری مانند ( ترمیم های نا مناسب، پوسیدگی و حفره های دندانی وچود دارند. یک مورد دیگر به نام پلاکتهای باکتریایی وجود دارد که شروع آن از یک پلاکت زرد رنگ نرم و چسبیده، بعد از مدتی که مسواک می زنید تشکیل می شود و طی فرایند شناخته شده ای تبدیل به جرم می شود.

انواع جرم های لثه ای

  1. جرم های بالا لثه ای: معمولا” قابل رویت هستند و ممکن است محدود به یک دندان یا گروهی از دندانها شود و نسبت به جرم زیر لثه ای آسیب کمتری می رساند.
  2. جرم های زیر لثه ای: در زیر لبه لثه قرار گرفته و به راحتی دیده نمی شود و در معایناتی که فرد در دندانپزشکی انجام می دهد این جرم لثه کشف شده و بسیار چسبنده و متراکم هستند و نقش اصلی را در بروز بیماریهای لثه و عاملی  برای بروز بوی بد دهان در افراد می باشند.

سایر عوامل ایجاد کننده نفس بد بو

  • عوامل خارجی: مواد غذایی شامل پیاز و سیر، نوشیدنی‌ها شامل قهوه و الکل، و سیگار

  • لوزه‌ها: نواحی پنهان(شکاف‌ها) در لوزه‌ها به باقیمانده‌‍‌ی مواد غذایی اجازه می‌دهند در ناحیه‌ی لوزه ساکن شوند.

  • عفونت‌های مجاری تنفسی: گلو، سینوس و عفونت‌های ریه

  • دهان خشک(زروستومیا): می‌تواند توسط مشکلات غدد بزاقی، مصرف دارو، تنفس دهانی، پرتودرمانی و شیمی‌درمانی ایجاد شود.

  • بیماری‌های سیستمی: دیابت، اختلالات کبدی، کلیوی، ریوی، بیماری‌های سینوس و مشکلات گوارشی

درمان بوی بد دهان با روش جراحی متداول

هدف اولیه در این درمان حذف التهاب لثه و تصحیح شرایطی است که باعث وقوع مشکلات لثه گردیده است. رفع بوی بد دهان در این روش در 4 مرحله قابل انجام است که در مراحل پیشرفته بیماری بوی بد دهان، معمولا” درمانهای جراحی نیز غیر قابل اجتناب هستند.
هدف از جراحی لثه دستیابی به عمق ضایعات و حذف باکتریهای نفود کرده در ناحیه ریشه دندان و در استخوان پشتیبان آن است که به صورت معمول این قسنتها غیر قابل دسترس هستند و همین عدم دسترسی باعث بوی بد دهان شده و فرد سر درگم می ماند.
در درمانهای متداول جراحی از ایجاد یک برش در لثه ( فلپ ) ، بافت لثه از سطوح استخوان جدا شده و جرم تشکیل شده ،بافت عفونی و الهاب حذف می شوند.
پس از شستشوی ناحیه تحت جراحی با مواد ضد میکروبی ،مجددا” بافت لثه را به محل اولیه برگردانده و بخیه می خورد. و بعد از این جراحی دردهای ناحیه بخیه خورده و استفاده از آنتی بیوتیک و مسکن ها حتمی می باشد.

درمان قطعی بوی بد دهان با لیزر دندانپزشکی، بدون جراحی،خونریزی و درد 

از آنجایی که  در درمان بوی بد دهان با لیزر،عروقی خونی بسته می شود و خونریزی حین جراحی و تورم لثه بعد از جراحی با لیزر وجود ندارد ،لذا روش لیزر مورد قبول و رضایتمندی بسیاری از افراد مبتلا به بوی بد دهان شده است.
در درمان بوی بد دهان با لیزر،با انسداد الیاف عصبی لثه کاهش درد را در 90 در صد افراد موجب می شود.
در روش درمان بوی بد دهان با لیزر،مراقبتهای ویژه ی پس از جراحی نیز حذف می گردد، به طوری که پس از پایان یافتن جلسه درمان،بیمار می تواند بر خلاف روش جراحی متداول به راحتی غذا مصرف کند.
و در نهایت در روش درمان بوی بد دهان با لیزر با توجه به خاصیت جوش دادن بافت های لثه توسط تابش لیزر،نیاز به بخیه زدن را مرتفع می سازد واحتمال تشکیل بافت اضافه در لثه (اسکار)به حداقل می رسد.

پاسخ به پرسشهای متداول

1چرا با وجود رعایت نکات بهداشتی مشکل بوی بد دهان دارم؟
گذشته از نقش ژنتیک و تغذیه، گاهی به علت شرایط متفاوت قرار گرفتن دندان ها در کنار هم یا وجود روکش ها و براکت های ارتودنسی که مراقبت های ویژه می طلبد، با وجود اطمینان از رعایت همه نکات بهداشتی این اتفاق روی می‌دهد. مراجعه به موقع به دندانپزشک به سرعت و به آسانی مشکل را حل خواهد کرد. به علاوه نقص در آموزش صحیح روشهای بهداشتی را نیز می‌توان یکی از علائم هشدار دهنده تلقی کرد.
2چرا فقط گاهی دهانم بدبو است؟
در مراحل ابتدایی عفونت لثه بدبویی گاهی احساس می شود. ولی به مرور با افزایش مناطق درگیر، این مشکل همیشگی خواهد شد.
3چرا وقتی قرص مترونیدازول میخورم بوی دهان هم کمتر می شود و یا حتی برای چند روز قطع میشود؟
مترونیدازول(metronidazol) نوعی آنتی بیوتیک قوی و البته بسیار موثر در درمان بسیاری از عفونت ها از جمله عفونت لثه می باشد. اما نکته مهم آن است که ابتدا باید عامل اصلی عفونت حذف گردد. در غیر این صورت در مدت بسیار کوتاهی مجددا عفونت باز می گردد. به علاوه با تکرار دوره مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها به مرور بدن دچار مقاومت دارویی می گردد و گاهی ناچار به استفاده از آنتی بیوتیکهای بسیار قوی و یا تزریقی می گردد.
4من اخیراً در دندانپزشکی رفتم و همه دندانهای پوسیده ام را ترمیم کردم چرا هنوز مشکل بوی بد دهان حل نشده است؟
پوسیدگی دندان نمیتواند باعث بوی بد دهان گردد مگر زمانی که حفره پوسیدگی روی دندان به قدری عمیق باشد که از دسترسی برای تمیز کردن خارج باشد. اصولا بوی بد دهان ناشی از التهابات لثه است که درمان خاص خود را می‌طلبد.
5چه درمان های سنتی یا گیاهی برای رفع بوی بد دهان موثر است؟
نقش درمان های سنتی برای متعادل سازی بدن در شرایط غیر بیماری اثبات شده است. اما پس از بروز یک مشکل جدی متاسفانه این درمان ها نه تنها کارآمد نیستند بلکه باعث از دست رفتن زمان طلایی درمان نیز می‌شوند و احتمال موفقیت درمان را کم میکنند.
6شنیده ام که زالو انداختن خونریزی لثه را کم میکند آیا اینطور است؟
یکی از مهمترین علائم در عفونت های لثه، پرخون شدن لثه ها و خونریزی متعاقب آن است. زالو انداختن با کاهش موقت حجم خون جمع شده در موضع، ظاهر بهبود یافته ای به لثه می بخشد اما باز هم به علت باقی ماندن علت عفونت پس از گذشت چند هفته مجدداً شرایط بد اولیه باز می گردد. مسلماً تکرار این پروسه هیچ منفعتی برای بیمار نخواهد داشت.
7پرزهای زبانم بلند و روی زبانم سفید و بد طعم است چه کنم؟
پرزهای بلند زبان تا زمانی که آلوده نباشند هیچ مشکلی ایجاد نمیکنند. اما اگر آلوده به میکروب شوند کانون بروز عفونت و طعم و بوی بد می شوند. ابتدا باید منشأ عفونت شناسایی و درمان شود و سپس برای پاکسازی سطح زبان اقدام گردد.
8آیا روکش ها یا لمینت های زیبایی می توانند باعث بوی بد دهان شوند؟
یکی از نکات مهمی که در تهیه روکش ها باید به آن توجه شود برقراری ارتباط صحیح بین لبه‌های روکش و لثه مجاور آن می باشد که در صورت نادیده گرفتن آن بروز التهابات لثه ای و به دنبال آن عفونت لثه قطعی می باشد. این مسئله همچنین در مورد لمینت های زیبایی و یا حتی ونیرهای کامپوزیتی نیز صادق است.
9چرا دهان کودک خردسالم بوی بد دارد؟
برخلاف بزرگسالان در اغلب موارد بوی بد دهان خردسالان به منشا دیگری جز دهان و دندان برمیگردد. التهاب لوزه های حلقی یا مشکلات گوارشی مثل ریفلاکس معده و سینوزیت مزمن میتوانند این مشکل را ایجاد کنند. در این موارد ترجیحا ابتدا به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
10خمیر دندان خاص، خوشبو کننده ویژه یا داروی دیگری برای رفع بوی بد دهان وجود دارد؟
هیچ درمان موقتی در این مورد توصیه نمی شود در اسرع وقت برای بررسی مشکل و رفع قطعی بوی بد دهان اقدام نمایید.
11آیا دندان عقل باعث بوی بد دهان میشود؟
لبه اطراف دندانهای عقل نیمه نهفته به دلیل تجمع پلاک میکروبی و در دسترس نبودن می توانند به نوعی کانون‌های بروز عفونت تبدیل شود، که در این صورت خارج کردن آن ها توصیه می شود. در غیر این صورت طرح درمان بر حفظ دندان های عقل تاکید می کند.
12چرا مدتی پس از انجام ترمیم روی دندان هایم دچار بوی ‌بد ‌دهان شدم؟
اگر در قراری ارتباط بین ترمیم و لثه مجاور آن کوچکترین نقصی ایجاد شده باشد به دلیل تجمع پلاک میکروبی و گیر غذایی، به مرور زمان عفونت لثه ایجاد خواهد شد. پس از رفع مشکل عفونت لثه باید نسبت به اصلاح ترمیم به سرعت اقدام گردد.
13به تازگی برای درمان خونریزی لثه و بوی نامطبوع دهانم جرم گیری کردند ولی فقط چند روز بهتر شد، چرا مجدداً مشکلاتم برگشته اند؟
جرم گیری به تنهایی فقط در مراحل اولیه عفونت می تواند کمک کننده باشد بنابراین برای درمان قطعی به پروسه جدی‌تری نیاز دارید.

شرایط و هزینه درمان بوی بد دهان با لیزر

توجه

وقت تعیین شده در جلسه اول تنها به منظور تشخیص بیماری و تعیین هزینه درمان می باشد و امکان انجام درمان وجود ندارد.

توجه

هزینه بیماران مختلف متفاوت بوده و بر اساس نوع و شدت بیماری و تنها پس از معاینه کلینیکی و مشاهده رادیوگرافی تعیین می گردد.
این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 14 =