
دلایل لق شدن، جدا شدن و افتادن روکش دندان
ژوئن 10, 2023
روکش کردن دندان های کوچک
ژوئن 26, 2023مشکلات دندانی هم مانند سایر مشکلات سلامتی، میتوانند یک مورد اورژانسی ایجاد کنند. البته نه فقط به دلیل درد غیرقابل تحملی که ممکن است در اثر مشکلات دندانی ایجاد شود، بلکه به این دلیل که شاید این مشکلات، خطرات جدی را برای سلامتی شما به دنبال داشته باشند. مشکلات دندانپزشکی میتوانند بسیار خطرناک باشند البته جای نگرانی نیست. در این مقاله بررسی میکنیم که در صورت مواجه شدن با چنین شرایطی چه کاری باید انجام داد؟ اورژانس دندانپزشکی چیست؟ برای اورژانس دندانپزشکی چه اقداماتی باید صورت گیرد؟ برای دریافت اورژانسی خدمات دندانپزشکی به کجا باید مراجعه کرد؟ آیا میتوان برای دندان درد به واحد اورژانس مراکز درمانی مراجعه کرد؟
در این مقاله سعی کردهایم به این سوالات و سوالات مشابه پاسخ دهیم. بنابراین، هنگامی که با موقعیت مشکوکی مواجه میشوید، خوشحال میشویم بتوانیم با اطلاع رسانی در مورد وضعیتتان و اقداماتی که میتوانید در این مورد انجام دهید، کمکی کرده باشیم.
چه اقدامی در موقعیت اورژانسی دندانپزشکی باید انجام شود؟
اولین کاری که باید انجام دهید این است که تشخیص دهید آیا وضعیت به وجود آمده واقعاً یک شرایط اضطراری است یا خیر. بعد به دستورالعملهای مناسب برای تشخیص درست نیاز دارید. سعی کنید خوددرمانی نکنید. موقعیت پیش آمده نیاز به درمان فوری و تخصصی دارد. اگر خودسرانه عمل کنید، ممکن است مشکلات جدیتری ایجاد شود.
البته در برخی موارد، روشهایی برای جلوگیری از عفونت وجود دارد؛ مثلاً شستشوی دهان با آب نمک. میتوانید قبل از مراجعه به کلینیک، از این روشها به عنوان یک اقدام مفید و فوری استفاده کنید. اما سعی نکنید با دخالت بیشتر وضعیت را بدتر کنید.
قبل از هرگونه تماس با ناحیه، مطمئن شوید که دستها و وسایلی که استفاده میکنید استریل باشند. عفونتها میتوانند باعث درد و تب شوند. اگر شدت عفونت بالا باشد میتواند وارد خون شما شود و زندگی شما را به خطر بیندازد. پس به یاد داشته باشید که عفونتها بسیار خطرناک هستند! به همین دلیل اساسیترین چیزی که باید از آن اجتناب کنید انجام هر کاری است که در نهایت منجر به عفونت شود.
معمولاً، بهتر است یک تماس تلفنی با دندانپزشک خود بگیرید. دندانپزشکان میتوانند تا زمانی که به کلینیک مراجعه میکنید، در مورد اقداماتی که باید برای وضعیت اضطراری پیش آمده انجام شود، کمک کنند.
اورژانس دندانپزشکی چیست؟
اورژانس دندانی وضعیتی است که دندانها و بافتهای حمایت کنندهی اطراف را درگیر میکند و نیاز به بررسی فوری توسط متخصص دارد. ممکن است مشکلات زیادی در بافتهای سخت یا نرم دهان و دندان تجربه کنید. شاید در برخی از مشکلات به وجود آمده، بتوانید تا زمان مناسب صبر کنید. اما گاهی اوقات مشکلات بسیار جدی هستند. آنها میتوانند شما را از انجام فعالیتهای روزانه باز دارند. گاهی درد آنقدر شدید میشود که حتی نمیتوانید بخوابید. ممکن است در وضعیتی باشید که یک آسیب جدی دندانی وجود داشته باشد. به این موارد، موقعیتهای اورژانسی دندانپزشکی میگویند. در صورت مواجه با شرایط اورژانسی، اقدام فوری و سریع میتواند بسیار مؤثر باشد. مهم این است که بتوانید به درستی تمایز را ایجاد کنید. بنابراین، در ادامه نگاهی به وضعیتهای اورژانسی دندانی که معمولاً افراد با آن مواجه میشوند، خواهیم داشت.

درد شدید
دندان درد نشانه خوبی نیست. اما گاهی به معنای اورژانسی بودن نیست. اگرچه دردهای موقتی جزئی هم نیاز به مراجعه به دندانپزشک دارند، اما فوری نیستند. اما گاهی اوقات ممکن است درد غیرقابل تحملی وجود داشته باشد که رفته رفته شدیدتر هم میشود و شما را از انجام کارهای روزانه باز میدارد. علاوه بر اینکه این وضعیت غیرقابل تحمل است، بلکه نشان میدهد که یک مشکل واقعاً جدی وجود دارد. شما ممکن است با یک پوسیدگی یا مشکل جدی دیگری روبرو باشید که به اندازهی زیادی پیشرفت کرده و به اعصاب فشار میآورد. این وضعیت میزان درد را تسریع میکند. بنابراین اگر به طور دائم، این درد بیش از چند روز طول بکشد، به معنای یک وضعیت اورژانسی است.
خونریزی کنترل نشده
خونریزی همیشه نشان دهنده وضعیت بدی است؛ میتوانید هنگام مسواک زدن و یا در شرایط مختلف خون ببینید. اگرچه این، به این معنی است که مشکلی وجود دارد اما معمولاً این نوع موقعیتها اضطراری نیستند. با این حال، خونریزی غیرقابل توقف و مداوم ممکن است نشان دهنده یک موقعیت اضطراری باشد. در چنین شرایطی باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.
در آسیبهای ایجاد شده در بافت نرم دهان، میتوانید دهان را با آب نمک شستشو دهید. میتوانید از چای کیسهای یا کیسه گاز برای اعمال فشار به ناحیه مورد نظر استفاده کنید. همچنین میتوانید با کمپرس سرد هم درد و هم خونریزی را کاهش دهید. این اقدامات تا زمان مراجعه به دندانپزشک میتواند کمک کننده باشد.
خونریزی یا درد بعد از کشیدن دندان
احساس درد بعد از کشیدن دندان طبیعی است. اگر به توصیههای پزشک خود عمل کنید، خونریزی خود به خود متوقف میشود. با این حال، اگر خونریزی مداوم یا درد شدید و مداوم دارید، قطعاً مشکلی وجود دارد. این نیز یک وضعیت اورژانسی دندانپزشکی است و باید فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
علائم آبسه و عفونت
عفونتها مشکلات جدی هستند. فقط به این دلیل که در دهان هستند، از اهمیت آنها کم نخواهد شد. وجود عفونت در دهان و دندان، نه تنها میتواند فرآیند بسیار دردناکی باشد، بلکه میتواند تا حد ورود به خون پیشرفت کند و حتی میتواند کشنده هم باشد. در صورت مشاهده علائم عفونت مانند تورم، برآمدگی، درد یا تب، مراجعه فوری به پزشک مؤثر خواهد بود. همچنین قبل از مراجعه به دندانپزشک، شستشوی دهان با نمک و آب گرم میتواند مفید باشد.
دندانهای شکسته یا لق
شاید هنوز بتوان از افتادن دندانهای لق جلوگیری کرد. بنابراین، بهتر است در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک شما میتواند عمل جراحی لازم را برای نجات دندان و اصلاح وضعیت آن انجام دهد. دندانهای شکسته یا دندانهای لق همیشه یک وضعیت اورژانسی در نظر گرفته نمیشوند. با این حال، اگر اعصاب دندان شکسته به پالپ رسیده باشد، ممکن است با خطر عفونت جدی روبرو شوید. در چنین مواقعی نباید مراجعه به دندانپزشک را به تعویق بیندازید.
دندان افتاده
دندان از دست رفته قطعاً یک وضعیت طبیعی نیست. افتادن دندان میتواند باعث تحلیل استخوان یا اختلال در تراز دندان شما شود. به همین دلیل است که باید به پزشک مراجعه کنید و در صورت لزوم ایمپلنت انجام دهید. البته میتوانید تا زمان مناسب صبر کنید. اما اگر دندان شما به تازگی افتاده است، ممکن است دندانپزشک بتواند دندان طبیعی را نجات دهد. در چنین موقعیتی شستشوی دندان با آب گرم مفید خواهد بود. اگر میتوانید دندان افتاده را بردارید و نگهدارید؛ میتوانید آن را در بزاق دهان خود یا شیر بگذارید و تا زمانی که به پزشک مراجعه کنید در همان حالت آن را نگهدارید. در صورت امکان، میتوانید سعی کنید دندان را در جای خود قرار دهید اما دقت کنید که هرگز آن را داخل جیبتان نگذارید.
افتادن روکش دندان یا تاج دندان
پرکنندهها و روکشهای دندانی شکاف دندانهای آسیب دیده شما را پر میکنند و از آنها محافظت میکنند و علاوه بر این زیبایی ظاهر شما را هم حفظ میکنند. اگر پرکنندهها یا روکشهای دندان، بیفتند یا از جای خود حرکت کنند، ممکن است موجب عفونت شده و تبدیل به یک مشکل بسیار خطرناک شوند. بنابراین باید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید و ناحیه را دوباره پر کنید. اگر مواد پرکننده دندانتان از بین رفته، میتوانید تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه میکنید، آدامس بدون قند را روی آن ناحیه فشار دهید.
برای خدمات اورژانس دندانپزشکی به کجا مراجعه کنیم؟
از آنجایی که این یک وضعیت اضطراری است، ممکن است مجبور شوید به آنچه در حال حاضر دارید بسنده کنید. اگر وضعیتی به وجود آمده که ممکن است زندگی شما را به مخاطره بیاندازد یا دچار آسیبهای جدی، مانند شکستگی یا دررفتگی استخوان فک شدهاید، اصلاً وقت خود را تلف نکنید. از آنجایی که این مشکلات عمومیتر هستند، اورژانس بیمارستانی میتواند به شما کمک کند. بنابراین بهتر است در اسرع وقت به این مراکز مراجعه کنید. اما به خاطر داشته باشید که وقتی صحبت از مسائلی میشود که صرفاً در زمینه تخصص دندانپزشکی است، احتمالاً کارکنان بیمارستانها، دانش و تجهیزات کافی برای ارائه راهحل لازم برای شرایط شما را ندارند. با این حال، اگر جایگزینی نداشته باشید، رفتن به اورژانس بیمارستانها بهتر از این است که هیچ کاری انجام ندهید.
در موارد اورژانسی، مراکز مراقبتهای اورژانسی دندانپزشکی یا اورژانسهای دندانی، مکانهایی هستند که باید به آنها مراجعه کنید. بهتر است با دندانپزشک خود تماس بگیرید و وضعیت خود را شرح دهید. در صورت لزوم، دندانپزشکتان، در اسرع وقت ملاقاتی را ترتیب خواهد داد. در غیر اینصورت باید با یک کلینیک یا مرکز اورژانس دندانپزشکی تماس بگیرید.
بسیاری از مردم برای انواع دردها به مراکز اورژانس مراجعه میکنند. بنابراین آیا میتوان برای دندان درد هم به اورژانس مراجعه کرد؟ همانطور که در بالا گفتیم هر دندان دردی نیاز به درمان اورژانسی ندارد. گاهی اوقات تنها کاری که باید انجام دهید این است که چند داروی ضد درد مصرف کنید و تا روز کاری بعدی صبر کنید. اما اگر درد شدیدی همراه با سایر علائم را دارید که ممکن است نشان دهنده مشکلات جدی مانند عفونت باشد، میتوانید به دنبال اورژانس دندانپزشکی و حتی اورژانس مراکز درمانی باشید.
آیا بیمه، موارد اورژانسی دندانپزشکی را پوشش میدهد؟
در این خصوص هیچ پاسخ روشنی نمیتوان داد. این کاملاً به پوشش بیمه درمانی و نوع مشکل شما بستگی دارد. با وجود این، میتوان گفت که اکثر بیمههای درمانی به طور کامل یا جزئی، مراقبتهای اورژانسی دندان را هم پوشش میدهند. زیرا این موارد موقعیتهای جدی و خطرناکی هستند و در صورت عدم درمان، میتوانند مشکلات جدیتری ایجاد کنند. ممکن است، موارد تحت پوشش بیمه، متناسب با محل زندگی شما و شرکتی که با آن معامله کردهاید، متغیر باشد. با این حال، ما برخی از فوریتهای دندانپزشکی را، که احتمالاً بیمه آنها را پوشش میدهد، فهرست کردهایم:
آسیبهای دندانی: این نوع آسیبها مشکلات جدی هستند که نیاز به مداخلات فوری دارند. ممکن است خونریزی زیادی وجود داشته باشد یا ممکن است ساختار استخوان تحت تأثیر قرار گیرد.
آبسه دندان: آبسه نیز یک وضعیت بسیار جدی است که نیاز به درمان در اسرع وقت دارد. این مورد معمولاً به طور کامل یا جزئی تحت پوشش بیمه است.
درمان ریشه: در برخی موارد، به منظور حفظ دندان و جلوگیری از گسترش عفونت، درمانهای کانال ریشه ضروری هستند. اغلب این نوع درمان تحت پوشش بیمه است.
شاید با عوارض بعد از عمل مواجه شوید. لازم به ذکر است که بیمه این موارد را پوشش نمیدهد. زیرا اغلب این عوارض به دلیل قصور دندانپزشکی به وجود میآیند و کلینیکها آنها را تحت پوشش قرار میدهند. این نکته را به خاطر داشته باشید که پوشش بیمهای ممکن است به دلایل زیادی تغییر کند. بنابراین، برای کسب اطلاعات خاص، باید طرح بیمهی خود را بررسی کنید یا با شرکت بیمهای طرف قراردادتان صحبت کنید و با دندانپزشک مشورت کنید.