آیا کامپوزیت دندان یا روکش باعث بوی بد دهان میشود؟
دسامبر 8, 2021آناتومی دندان: انواع، تعداد و اجزای تشکیل دهنده
دسامبر 22, 2021مطالعات نشان می دهند که پر کردن دندان، به بازسازی فرم، کارکرد و زیبایی دندان های کرم خورده یا آسیب دیده کمک می کند. مراقبت بعد از پر کردن دندان از این نظر اهمیت دارد که وقتی شما دندان را پر می کنید، به مراقبت های بلند مدت و کوتاه مدتی که ادامه ی تاثیر کار را تضمین کند، نیاز دارید. متخصصان توصیه می کنند که با مراقبت های مناسب از سلامت دهان و دندان خود، می توانید ریسک ایجاد حفره های بیشتر را به حداقل رسانده و همچنین از آسیب به پر کردگی های فعلی خود جلوگیری نمایید.
راه های مراقبت از پرکردگی جدید دندان
الف) مشخص کنید که چقدر طول می کشد تا پر کننده دندان شما سفت شود.
انواع مختلفی از پر کننده دندان وجود دارد که هر یک، زمان متفاوتی برای سفت شدن دارند. آگاهی از زمان سفت شدن، به شما یک بازه زمانی کلی می دهد که باید در آن، به طور ویژه مراقبت بعد از پر کردن دندان انجام دهید تا به دندان پر شده آسیبی نرسد.
1) پر کردن دندان با طلا، آمالگام و کامپوزیت، 24 الی 48 ساعت طول می کشد.
2) پر کردگی سرامیکی بلافاصله با کمک نور آبی دندانی سفت می شود.
3) گلس آینومر ها در عرض 3 ساعت پس از پر شدن سفت می شوند اما ممکن است 48 ساعت طول بکشد تا سفت حس شوند.
بسته به اینکه جنس پر کننده از چه موادی باشد، مدت زمان سفت شدن آن، متفاوت خواهد بود.
ب) در صورت نیاز از دارو های مسکن استفاده کنید.
می توانید پیش از بی اثر شدن داروی بی حسی از داروهای ضد درد دندان استفاده کنید و تا زمان کم شدن حساسیت، این درمان را ادامه دهید. این کار به هر درد یا تورمی که ممکن است تجربه کنید، کمک می نماید.
1) از دندانپزشک خود بپرسید که برای مراقبت بعد از پر کردن دندان، نیاز به مصرف داروهای مسکن دارید یا نه. از دستورات پزشک یا بسته دارو برای مصرف مسکن ها پس از پر کردن دندان تبعیت کنید.
2) حساسیت ها معمولا در عرض یک هفته بهبود می یابند.
پ) تا زمان از بین رفتن اثر بی حسی، از خوردن غذا و نوشیدنی خودداری کنید.
به دلیل استفاده از داروی بی حسی حین عمل، شما تا چند ساعت احساس بی حسی می کنید. اگر می توانید، تا زمانی که داروی بی حسی بی اثر می شود، از خوردن و آشامیدن خودداری کنید تا به خود آسیب نرسانید.
1) اگر اثرات بی حسی، اندازه گیری دما حین خوردن و نوشیدن را برایتان دشوار می کند یا این امکان هست که زبان خود را گاز بگیرید از خوردن و آشامیدن اجتناب کنید.
2) اگر نمی توانید برای خوردن یا نوشیدن صبر کنید، از غذاهای نرم مثل ماست یا پوره سیب و نوشیدنی های ساده مانند آب استفاده کنید. از سمت مخالف دهان خود، برای جویدن مواد بیشتر از سمتی که دندان پر کرده دارید استفاده کنید تا مطمئن شوید که آسیبی به خودتان یا پرکننده دندان نمی زنید.
ت) برای مراقبت بعد از پر کردن دندان، از خوردن غذا های خیلی سرد یا خیلی داغ خودداری کنید.
دندان های شما و پر کردگی ها، احتمالا تا چند روز بعد از عمل حساس هستند. برای کنترل حساسیت و درد، از مصرف غذا ها و نوشیدنی های خیلی سرد یا گرم، که ممکن است به پر کردگی دندان ها آسیب برسانند، خودداری کنید.
برای کاهش درد و حساسیت بعد از پر کردن دندان، از مصرف غذا های سرد یا داغ پرهیز کنید.
1) غذا های خیلی سرد یا گرم، می توانند پیوند مواد پر کننده را به هم بزنند. پر کننده کامپوزیت کاملا به دندان چسبانده می شوند. روند پیوند حداقل 24 ساعت ادامه پیدا می کند و بنابراین توصیه می شود در این مدت از غذا ها و نوشیدنی های ولرم استفاده کنید.
2) دمای سرد و گرم باعث انبساط و انقباض مواد پر کننده، مخصوصا مواد پرکننده فلزی می شود. این موضوع، شکل و استحکام مواد را تغییر داده و ممکن است باعث شکستگی یا نشت شود.
3) قبل از مصرف، برای غذا های گرم مانند سوپ یا غذا های پخته شده مثل لازانیا، و نوشیدنی های گرم مانند چای و قهوه، زمان برای خنک شدن بگذارید.
ث) از غذا های سفت، جویدنی یا چسبنده بعد از پر کردن دندان خودداری کنید.
غذا هایی مانند آبنبات، گرانولا و سبزیجات خام، می توانند باعث مشکلات بالقوه ای مثل بیرون کشیدن مواد پر کننده شوند.
1) گاز گرفتن غذا های سفت می تواند باعث شکستگی پرکننده یا دندان شما شود. غذا های چسبنده در بلند مدت به سطوح پر شده دندان چسبیده و آن ها را در معرض پوسیدگی قرار می دهد.
2) غذای گیر کرده در بین دندان ها می تواند پرکننده را ضعیف کرده و دندان را در معرض پوسیدگی بیشتر قرار دهد. برای جلوگیری از این امر، بعد از هر وعده غذایی یا میان وعده، دهان خود را بشویید و پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، از دهان شویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
از خمیر دندان و ژل حاوی فلوراید برای محافظت از دندان ها و مواد پر کننده استفاده کنید.
ج) غذا ها را با طرف مقابل دندان پر شده بجوید.
وقتی غذایی می خورید، مطمئن شوید که اقلا یک یا دو روز با طرف مقابل دندان پر شده غذا می جوید. این کار کمک می کند تا اطمینان حاصل کنید که پر کننده به درستی بسته شده و آسیب نمی بیند.
چ) نقاط بالایی روی پر کردگی را بررسی کنید.
وقتی دندانپزشک، دندان را پر می کند، ممکن است مواد بیشتری روی دندان قرار دهد. با لمس کردن این قسمت به آهستگی، نقطه بالایی را کنترل کنید. برای جلوگیری از شکستگی پرکردگی یا ایجاد درد بعد از عمل، نقاط بالایی را لمس نموده و با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
نکته فوق می تواند مانع بسته شدن دهان یا جویدن صحیح شود. همچنین می تواند مشکلاتی مانند درد، ناتوانی در غذا خوردن در سمت پرکردگی، شکستگی محل پر شده، گوش درد و ایجاد صدا در مفصل گیجگاهی فکی ایجاد کند.
ح) اگر مشکلی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر متوجه هرگونه مشکلی در دندان، دهان یا پرکردگی شدید، با دندانپزشک خود تماس بگیرید. این کار کمک می کند تا مطمئن شوید که مشکلات زمینه ای وجود نداشته و از آسیب بیشتر به دندان های شما جلوگیری می شود.
هماهنگی با دندانپزشک بعد از پر کردن دندان، از بروز آسیب های بعدی، جلوگیری می کند.
مراقب علائم زیر باشید و در صورت مشاهده هر یک از آن ها با پزشک خود تماس بگیرید:
1) حساسیت در دندان ترمیم شده
2) ترک در پرکردگی
3) پرکردگی از بین رفته یا خرد شده
4) تغییر رنگ دندان ها یا پرکردگی ها
5) اگر متوجه شدید که وقتی چیزی می نوشید، پرکردگی می لرزد و به حاشیه آن تراوش می کند.
مراقبت بعد از پر کردن دندان به صورت روزانه
الف) هرروز بعد از غذا مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن هرروزه و بعد از غذا، می تواند سلامت دندان ها، پرکردگی ها و لثه های شما را حفظ کند. یک محیط تمیز، به شما کمک می کند از پر کردن دندان بیشتر و همچنین ایجاد لکه های نامناسب جلوگیری کنید.
1) درصورت امکان بعد از غذا مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اگر غذا بین دندان ها گیر کرده باشد، محیطی برای ایجاد حفره های بیشتر ایجاد می کند که به پرکردگی ها آسیب می زند. اگر مسواک ندارید، جویدن یک تکه آدامس می تواند کمک کننده باشد.
2) قهوه، چای و شراب می توانند پرکردگی ها و دندان های شما را لکه دار کنند. اگر هر یک از این نوشیدنی ها را می نوشید، سعی کنید بعد از آن دندان های خود را مسواک بزنید تا از لک شدن آن جلوگیری نمایید.
3) تنباکو و استعمال دخانیات نیز تواند پر کردگی ها و دندان های شما را لکه دار کنند.
ب) مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین و اسیدی را کنترل کنید.
غذا ها و نوشیدنی های شیرین و اسیدی ممکن است به پر کردن دندان به طور مجدد منجر شود و کنترل مصرف آن ها می تواند به سلامت بهتر دهان و دندان کمک کند. پوسیدگی دندان می تواند به راحتی در زیر پرکردگی های موجود رخ دهد. با گذشت زمان مواد پر کننده به طور طبیعی تجزیه شده و نشت می کنند. بنابراین حفظ رژیم غذایی سالم و بهداشت مناسب در مراقبت بعد از پر کردن دندان، برای جلوگیری از پوسیدگی در زیر پر کردگی های فعلی مهم است. مسواک زدن بعد از مصرف این غذا ها می تواند به جلوگیری از پر کردن بیشتر دندان ها کمک کند.
استفاده زیاد از خوراکی ها و نوشیدنی های شیرین و اسیدی، می تواند به دندان ها و پر کردگی ها آسیب جدی وارد کند.
1) اگر نمی توانید مسواک بزنید و مثلا در مدرسه هستید، دهان خود را با آب بشویید. مصرف آب را افزایش دهید. تعداد میان وعده ها را محدود کنید و از غذا های چسبنده پرهیز کنید.
2) یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی پروتئین بدون چربی، میوه ها، سبزیجات و حبوبات می تواند به سلامت کلی شما از جمله سلامت دهان و دندان کمک کند.
3) حتی برخی غذا های سالم مثل مرکبات نیز اسیدی هستند. به خوردن این غذاها ادامه دهید اما میزان آن را محدود کنید و بعد از خوردن آن ها مسواک بزنید. آب میوه ها را با آب به صورت پنجاه پنجاه رقیق کنید.
4)نمونه هایی از غذا ها و نوشیدنی های شیرین و اسیدی عبارتند از نوشابه، شیرینی، آبنبات، شراب، نوشیدنی های ورزشی انرژی زا و قهوه .
پ) از ژل فلوراید برای مراقبت بعد از پر کردن دندان استفاده کنید.
اگر چندین پر کردگی دارید، از دندانپزشک خود بخواهید برایتان ژل یا خمیر فلوراید تجویز کند. فلوراید از دندان های شما در برابر حفره های جدید محافظت کرده و به سلامت عمومی دهان و دندان کمک می کند.
ژل یا خمیر فلوراید به تقویت مینای دندان نیز کمک کرده و عمر پر کردگی ها را افزایش می دهد.
ت) از مصرف دهانشویه های حاوی الکل در مراقبت بعد از پر کردن دندان خودداری کنید.
دهانشویه ها و خمیردندان های حاوی الکل می توانند ماندگاری پرکردگی ها را کاهش داده یا آن ها را لکه دار کنند. برای جلوگیری از این مشکلات، از خمیر دندان یا دهانشویه رنگی بدون الکل استفاده کنید.
می توانید خمیر دندان و دهانشویه فاقد الکل را در اکثر فروشگاه ها، داروخانه ها یا خرده فروشی های آنلاین پیدا کنید.
ث) دندان قروچه نکنید!
اگر عادت بد فشردن و ساییدن دندان در شب را دارید، می توانید به پرکردگی ها و دندان های خود آسیب برسانید. برای مراقبت بعد از پر کردن دندان، اگر دندان قروچه دارید، از دندانپزشک خود درباره استفاده از محافظ دندانی سوال کنید.
1) دندان قروچه باعث فرسایش مواد پر کننده دندان شده و می تواند با ایجاد براده باعث حساسیت شده و یا ترک بردارد.
2) جویدن ناخن، باز کردن بطری ها، یا نگه داشتن اشیا با دندان نیز از عادات بد هستند و برای مراقبت بعد از پر کردن دندان، سعی کنید با اجتناب از این عادات به دندان ها یا پرکردگی های خود آسیب نزنید.
ج) معاینات دندانپزشکی و تمیز کردن دندان ها را به طور مرتب انجام دهید.
معاینات و تمیز کردن منظم، بخش جدایی ناپذیر حفظ سلامت دهان و دندان است. حداقل دو بار در سال یا دفعاتی بیشتر از اوقاتی که مشکلی با دندان ها یا پرکردگی های خود دارید به دندانپزشک مراجعه کنید