پوسیدگی ریشه دندان: علل، علائم و درمان

آیا روکش دندان های شما را خراب میکند؟
آیا روکش دندان های شما را خراب میکند؟
اکتبر 12, 2021
خونریزی لثه هنگام گشیدن نخ دندان
دلایل خونریزی لثه هنگام کشیدن نخ دندان
اکتبر 30, 2021
آیا روکش دندان های شما را خراب میکند؟
آیا روکش دندان های شما را خراب میکند؟
اکتبر 12, 2021
خونریزی لثه هنگام گشیدن نخ دندان
دلایل خونریزی لثه هنگام کشیدن نخ دندان
اکتبر 30, 2021
نمایش همه

پوسیدگی ریشه دندان: علل، علائم و درمان

پوسیدگی ریشه دندان

پوسیدگی دندان در سطح ریشه به حفره در سطح ریشه و یا پوسیدگی ریشه هم معروف است. این مشکل بالقوه برای سلامت دهان بسیار مضر است و برای جلوگیری از آسیب رسیدن شدید به دندان باید فورا درمان شود. در این مقاله، اطلاعاتی درباره ی پوسیدگی ریشه، علل این اتفاق، ارتباط این مشکل با بیماری های لثه و عقب رفتن بافت لثه و روش های ترمیم دندان ها و بافت ارائه شده است. اگر شما نگران پوسیدگی ریشه دندان خود هستید، برای درمان هر چه سریعتر با پزشک ما تماس بگیرید.

پوسیدگی دندان روی سطوح ریشه

با اینکه تعداد زیادی از افراد خوش شانس هستند و مینای دندان آنها در برابر حفره ها مقاوم است، اما تعداد کمی از افراد وجود دارند که ریشه ی دندانشان در برابر سوراخ شدن مقاومت میکند. سطح ریشه مانند تاج دندان، دارای پوشش مینای سخت و محافظ نیست. وقتی لثه ها تا زیر خط مینا عقب میروند و یا به طور کلی از روی دندان بلند میشوند، سطح ریشه نمایان میشود. این ساختار دندان محافظت نشده بسیار نازک تر و در برابر پوسیدگی دندان بسیار آسیب پذیرتر است.

پوسیدگی حفره فقط زمانی که ریشه ی دندان از زیر خط لثه بیرون آمده باشد و یا ارتباط میان بافت لثه و ریشه ی دندان از بین رفته باشد، ایجاد میشود. فضاهای میان دندان و بافت لثه به حفره های پریودنتال معروف هستند و حفره های سالم سطحی بوده و کاملا کنار دندان قرار دارند. زمانی که عمق این حفره های پریودنتال افزایش پیدا میکند، دندان جابجا میشود و باکتری و پلاک بین لثه و دندان تجمع میکند. این مشکل میتواند به بیماری های لثه، پوسیدگی، آبسه ی دندان و چندین بیماری دهانی دیگر منجر شود. عقب رفتن بافت لثه و عمیق شدن حفره های پریودنتال بر اثر بیماری های لثه ی درمان نشده ایجاد میشوند.

پوسیدگی ریشه دندان

دلایل پوسیدگی ریشه و تحلیل لثه

دلایل زیادی برای پوسیدگی ریشه و تحلیل لثه وجود دارند. برخی از رایج ترین آنها موارد زیر هستند:

  • عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان – مسواک نزدن و نخ دندان نکشیدن روزانه
  • مسواک زدن نامناسب – مسواک زدن خشن و یا استفاده از مسواک زبر
  • سن – بالا رفتن سن باعث عقب رفتن لثه و مشخص شدن ریشه ها میشود.
  • بیماری های پریودنتال – که به بیماری های لثه هم معروف هستند، باعث عمیق شدن حفره های پریودنتال، عقب رفتن لثه و ایجاد پلاک و باکتری روی ریشه ی دندان ها میشوند.
  • ژنتیک – بیماری های پریودنتال، عقب رفتن لثه به خاطر بالا رفتن سن و مینای ضعیف دندان میتوانند ارثی باشند.
  • دیابت – این بیماری سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و باعث التهاب و گاهی بیماری های جدی تر و شدیدتر لثه و همچنین عقب رفتن بافت لثه میشود.
  • دندان های نامرتب – تمیز کردن دندان های نامرتب مشکل تر است و به همین دلیل میتواند خطر بیماری های لثه را افزایش دهد.
  • مصرف تنباکو – سیگار کشیدن، جویدن تنباکو و یا هر روش دیگر استعمال تنباکو میتواند باعث آسیب رساندن به دندان، ضعیف شدن مینای دندان، مشکلات دهانی و البته افزایش خطر ابتلا به بیماری های لثه شود.
  • مصرف دارو – بسیاری از داروها باعث خشکی دهان شده و خطر ابتلا به بیماری های دهانی مانند بیماری های لثه و پوسیدگی را افزایش میدهند.
  • تروما – آسیب رسیدن به دندان و یا لثه میتواند باعث رشد باکتری در شکستگی های دندانی، رشد آنها و البته پخش شدن آنها در خط لثه بشود.
این مطلب را از دست ندهید!
تشخیص آبسه دندان چگونه است؟

علائم پوسیدگی ریشه دندان

در برخی موارد بیمار هیچ کدام از علائم پوسیدگی ریشه را ندارد. در موارد دیگر، بیمار ممکن است برخی از علائم زیر را داشته باشد:

  • ریشه ی مشخص شده ممکن است به گرما، سرما، غذاهای شیرین و نوشیدنی ها حساسیت نشان دهد.
  • بیمار ممکن است دندان درد دائمی و یا تیر کشیدن در ناحیه ی آسیب دیده را تجربه کند.
  • درد به هنگام جویدن.
  • ورم کردن و یا قرمز شدن لثه اطراف یک دندان.
  • حس لق شدن دندان.
  • شکستگی در مینای دندان.
  • تغییر رنگ مینای دندان.
  • عقب رفتن لثه.
  • عفونت و یا ایجاد زخم در اطراف دندان آسیب دیده.

روش های درمان پوسیدگی ریشه و عقب رفتن لثه

بهترین روش درمان برای عقب رفتن لثه و پوسیدگی ریشه به دلایل عقب رفتن لثه و میزان پوسیدگی ریشه مرتبط است. برخی درمان های رایج برای پوسیدگی ریشه و عقب رفتن لثه موارد زیر هستند:

  • درمان پریودنتال – اگر علت عقب رفتن لثه بیماری های پریودنتال باشد، بیمار نیاز به درمان پریودنتال توسط متخصص بهداشت دندان دارد و این درمان معمولا با جرم گیری و شستشوی ریشه شروع میشود. پلاک و جرم دندان از سطوح ریشه دندان برداشته میشوند. درمان پریودنتال میتواند به التیام بافت های لثه و اتصال مجدد آنها به سطح دندان کمک کند.
  • جراحی پیوند – اگر میزان عقب رفتن لثه شدید باشد، گاهی به پیوند لثه نیاز پیدا میشود. پیوند باعث محافظ از سطح ریشه در برابر حساسیت و پوسیدگی های بعدی میشود.
  • ترمیم دندان – در صورت وجود پوسیدگی دندان یا پوسیدگی ریشه، بیمار باید بخش پوسیده را بکشد و جای آن را پر کند. گروه دندانپزشکی ما بیش از 25 سال است که از پرکننده های آمالگام استفاده نمیکند. به جای آن، ما با استفاده از کامپوزیت های همرنگ دندان جای خالی دندان پوسیده را پر میکنیم. زمانی که صحبت میکنید و یا میخندید، نباید مشخص شود که شما دندان را پر کرده اید. به همچنین ما روکش های چینی و دیگر روکش ها را نیز به بیماران ارائه میدهیم.
  • آنتی بیوتیک ها – ممکن است نیاز باشد برای درمان عفونت های لثه و آبسه ی دندان، آنتی بیوتیک های خوراکی و یا موضعی مصرف کرد. درمان آنتی بیوتیکی همچنین ممکن است بخش مهمی از فرایند درمان پریودنتال برای کاهش میزان باکتری های دهانی که با تولید پلاک اسیدی منجر به آسیب رساندن به بافت نرم و همچنین ضعیف شدن یا پوسیدگی مینای دندان میشوند، نیز میباشد.
  • عصب کشی دندان – زمانی که پوسیدگی ریشه به بخش داخلی دندان (پالپ) و جایی که عصب دندان قرار دارد،  میرسد، ممکن است به انجام یک کانال ریشه برای برداشتن پالپ دندان آسیب دیده و جلوگیری از کشیدن دندان، نیاز باشد. در کلینیک ما عصب کشی دندان با لیزر انجام میشود. احتمال عفونت با لیزر تقریبا نزدیک صفر است.
  • کشیدن دندان و کاشت دوباره ی دندان – اگر آسیب دیدگی ریشه ی دندان به قدری شدید باشد که نتوان دندان را درمان کرد، ممکن است به کشیدن دندان و کاشت دوباره ی دندان نیاز شود. ما نهایت تلاشمان را میکنیم که دندان را نکشیم اما اگر نیاز به کشیدن بود، روش های زیادی برای کاشت دندان و زیبا نگه داشتن لبخند شما وجود دارد.
  • انجام مراقبت های پیشگیرانه – علاوه بر درمان های مرتبط با عقب رفتن لثه و پوسیدگی ریشه، بیمار باید در منزل بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کند، جرم گیری منظم انجام دهد و هر شش ماه یکبار هم چکاپ انجام دهد. دندانپزشک های ما روش درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به بیماران یاد میدهند تا آنها بتوانند سطح دندان و لثه را به خوبی تمیز کنند و از پیشرفت بیماری های لثه جلوگیری کنند. این روش ها مشکلات فعلی را بهبود نمیبخشند اما از پیشرفت بیماری جلوگیری میکنند.
این مطلب را از دست ندهید!
دلایل شفاف و شیشه ای بودن دندان و نحوه درمان

سوالات رایج درباره ی پوسیدگی ریشه

در ادامه سوالات رایجی که بیماران درباره ی پوسیدگی لثه و درمان آن از ما میپرسند، به همراه پاسخ هایشان آورده شده اند. اگر پاسخ سوال خود را در متن زیر پیدا نکردید، میتوانید به مشاورین ما مراجعه کرده و یا با مطب دندانپزشکی ما تماس بگیرید.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 2 =

تماس تلفنی (مشاوره و نوبت دهی)