جایگزینی دندان از دست رفته و کشیده شده
اکتبر 6, 2022سرطان دهان: علائم، انواع، پیشگیری و درمان
اکتبر 19, 2022ممکن است دندان های شما در اثر پوسیدگی ترک خورده یا شکسته شده باشند. پرکردگی ها می توانند از دندانها و ساختار اطراف دندان ها تا 15 سال محافظت کنند. اما در صورت شکستن پرکردگی، باز بودن کناره ها یا وجود پوسیدگی در زیر آن، تعویض پرکننده ضروری است. عدم تعویض پرکردگی دندان می تواند باعث شکستن و ترک خوردن دندان، عفونت یا آبسه شود. حتی امکان دارد که سلامت طولانی مدت دندان شما را به خطر اندازد. شما می توانید در منزل، با دنبال کردن علائم و نشانه ها و انجام مراقبت های دندانی مناسب، دریابید که آیا دندان های پرشده شما نیاز به تعویض دارند یا خیر.
تشخیص تعویض پرکردگی دندان بر اساس درد
1- آیا دندان شما حساس شده است؟
اگر دندان های شما پرکننده هایی دارند که به تعویض نیاز داشته باشند، احتمال می رود که از همان ابتدا آن را احساس کنید. شما می تونید با چک کردن علائم فیزیکی پرکردگی های قدیمی یا پوسیده متوجه شوید که آیا زمان تعویض پرکردگی ها فرا رسیده یا خیر. حساس بودن دندان ها به دما، شیرینی ها یا فشار، یکی از علائمی است که نشان میدهد پرکردگیهای دندان های شما ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند.
- هنگام جویدن هر غذای سرد، گرم یا شیرین دقت کنید. احتمال دارد که پس از تماس غذا با دندانتان احساس حساس بودن یا درد لحظهای داشته باشید، که میتواند نشان دهنده نیاز به تعویض پرکردگی باشد.
- دقت داشته باشید که ممکن است دندان شما به لمس با انگشت، مسواک یا سایر وسایل مربوط به دندان نیز حساس باشد.
- اگر دندان هایتان حساس شده اند، از خمیر دندان حاوی فلوراید که مخصوص دندان های حساس ساخته شده است، مانند Sensodyne یا Pronamel استفاده کنید.
2- هنگام غذا خوردن، به فشاری که به دندان هایتان وارد می شود، دقت کنید.
ممکن است گاهی اوقات، هنگام جویدن غذا احساس کنید که به دندان هایتان فشار وارد می شود. ممکن است چند ثانیه یا بیشتر این احساس را داشته باشید که می تواند نشانه ای از آسیب به پرکردگی یا آسیب به پالپ دندان شما باشد.
- اگر هنگام جویدن غذا، در دندان های خود احساس فشار کردید، آهسته بجوید. این کار به شما کمک می کند تا راحت تر تشخیص دهید که کدام پرکردگی دندان شما دچار مشکل شده است.
3- درد شدید یا ضربان دار را تشخیص دهید.
ممکن است علاوه بر احساس فشار در دندان، یک درد تیز و ضربان دار نیز در دندان هایتان احساس کنید. امکان دارد، این درد را هنگام خوردن یا نوشیدن یا در حالت عادی احساس کنید. امکان دارد درد نیز مانند فشار سریع از بین برود یا برای چند ثانیه ادامه داشته باشد. توجه به داشتن درد تیز یا ضربان دار در یک دندان یا دندان خاص، به ویژه اگر با علائم دیگر همراه باشد، می تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که آیا پرکردگی نیاز به تعویض دارد یا خیر.
- زمستان و هوای سرد نیز می تواند موجب حساس شدن بیش از حد دندان های شما شود که می تواند نشان دهنده ی نیاز به تعویض پرکردگی دندان باشد.
4- دندان درد مداوم می تواند یک علامت باشد.
ممکن است، بعضی از افرادی که دارای پرکردگی هایی هستند که نیاز به تعویض دارند، دندان درد را تجربه کنند. درد، ممکن است موقتی یا دائمی باشد. معمولاً دندان درد به علت التهاب در پالپ دندان به وجود می آید، بنابراین، پرکردگی که نیاز به تعویض دارد می تواند موجب دندان درد شود. اگر دندان درد شما بیشتر از دو روز طول بکشد، به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مانع از به خطر افتادن سلامت دندان خود شوید.
- اگر مدت درد دندان طولانی شود، می تواند منجر به التهاب شدید پالپ شود که در نهایت باعث بروز نکروز بدون چرک و آبسه دندان شود.
شناخت نشانه های بصری برای تعویض پرکردگی دندان
1- حفره ها ها یا بخش های سیاه شده دندان ها را بررسی کنید.
علاوه بر هر گونه علائم فیزیکی، ممکن است بتوانید علائمی را پیدا کنید که نشان دهند پرکردگی های دندان های شما نیاز به تعویض دارند. یکی از این علائم، مشاهده حفرهها یا لکههای تیره است. ممکن است هر روز، هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان متوجه وجود این علائم شوید. توجه به این نشانهها و دریافت سریع درمان مناسب می تواند خطر عفونت در حفره دهان را به حداقل برساند.
2- نخ دندان را از نظر پارگی و وجود ذرات غذا بررسی کنید.
اگر هر روز از نخ دندان استفاده می کنید، هر بار که نخ دندان را بین دندانها می کشید به آن دقت کنید. احتمالاً متوجه پاره شدن نخ یا وجود تکه های غذای خارج شده از بین دندان ها شوید. اینها نشان می دهند که شاید دندان ترک خورده داشته باشید و یا پرکردگی هایی دارید که نیاز به تعویض دارند.
- دقت کنید که کدام دندان، نخ دندان را پاره می کند یا همیشه غذا در آن گیر می کند. این علائم به دندانپزشک شما کمک می کنند تا بهتر تشخیص دهد که کدام پرکردگی نیاز به تعویض دارد، اما در این مورد، عکس برداری با اشعه ایکس حتماً ضروری است.
3- سطح دندان را از نظر زبری بررسی کنید.
بیشتر افراد دوست دارند دندان هایی با سطح تمیز و صاف داشته باشند. شاید متوجه شوید که یکی از دندان هایتان حتی پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن هم سطح صافی ندارد. این ممکن است نشانه ای برای نیاز به تعویض پرکننده باشد.
- مواظب دندان باشید و بررسی کنید که آیا چیزی زبری دندان را بیشتر یا کمتر می کند. اگر زبری دندان کم نشد، به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
4- در جستجوی یک پرکننده شکسته، ترک خورده یا گم شده باشید.
در برخی موارد، می توانید بفهمید که آیا پرکننده نیاز به تعویض دارد یا خیر. اگر علائم فیزیکی دارید، بررسی کنید که آیا پرکننده شکسته، ترک خورده یا گم شده ای را در دهان خود دارید یا خیر. اگر می خواهید مطمئن شوید که نیاز به تعویض پرکننده دارید، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- قبل از بردن دست ها در دهان یا نزدیک آن، دست های خود را به طور کامل با آب گرم و صابون بشویید. این کار می تواند موجب کاهش خطر ورود باکتری های مضر به دهان شما شود.
5- دندان های شکسته یا لب پریده را شناسایی کنید.
حتی اگر نمی توانید دندان پر کرده معیوب را پیدا کنید، دندان شکسته یا لب پریده نیز ممکن است به پر کردن نیاز داشته باشد. اگر علائم فیزیکی دارید، اما هیچ پرکننده شکسته، ترک خورده یا گم شده ای را نمی توانید ببینید، اطراف دندان های خود را بررسی کنید. ممکن است، دندان هایتان دارای تراشه یا شکستگی باشند، بنابراین باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
- برای تشخیص لبه های تیز یا شکسته از زبان خود استفاده کنید. اگر غذا هر روز در آن گیر می کند نشانه این است که پرکردگی قدیمی شما نیاز به جایگزینی دارد.
- ممکن است ترک ها و تراشه ها به اندازه ای کوچک باشند که با چشم قابل تشخیص نباشند.
قبل از شناسایی دندان های شکسته دست های خود را با آب و صابون بشویید. این کار می تواند مانع از عفونت دهان و دندان شود.
6- مشخص کنید که پرکردگی دندان تان از چه نوعی است.
انواع مختلفی از مواد پرکننده دندان وجود دارد که طول عمر هر کدام متفاوت است. اگر زمان پرکردن دندان بدانید که پرکننده شما از چه نوعی است، زمان تعویض آن را نیز می دانید. دقت کنید که دوام پرکننده ها به میزان مراقبت از سلامت دهان و دندان تان نیز بستگی دارد. اگر به خوبی از دندانها و لثههای خود مراقبت کنید، ممکن است پرکردگیهایتان دوام بیشتری داشته باشند. انواع مختلف پرکننده ها و متوسط طول عمر آنها در زیر آورده شده است:
- مواد پرکننده طلا که تا 15 سال می تواند دوام داشته باشد.
- مواد پرکننده آمالگام که دارای رنگ نقره ای هستند نیز می توانند تا 15 سال دوام داشته باشند.
- مواد پرکننده کامپوزیت، از موادی ساخته شده اند که با رنگ دندان شما مطابقت دارند، امکان دارد که پس از پنج سال نیاز به تعویض داشته باشد.
مواد پرکننده سرامیکی می توانند تا حدود 7 سال دوام داشته باشند.
مراجعه به دندانپزشک
1- یک نوبت ویزیت از دندانپزشک بگیرید.
تنها راه برای حصول اطمینان از اینکه آیا نیاز به تعویض پرکردگی دارید یا خیر، مراجعه کردن به دندانپزشک است. همچنین تنها یک متخصص دندانپزشکی می تواند تعویض پرکردگی دندان شما را به درستی انجام دهد. اگر به علائم یا نشانه های نیاز به تعویض پرکردگی پی بردید، در اولین فرصت ممکن به دندانپزشک خود مراجعه کنید. این کار باعث می شود که سریع درمان شوید و خطر ابتلا به آبسه را به حداقل برسانید.
- به منشی دندانپزشک خود دلیل مراجعه به دندانپزشک را توضیح دهید. با این کار ممکن است بتوانند نوبت زودتری را دریافت کنید.
2- تحت معاینه قرار بگیرید.
دندانپزشک دندان های پرکرده شما را به طور کامل معاینه می کند تا ببیند آیا پرکردگی های شما نیاز به تعویض دارند یا خیر. هر گونه علائمی را که مشاهده کرده اید با دندانپزشک خود در میان بگذارید، تا بتواند با سوابق پزشکی شما و نتایج معاینه خود، درمان مناسبی را برای شما در نظر بگیرد.
- علائم خود را به صورت دقیق برای دندانپزشک توضیح دهید. این کار می تواند به دندانپزشک شما کمک کند تا نیاز یا عدم نیاز به تعویض پرکردگی دندان شما را بهتر تشخیص دهد. برای عنوان مثال، می توانید این گونه توضیح دهید: “در دندانم دردی شدید احساس می کنم که کل دندانم را درگیر کرده است.”
- به دندانپزشک خود اجازه دهید تا با انبرک دندانپزشکی دندان های شما را بررسی کند. با این ابزار دندانپزشک شما می تواند به آرامی دندان و پر کردگی دندان شما را بررسی کند و ساییدگی و لک ها را تشخیص دهد.
3- تصویر برداری انجام دهید.
در بعضی موارد، ممکن است پرکردگی دندان، سالم به نظر برسد، اما همچنان نیاز به تعویض داشته باشد. زیرا ممکن است ترک یا حفره کوچکی داشته باشد که می توانند موجب پوسیدگی دندان شوند. ممکن است دندانپزشک شما بخواهد مشکلات بین دندان های شما را که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند، بررسی کند. اگر دندانپزشک شما به تشخیص خود شک داشته باشد، احتمالاً به شما آزمایش های بیشتری مانند تصویربرداری با اشعه ایکس یا تست شفاف سازی پیشنهاد می دهد. این آزمایش ها می توانند به دندانپزشک شما کمک کنند تا درمان مناسب تری را برای شما فراهم کند.
- اشعه ایکس برای بررسی وجود پوسیدگی در زیر پرکردگی، یا برای بررسی حاشیه پرکردگیهای بین دندانها، ضروری است.
- همچنین، ممکن است که دندانپزشک شما برای بررسی آسیب ریشه دندان، یک رادیوگرافی پری اپیکال که نوع دیگری از اشعه ایکس برای معاینه دهان است، درخواست کند.
4- در مورد گزینه های تعویض پرکردگی دندان با دندانپزشک خود مشورت کنید.
ممکن است دندانپزشک شما تشخیص دهد که شما نیاز به تعویض پرکردگی دندان های خود دارید. در این صورت، با دندانپزشک خود گزینه های مختلف را بررسی کنید. شاید بتوانید پرکننده قدیمی دندان خود را تعمیر کنید یا ممکن است نیاز به تعویض کامل آن داشته باشید. مشورت با دندانپزشک در مورد گزینه های مختلف درمان می تواند درمان و مراقبت مناسب بدون هزینه های اضافی و نگرانی در مورد شرایط را تضمین کند.
- از دندانپزشک خود بپرسید که در صورت نیاز به تعویض پرکننده، چه ماده پرکننده ای می تواند برای شما مناسب تر باشد.
5- به صورت منظم دندان های خود را معاینه کنید.
پیشگیری، می تواند یکی از بهترین راه ها برای حفظ سلامت دندان ها و جلوگیری زودرس از تعویض پرکردگی دندان باشد. معاینات منظم توسط دندانپزشک می تواند قبل از ایجاد عوارضی مانند پوسیدگی یا پالپ دندان به تشخیص پرکردگی هایی که نیاز به جایگزینی دارند، کمک کند.