باندینگ دندان
باندینگ دندان: مزایا، معایب و نحوه انجام
فوریه 2, 2022
تغییر رنگ دندان
تغییر رنگ دندان: علل، پیشگیری و درمان
فوریه 14, 2022
باندینگ دندان
باندینگ دندان: مزایا، معایب و نحوه انجام
فوریه 2, 2022
تغییر رنگ دندان
تغییر رنگ دندان: علل، پیشگیری و درمان
فوریه 14, 2022
نمایش همه

کیست دندان: علل، علائم و روشهای درمان

کیست دندان

به دندانپزشک خود مراجعه کردید و متوجه شدید که کیست دندان دارید؟ اکنون چه کاری باید انجام دهید؟ بهترین و اولین کاری که باید انجام دهید این است که خونسردی خود را حفظ کنید. بیشتر کیست ها، در مراحل ابتدایی تشکیل، معمولا عفونی نیستند. تا زمانی که کیست دندان به موقع درمان شود، باید در بهترین حالت سلامت دهان و دندان خود را حفظ کنید.

با این وجود، اگر به کیست دندانی رسیدگی نشود و در طول زمان رشد کند، دندانپزشک شما روش مناسب را توصیه می کند. در این مقاله ما برای شما اطلاعاتی در مورد کیست های دندان، لثه و راه های مختلف درمان آن فراهم کرده ایم.

کیست دندان چیست؟

کیست دندان

کیست دندان بسیار مشابه یک کیسه بسته است. محتوای داخل کیسه می تواند از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت باشد. بعضی از کیست ها از بافت نرم ، بعضی از هوا و بعضی دیگر با مایعی پر شده اند که معمولا در اطراف و کنار دندان ها تشکیل می شوند. اگر کیست دندان مورد درمان قرار نگیرد و به رشد خود ادامه دهد می تواند برای سلامت دهان و دندان شما خطر جدی باشد.

علائم

در ابتدا هیچ علائم مشخصی از کیست دندان وجود ندارد، بنابراین اکثر بیماران تا وقتی دچار عفونت نشوند از وجود آن بی اطلاع هستند. با این حال، برخی از علائم ظریف وجود دارد که باید به آنها توجه کرد:

  • دندان های حساس
  • جابجایی دندان ها – ممکن است فاصله بین دندان ها نمایان شود
  • لق شدن دندان ها
  • تورم لثه در یک ناحیه خاص
  • درد هنگام فشار دادن روی ناحیه خاصی از لثه
  • بی حسی در صورت و بی حسی به دلیل فشار دادن کیست بر روی عصب

علل کیست دندان

کیست های دندانی معمولاً در نوک ریشه دندان در حال مرگ یا مرده شروع به شکل گیری می کنند، اما دلایل فروانی برای ایجاد آنها وجود دارد.

این مطلب را از دست ندهید!
لیزر در ارتودنسی: انواع و مزایا

کیست ها می توانند در نتیجه موارد زیر ایجاد شوند:

  • قرارگیری نامناسب دندان های دائمی
  • رشد غیر معمول دندان
  • عوارض عصب کشی دندان
  • عارضه اختلال گورلین یا سایر اختلالات ارثی.
  • جهش در سلول هایی که در رشد طبیعی دندان نقش دارند.

کیست های دندان در کجا به وجود می­آیند؟

انواع مختلف کیست دندان

  • کیست های پری آپیکال: این نوع از کیست ها معمولاَ در نوک ریشه به وجود می­آیند و در اثر وارد شدن ضربه، پوسیدگی یا شکستگی یا ترک در دندان ایجاد می­شوند. این نوع کیست­ها غالبا منجر به از بین رفتن یا عفونت عصب (پالپ) دندان می­شوند.
  • کیست های دنتی ژروس: این نوع از کیست ها در اطراف دندان هایی که رشد خود را تکمیل نکرده اند یا به صورت نیمه روییده باقی مانده اند به ویژه دندان های عقل، به وجود می­آیند.
  • کراتوسیست ها: این نوع از کیست ها معمولاً به دلایل ژنتیکی یا تروما به وجود می آیند. این کیست ها تهاجمی هستند و حتی پس از برداشته شدن توسط جراحی ممکن است دوباره به شدت عود کنند. کراتوسیست می تواند منجر به ضعیف شدن فک بیمار مبتلا به این کیست شود. کوچکترین ضربه می تواند باعث شکستگی فک شود.
  • کیست های پریودنتال: این نوع کیست ها ماهیت باکتریایی دارند و می توانند در اثر بیماری های پیشرفته لثه یا پریودنتال ایجاد می شوند.

همانطور که قبلا ذکر شد، کیست های دندان در مراحل ابتدایی تشکیل، در اکثر موارد عاری از درد و عفونت هستند. گاهی اوقات این کیست ها با معاینه بصری قابل مشاهده هستند، اما گاهی اوقات معاینه بافتی و اشعه ایکس که توسط دندانپزشک شما گرفته می شود الزامی است.

عوارض جدی کیست، مرتبط با سلامت دهان

همانطور که هر متخصص ارتودنسی به شما خواهد گفت، دندان­ها به فشار واکنش نشان می­دهند. اگر به روش های صحیح به دندان ها فشار آورده شود. می توان لبخند بیمار را بهبود ببخشید. اما کیست دندان در حال رشد می تواند فشار ناخواسته ای بر روی دندان ایجاد کند که می تواند تأثیر معکوس بر لبخند شما داشته باشد. به عنوان مثال، یک کیست رشد کرده می‌تواند در نهایت با فشار بر دندان‌ها بر گاز زدن شما تأثیر بگذارد، نحوه جویدن و هضم غذا را تغییر دهد و استخوان فک را ضعیف کند. در موارد شدید کیست های تشخیص داده نشده، باعث می­شوند تا استخوان فک در معرض خطر شکستگی، قرار گیرد.

کراتوسیست
بیمار مبتلا به کراتوسیست که می تواند منجر به ضعیف شدن فک شود. کوچکترین ضربه می تواند باعث شکستگی شود.

علاوه بر این، یک کیست دندان می­تواند عفونی شود و در نهایت می­تواند به یک آبسه یا کیسه پر از چرک تبدیل شود که می تواند عفونت باکتریایی را در سراسر بدن شما پخش کند.

این مطلب را از دست ندهید!
بایدها و نبایدها دردرمان زیبایی دندانپزشکی

بطور کلی کیست های دندانی ممکن است باعث این مشکلات شوند:

  • درد و یا التهاب لثه به دلیل عفونت
  • ضعیف شدن استخوان فک در اثر انبساط کیست
  • جابجایی دندان هایی که توسط کیست در حال رشد کنار زده می شوند
  • مشکلات تنفسی و خواب مرتبط با مشکلات سینوسی.

کیست های دندانی بدون علامت می توانند برای ماه ها یا سال ها ناشناخته باقی بمانند.

نحوه درمان کیست دندان

کیست دندان ابتدا باید توسط دندانپزشک یا جراح فک و صورت به طور کامل معاینه شود. نوع درمان به نوع کیست و همچنین محل به وجود آمدن آن بستگی دارد. کیستی که روی ریشه دندان به وجود آمده است، ممکن است نیاز به درمان ریشه دندان داشته باشد تا روند از بین رفتن کیست آغاز شود.

اما اگر کیست مدتی رشد کرده باشد و سیستم ایمنی بدن بیمار به هر دلیلی به خطر بیفتد، کیست می تواند متورم شود و دندان را شکننده کند و در لمس دردناک شود. در آن زمان، کشیدن دندان یا درمان ریشه تنها دو گزینه مناسب هستند.

درمان کیست دندان

برداشتن کیست دندان با جراحی

مرحله ۱: تشخیص
کیست‌های دندانی معمولاً در طول معاینه معمولی که شامل عکس‌برداری با اشعه ایکس است، مشخص می‌شوند. دندانپزشک شما ممکن است یک اسکن CBCT سه بعدی را از شما بخواهد، که اطلاعات بیشتری در مورد کیست و ارتباط آن با دندان های اطراف و سایر ساختارها (اعصاب، سینوس ها) در استخوان ارائه می دهد.

مرحله ۲: آماده سازی قبل از جراحی
چند روز قبل عمل، دندانپزشک، دندان‌ها را به طور کامل تمیز و پولیش می‌کند . یک پروبیوتیک خوراکی نیز برای افزایش تعداد باکتری‌های مفید در بزاق تجویز می‌شود تا سرعت بهبودی بیمار بیشتر شود. اگر نیاز به عصب کشی دندان باشد، اینکار معمولاً قبل از برداشتن کیست انجام می شود.

این مطلب را از دست ندهید!
چگونه فورا خونریزی لثه را متوقف کنیم؟

مرحله ۳: برداشتن کیست

کیست با بی حسی موضعی برداشته می شود.

به احتمال زیاد جراح، دندان مرتبط با کیست دندان را نیز خارج می کند. در برخی موارد، امکان دارد از مواد پیوند استخوان برای پر کردن فضای خالی باقی مانده از برداشتن کیست استفاده شود. سپس محل زخم با بخیه بسته می شود.

اغلب، بافتی که جراح برداشته است به آزمایشگاه فرستاده می شود تا اطمینان حاصل شود که کیست است و تومور نیست.

درمان کیست دندان با لیزر

جراحی کیست دندان با لیزر به جای چاقوی جراحی، درد به مقدار زیادی کاهش میابد. همچنین اثر جای زخم بسیار کمتر از روش سنتی است. دقت روش لیزر ۰.۱ میلی متر است و حاشیه های تمیز و مشخص بعد از برداشتن ضایعه حاصل می شود.

در کلینیک دندانپزشکی با لیزر دکتر حاکم زاده درمان لیزری توسط متخصص با تجربه انجام میشود.

برای پیشگیری، چکاپ منظم دندان­ها بسیار مهم است

پزشکان از همه بیماران خود می­خواهند که حداقل دو بار در سال معاینات منظم را برای کمک به شناسایی زودهنگام کیست­های دندانی، انجام دهند. از آنجایی که کیست‌ها در ابتدا بدون علامت هستند، ممکن است تا زمانی که دندانپزشک عکس‌برداری اشعه ایکس را انجام ندهد، از وجود کیست‌ها مطلع نشوید. از این رو، حتما با دندانپزشک خود برای درمان کیست دندان در اسرع وقت همکاری کنید. این کار به جلوگیری از هرگونه عوارض طولانی مدت و حفظ سلامت دندان کمک می کند.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 + هشت =

تماس تلفنی و دریافت نوبت