دلایل سفید نشدن دندان ها و راه حل
ژوئن 3, 2023اورژانس دندانپزشکی: فورا چه اقداماتی انجام دهیم؟
ژوئن 19, 2023هرچند عمر روکش های دائمی، پیش از جایگزینی با روکش های جدید، دست کم 10 سال است، گاهی بیماران خیلی زودتر از موعد، متوجه لق شدن آنها می شوند که اصلا طبیعی نیست. مسئله مهم پی بردن به علت لق شدن این روکش های دندانی است. معمولا، علت اصلی لق شدن، جدا شدن و افتادن در مشکلاتی خلاصه می شود که در زیر ونیر های دندانی و در دندان هایتان رخ می دهند. همچنین، کیفیت ونیر و یا نصب بد آن توسط دندانپزشک ممکن است دلیل این امر باشد. در این مقاله، قصد داریم علت لق شدن روکش دندان و اقداماتی را توضیح دهیم که به دنبال این مشکل باید انجام شان دهید. بگذارید برویم سر اصل مطلب.
طراحی ونیر های دندانی به گونه ای است که عمرشان طولانی باشد اما در موارد نادری ممکن است از سطح دندان جدا و لق شوند. دلایل این مشکل، از بیتوجهی بیمار به بهداشت دندان گرفته تا مشکلاتی از سوی دندانپزشک، متفاوت خواهد بود. درک علل این مشکل می تواند به پیشگیری از آن کمک کند تا با ماندگاری ونیرهای مطلوب، لبخندی زیبا را تجربه کنید.
در این مقاله، 9 علت لق شدگی ونیر دندان را توضیح خواهیم داد.
9 دلیل اصلی لق شدن ونیرهای دندان
- قدیمی شدن روکشها
- آسیب به آنها در اثر خوردن
- پوسیدگی دندان
- مواجهه با آسیب های فیزیکی و یا تروما به صورت
- غفلت از مراقبت های دندانی
- تراز نبودن دندان های بالا و پایین
- دندان قروچه
- داشتن روکش های موقت
- سهل انگاری دندانپزشک
اکنون می خواهیم با نگاهی عمیق تر به هر کدام از دلایل فوق بنگریم.
بررسی دقیق 9 علت اصلی لق شدن روکش های دندان
- قدیمی شدن ونیر ها: عملاً، انتظار ما این است که عمر طبیعی کامپوزیت دندان دست کم 10 سال باشد، البته اکثر افراد مختلف مدعی هستند که لمینت دندان آنها تا 25 سال دوام آورده است. با گذشت زمان، عوامل باندینگ شروع به شل شدن می کنند و، در نهایت، ونیر ها لق می شوند. این به این معنا است که آنها قدیمی شده اند و باید تعویض شان کرد.
- آسیب به آنها در اثر خوردن: برای پیشگیری از فشار زیاد بر دندان ها و ونیر هایشان باید عادت بد جویدن را کنار بگذارید. گاز زدن به چیزهای سفت، مانند آب نبات، غالباً ضعیف شدن و لق شدگی ونیرها را به همراه خواهد داشت. جویدن آب نبات های چسبناک و یخ باعث می شود تا این ونیرها آسیب ببینند.
- پوسیدگی دندان: پوسیدگی دندانی که روکش دارد یکی دیگر از علل رایج برای لق شدن ونیر های دندانی است. پوسیدگی به غیر از خراب کردن دندان و تسریع کردن لق شدگی روکشها می تواند پیوند شیمیایی بین سطح دندان و ونیرها را تضعیف کند که این امر به جدا شدن آنها می انجامد. پیش از نصب آنها، دندانپزشک باید از نظر پوسیدگی و یا بیماری های لثه، دهان را معاینه کند.
- مواجهه با آسیب های فیزیکی و یا تروما به صورت: تروماهای مستقیم و یا غیرمستقیم به صورت می تواند ساختار دندان را تحت تاثیر قرار دهد. این تروماها به دندان ها آسیب می رسانند و همچنین ونیر های سطح دندان را جدا می کنند.
- غفلت از مراقبت های دندانی: بی تردید، مراقبت صحیح از دندان نقش مهمی در سلامت دهان و دندان دارد و به حفظ عمل زیبایی دندان و افزایش طول عمر روکش های زیبایی کمک می کند.
چند نمونه از رویکردهای نامناسب
- بهداشت ضعیف دهان: رعایت نکردن استانداردهای مراقبت از دهان و دندان پوسیدگی دندان را به همراه خواهد داشت که دلیل مهمی برای لق شدن ونیرها است.
- محصولات نامناسب برای مراقبت از دندان: محصولات حاوی الکل می توانند به ونیر ها آسیب برسانند و باید از مصرفشان اجتناب کنید. الکل عوامل باندینگ دندان را نرم می کند و روکش های چسبیده به سطح دندان را شل می کند. پژوهش های اخیر مبنی بر این واقعیت است که استفاده طولانی مدت از دهان شویه های حاوی الکل می تواند بر ضخامت روکش ها و در نتیجه لق شدن و افتادن آنها تأثیر بگذارد.
سوال متداول دیگری که، معمولا، بیماران از دندانپزشکان می پرسند این است که «آیا لیسترین ممکن است موجب لق و جدا شدن ونیر ها شود؟» پاسخ بله است؛ زیرا این دهان شویه ها حاوی الکل هستند که می توانند عوامل باندینگ را از بین ببرند. البته دهانشویه های لیسترین بدون الکل نیز وجود دارد که برای دندان ها مفید هستند. بهتر است در مورد استفاده از این محصول با دندانپزشک تان مشورت کنید.
استفاده از مسواکی با بافت مناسب و خمیر دندان غیر ساینده نیز نقش مهمی در بهداشت دهان و دندان دارد. مسواک هایی که برس سفت دارند برای ونیرهای روی دندان مضر خواهند بود، در حقیقت، ونیرها را ضعیف و لق می کنند.
سایر دلایل
- تراز نبودن دندان های بالا و پایین: دندان های فک بالا و پایین باید در یک راستا قرار بگیرند تا نیروی گاز گرفتن به طور یکنواخت توزیع شود. اگر دندان های قوس های بالا و پایین به طور کامل بر روی هم منطبق نشوند، گاز زدن با مشکلاتی مواجه خواهد شد و طبیعی نخواهد بود. به این حالت اکلوژن نیز می گویند و انواع زیادی دارد که عبارتند از: اوربایت، آندربایت، کراس بایت. در همه این حالات نصب روکش های زیبایی مشکلاتی به همراه خواهد داشت.
وجود هر گونه ناهماهنگی در دندان های بالا و پایین، به دلیل توزیع نامتعادل فشار روی دندان، احتمال جدا شدن روکش ها را افزایش می دهد.
- دندان قروچه: دندان قروچه، به دلایل فیزیکی و یا روانی، در طول روز، شب یا هر دو می تواند باعث لب پر شدن و شکستن دندان ها و یا جدا شدن آنها از روکش ها شود. ساییدن و فشردن مداوم دندان ها، نیرویی بیش از حد به روکش ها وارد می کند و باعث کنده شدن آن ها می شود.
- داشتن روکش های موقت: آیا ونیرهای موقت لق می شوند؟ روکش های موقت قرار نیست برای مدت طولانی دوام بیاورند؛ زیرا هدف از نصب آنها این است که بلافاصله با آماده شدن روکش های دائمی با آنها جایگزین شوند. روکش های موقت حدود یک هفته باقی می مانند و ممکن است در این مدت لق شوند؛ زیرا چسبندگی شان خیلی قوی نیست. باوجوداین؛ با انتخاب دندانپزشک خبره مطمئن خواهید بود که حتی روکش های موقت دندانهایتان به راحتی لق نمی شوند.
- سهل انگاری دندانپزشک: نحوه استفاده از روکش توسط دندانپزشک زیبایی نقش مهمی در پایداری و مدت زمان آنها دارد. سهل انگاری در طول عمل می تواند ماندگاری روکش های دائمی را کاهش دهد.
اشتباهاتی که دندانپزشک ممکن است مرتکب شود
- آمادگی تهاجمی: در حین آماده سازی دندان برای قرار دادن ونیر های دندانی، دندانپزشک لایه ای از مینای دندان را به ضخامت کمتر از یک میلی متر برمی دارد. ساییدن بیش از حد مینای دندان منجر به لق شدگی ونیرهایی می شود که نمی توانند به درستی به سطح دندان بچسبند و در نهایت لق می شوند.
- فرآیند باندینگ: در طول فرآیند باندینگ، عوامل زیادی موجب ضعیف و لق شدن روکش ها می شوند. دندانپزشک باید از مواد باندینگ مناسب و همچنین به مقدار کافی از آنها استفاده کند. استفاده از تکنیک باندینگ مناسب و منحصر به فرد برای هر شخص و صرف زمان کافی برای چسبندگی روکش ها از لق شدن و افتادن آن ها جلوگیری می کند.
- نادیده گرفتن شرایط و یا بیماری های موجود: درست مانند هر روش دیگر در دندانپزشکی زیبایی، قبل از برنامه ریزی برای درمان، دندانپزشک باید دندان های فرد را به طور کامل معاینه کند. همچنین، باید مشکلات احتمالی دندان و دهان را بررسی کند؛ برای مثال، بیماری لثه، پوسیدگی دندان، نامرتبی دندان ها و یا شکستگی آنها. عدم درمان هر یک از این بیماری ها قبل از نصب ونیر های دائمی منجر به چسبندگی ضعیف و در نتیجه، لق شدن زودتر از حد انتظار ونیرها می شود.
هنگام لق شدگی و جدا شدن روکش ها چه باید کرد؟
در صورت لق و جدا شدگی ونیر ها، بیمار نباید خودش اقدامی برای نصب آن بکند. روکش ها مواد حساسی هستند که در صورت انجام کارهای غیرحرفه ای به راحتی آسیب می بینند. پس چه کار باید کنیم؟
- تمام قطعات را جمع آوری کنید: اولین کاری که باید انجام دهید این است که تمام قطعات افتاده را در یک جعبه و یا ظرف کوچک قرار دهید. با این کار آنها را از آسیب بیشتر محافظت می کنید.
- با دندانپزشک تماس بگیرید: از آنجایی که لق و جدا شدن روکش ها اقدامی اورژانسی محسوب می شود. پس از افتادن روکش، باید فوراً با دندانپزشک تماس بگیرید و وقت ویزیت بگیرید. در مطب، دندانپزشک به دقت به روکش نگاه می کند تا ببیند آیا امکان بازگرداندن آن وجود دارد و یا نیاز به روکش جدید دارید. اگر همان روکش ها قابل استفاده باشد، دندانپزشک آنها را به طور دقیق ارزیابی می کند و با ماده باندینگ صحیح سر جایشان می گذارد. در حقیقت، انتظار بر این است که عمر این روکش ها قبل از جایگزینی با روکش های جدید طولانی باشد.