درمان خانگی ورم لثه
درمان خانگی ورم لثه
نوامبر 14, 2021
پر کردن دندان
پر کردن دندان: بررسی آمالگام، مواد سفید، طلا، نقره و مراحل انجام
دسامبر 1, 2021
درمان خانگی ورم لثه
درمان خانگی ورم لثه
نوامبر 14, 2021
پر کردن دندان
پر کردن دندان: بررسی آمالگام، مواد سفید، طلا، نقره و مراحل انجام
دسامبر 1, 2021
نمایش همه

لق شدن دندان: آیا درمان خانگی وجود دارد؟

لق شدن دندان

آیا دندان لق دارید؟ همه چیز درباره علل، درمان و پیشگیری از لقی دندان

آیا به دلیل لق شدن دندان تان دچار نگرانی شده اید؟ موارد زیادی وجود دارد که می تواند در بزرگسالان لق شدن دندان را به همراه داشته باشد ، اما صرف نظر از علت یا اینکه این مسئله برای کدام دندان تان رخ داده است، لازم است این مسئله فوراً برطرف گردد.

با وجود اینکه تجربه لق شدن دندان برای همه ی افراد در کودکی اتفاق افتاده است، زمانی که دندان های بزرگسالی شما پدیدار می شوند قرار است تا پایان عمر در جای خود فیکس و ثابت باقی بمانند؛ بسیاری از بزرگسالان متاسفانه به دلایل مختلفی دچار لق شدگی دندان می شوند که در این صورت یک دندان طبیعی و آماده برای جایگزین کردن آن ندارند!

ما می خواهیم به سوالات تان پاسخ بدهیم و توصیه های لازم در مورد آنکه چگونه از دندان لق خود مراقبت کنید، به شما ارائه دهیم تا بهترین سلامت دندان را داشته باشید. در این مقاله درباره ی موضوعات زیر به گفت و گو خواهیم پرداخت:

 • علت های مختلف لق شدن دندان های دائمی

 • سایر علائم  و نشانه های مرتبط با آن علل

 • درمان جراحی، غیر جراحی و درمان خانگی

 • اقدامات پیشگیرانه ای که برای جلوگیری از لق شدن دندان در مرحله ی اول می توان انجام داد.

 اهمیت ندارد که علت این موضوع چیست یا شدت آن چقدر است، به محض اینکه متوجه لقی دندان های تان شده اید یا حتی تنها یک دندان لق که تکان میخورد مشاهده کردید، لازم است فوراً با دندانپزشک تماس حاصل کنید. اگرچه می توانید برای مراقبت از دندان ها و پیشگیری از لق شدن آن ها  اقدامات خانگی را در خانه انجام دهید، اما تنها روش جهت آنکه از بهبودی کامل اطمینان حاصل کنید، دریافت یک درمان حرفه ای و تخصصی از یک متخصص می باشد.

چرا دندان من بزرگسال لق شده است؟

بزرگسالان ممکن است دندان های دندان های پیشین یا دندان های آسیاب خود را بر اثر بیماری، آسیب، استرس بی وقفه و تحلیل ماده ی استخوانی از دست بدهند اما در نهایت علت لق شدن دندان بیشتر به دلیل تخریب یا آسیب به  استخوان و بافت می باشد؛ در صورتی که از دلیل این مسئله که چرا دندان تان تکان می‌خورد آگاهی ندارید، نگاهی به این دلایل رایج بندازید:

پریودنتیت

شایع ترین علت لق شدن دندان در بزرگسالان پریودنتیت یا بیماری لثه می باشد؛ بر اساس مراکز مدیریت و پیشگیری از بیماری ایالت متحده آمریکا  47.2 درصد از بزرگسالان بالای 30 سال به بیماری لثه مبتلا هستند که علت این مسئله ناشی از بهداشت ضعیف دندان است. زمانی که پلاک ایجاد شده روی دندان های تان با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان برطرف نمی شود، می تواند سخت شود که در این صورت به عنوان رسوب دندان شناخته می شود.

 این ماده سخت شده می تواند به آرامی ذخایر لثه را  جمع آوری کند و بافت لثه را از پایه دندان های تان جدا سازد. رسوب دندان حاوی باکتری هایی است که  انباشته می شوند و با جداسازی آهسته بافت لثه سبب ایجاد عفونت در لثه های تان خواهند شد. برخی دیگر از علائم  بیماری پریودنتیت عبارتند از:

 • ورم لثه ها

 • خونریزی لثه

 • چرک بین دندان و لثه

 •  برش لثه

 • گیر کردن آسان غذا بین دندان و لثه

 درصورت تشخیص زودهنگام و درمان به موقع دندانپزشک، این علائم قابل درمان می باشند و سلامت لثه شما ترمیم می شود، به این معنی که دندان شما بدون نیاز به جراحی مجدداً سفت و ثابت شود. با این وجود، اگر تا مرحله حاد و پیشرفته مورد توجه قرار نگیرد، استخوان و بافتی که دندان های تان را حمایت می‌کند ضعیف تر شده و به درمان جدی‌ تر نیاز دارد تا نتیجه معکوس نمایان نشود.

صدمات و ضربه های ورزشی می تواند موجب لق شدن  یا حتی از دست دادن دندان بشوند.

آسیب

لق شدن دندان بر اثر ضربه

ممکن است بعضی مواقع دندان ها به دلیل ضربه ای مانند یک آسیب ورزشی یا تصادف در رانندگی لق شوند. اغلب یک چنین حادثه‌ ای می تواند سبب آسیب به دندان یا ترک خوردگی بشود یا احتمالاً آن را به طور کامل بشکند. با این وجود، بعضی مواقع  زاویه یک ضربه خاص تنها منجر به آسیب به بافت و استخوان زیرین می شود و در نتیجه دندان لق خواهد شد.

این مطلب را از دست ندهید!
کشیدن دندان لق در منزل با روش های ساده

در صورتی که این چنین آسیبی به دهان شما وارد شده باشد، لازم است فوراً با دندانپزشک تماس حاصل فرمائید تا در خصوص نحوه انجام این کار مشاوره بگیرید و راهنمایی شوید. در صورتی که آسیب وارد شده شدید است و دندان تان به شدت لق شده است، در اسرع وقت بهتر است به دندانپزشک مراجعه نمائید.

 غالب دندانپزشکان عمومی قادر اند درمان های اورژانسی دندانپزشکی را انجام دهند اما ممکن است شما بخواهید تحت نظر متخصصانی نظیر متخصص لثه یا پریودونتیست یا متخصص ریشه و کانال دندان (اندودنتیست) نیز قرار بگیرید.

دندان قروچه

 ساییدن دندان که به طور رسمی به عنوان دندان قروچه شناخته شده است، نیز می تواند در مدت زمان طولانی به آهستگی استخوان و بافت نرم اطراف دندان های تان را تخریب سازد. زمانی این مسئله اتفاق می افتد که به طور ناخودآگاه فرد فک خود را می فشارد، بعضی مواقع، غالبا درحالی که خواب است  آن را از سمتی به سمت دیگر حرکت می دهد. در برخی مواقع نیز افراد هنگام بیداری دندان قروچه می دهند . این  مسئله  توسط عوامل مختلفی می تواند ایجاد شود که عبارتند از:

 • استرس (تا حد زیادی رایج ترین علت)

  • اختلالات خواب

 • نا مرتبی دندان ها

 • استفاده از داروهای ضد افسردگی

 • عارضه عصبی مانند بیماری هانتینگتون

  • استعمال سیگار
  • نوشیدن الکل

 • استفاده از محرک ها

 از دندانپزشک سوال کنید: علت لق شدن دندان چیست؟

 یکی از دلایل اصلی لق شدن دندان، دندان قروچه است. این مسئله نیز می‌تواند سبب به وجود آوردن چندین مشکل دیگر از درد در فک و صورت گرفته تا دندان های ترک خورده و شکسته که به پوشاندن یا روکش های چند لایه نیاز دارند، شود.

 مشاغل پر استرس از شایع ترین دلیل به هم فشردن فک به شمار می رود، که به طور نامعلومی در سال گذشته موجب افزایش عارضه دندان قروچه گردیده است.  استرس سبب ترشح هورمون آدرنالین می شود که افزایش تنش در عضلات به عنوان بخشی از واکنش یک مبارزه یا گریز را به همراه دارد.  این مسئله موجب انقباض فک و در نتیجه دندان قروچه می شود.

 اهمیتی ندارد که دلیل این مسئله کدام است، علائم باهم تشابه دارند و قبل از آنکه دندان قروچه موجب لق شدن دندان شما شود، معمولا قابل شناسایی می باشد.  این علائم عبارتند از:

 • سردرد

 • درد گوش یا وزوز گوش

 • سفتی و درد عضلانی اطراف ناحیه فک

 • درد در اطراف گردن و شانه ها

 • اختلال در خواب

 • خونریزی لثه

 استفاده از محافظ دهان و دندان می تواند به جلوگیری از دندان قروچه کمک نماید؛ مقاله جامع ما درباره محافظ دهان و دندان  (نایت گارد) در برابر دندان قروچه را می توانید از اینجا مطالعه نمائید.

دندان قروچه را با این ۸ راهکار متوقف کنید

» برخی شرایط پزشکی دیگر که می تواند سبب لق شدن دندان در بزرگسالان شود.

 در بعضی مواقع ممکن است به دنبال سایر شرایط پزشکی دندان ها لق شوند.  در اکثر مواقع این وضعیت به دلیل ضعف یا تحلیل بافت استخوانی که در پی پوکی استخوان و یا حتی بارداری ایجاد می شود، رخ می دهد؛ همچنین بیماری دیابت شدت پریودنتیت را افزایش می بخشد چراکه روند درمان و بهبودی را کند ساخته و آسیب پذیری در برابر عفونت را افزایش می دهد.  با مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان مانع  از لق شدن دندان در اثر بیماری لثه شوید.

 آیا می توان دندان لق را در خانه درمان کرد؟

 هیچ روشی در خانه برای فیکس و ثابت کردن دندان های لق وجود ندارد.  بهترین اقدام این است که جهت مشاوره و درمان با یک متخصص و دندانپزشک تماس برقرار کنید.

 ممکن است در درمان پریودنتیت اولیه به شما توصیه شود که با شستشوی منظم دهان با آب نمک، باکتری های دهان تان را حذف نمائید و امیدوار باشید که استخوان و بافت بهبود می یابد و دندان تان پس از گذشت چند هفته ثابت می شود. با این وجود، قبل از آنکه این اقدام را انجام دهید، لازم است با دندانپزشک خود مشورت نمائید و از  تأیید وی از این مسئله که به درمان فوری بیشتری نیاز ندارید، مطمئن شوید.

چنانچه قصد دارید بدانید که چگونه می توانیم دندان لق خود را از افتادن و از دست دادن نجات دهید، این کار نسبتاً ساده ای می باشد؛ تا هنگامی که برای گرفتن مشاوره با دندانپزشک خود ملاقات می کنید، رژیم غذایی تان را به مایعات و تنها به نرم ترین مواد جامد محدود نمائید و تا حد امکان از عمل جویدن به کمک دندان لق اجتناب کنید؛ این اقدام حداقل تا زمانی که در انتظار قرار ملاقات و مراجعه به دندانپزشک تان به سر می برید، به حفظ بافت سالم کمک می نماید.

این مطلب را از دست ندهید!
درمان سیاهی لثه با لیزر(قهوه ای، بنفش، تیرگی)

برای اطلاع از درآوردن دندان لق شده کودکان در خانه مطالعه مقاله زیر توصیه میشود.

کشیدن دندان لق در منزل

چگونه می توان دندان های لق شده در پی بیماری لثه را ترمیم کرد؟

همیشه بهترین راه درمان شما صرف نظر از علت لق شدن دندان، تماس با دندانپزشک به منظور مشاوره و احتمالاً تعیین قرار ملاقات ضروری و اورژانسی است.  درمان دندان های لق شده می تواند با توجه به علت و شدت بیماری شما متفاوت باشد، اما همیشه باید تحت نظر یک پزشک متخصص انجام گیرد‌.

 درمان های غیر جراحی دندان لق شده

 چنانچه علت بیماری پریودنتیت زود هنگام تشخیص داده شود، درمان غیر جراحی می تواند برای جلوگیری از گسترش بیماری لثه کفایت کند اجازه و می دهد تا لثه ها به طور طبیعی بهبود یابند.  این درمان ها عبارتند از:

 • جرم گیری: جداسازی جرم ایجاد شده از سطح دندان و زیر لثه.  این اقدام توسط دندانپزشک با استفاده از یک جرم گیر به صورت دستی و یا ابزار های پاک کننده اولتراسونیک انجام می شود.

 • روت پلنینگ: دندانپزشک شما با صاف کردن سطح دندان احتمال انباشته شدن رسوب و تجمع باکتری را کاهش می دهد.

 • آنتی بیوتیک ها: به منظور جلوگیری از گسترش عفونت باکتریایی که سبب آسیب به استخوان و بافت پشتیبان دندان تان می‌شود، استفاده می گردد.

لثه های شما پس از این روش های درمانی، احتمالا تا هنگامی که از مراقبت های لازم برخوردار شوند، به طور کامل می توانند بهبود یابند؛ با این وجود، در صورتی که دندان لق شما حاکی از یک بیماری جدی تر باشد، برای بازگشت لبخند خود به احتمال زیاد به جراحی نیاز خواهید داشت.

 درمان های جراحی دندان لق

احتمالا برای لق شدن دندان های بزرگسالان ناشی از بیماری  پریودنتیت حاد و پیشرفته، آسیب یا دندان قروچه، به جراحی نیاز خواهید داشت که در آن دندانپزشک هم جرم و تجمع باکتری‌ها را از بین برده و هم یکی از چندین روش مختلف را برای ترمیم و بازسازی بافت استخوانی و بافت نرم فک شما انجام می‌دهد. دندانپزشکان بهتر می دانند که چگونه دندان های لق را فیکس و ثابت نمایند. جراحی های پریودنتیت عبارتند از:

» جراحی فلپ

 جراحی فلپ به عنوان جراحی کاهش پاکت لثه نیز شناخته می شود. برای انجام بهتر عمل جرم گیری و پلنینگ ریشه، بخشی از لثه را از روی دندان بر می‌دارد.

» پیوند لثه

در این جراحی بافتی از قسمت دیگر دهان تان (یا از یک فرد اهدا کننده) را به ناحیه آسیب دیده لثه متصل می کنند. این روش به منظور پوشاندن نواحی اطراف دندان و کاهش فرورفتگی بیشتر لثه مورد استفاده قرار می گیرد.

» پیوند استخوان

 زمانی این روش لازم است که بافت استخوانی که ریشه دندان شما را در جای خود ثابت نگه می دارد، آسیب دیده باشد. در این روش، گرافت استخوان به منظور نگه داشتن دندان لق شما در جای خود به منظور امکان بازسازی طبیعی استخوان به فک پیوند زده می شود.

» بازسازی هدایت شده بافت لثه‌

 این روش شامل نصب ماده ی خاصی می باشد که استخوان را از دندان تان جدا نموده و به استخوان بجای بافت نرم اجازه ی رشد می دهد.

» پروتئین های محرک بافت لثه

 دندانپزشک ژل یا دارویی را روی ریشه دندان بیمار استفاده می نماید. این دارو با پروتئین هایی غنی شده است که در مینای دندان در حال رشد وجود دارد. از این روش به منظور تحریک رشد استخوان و بافت نرم لثه استفاده می شود.

» کشیدن دندان

ممکن است در صورتی که آسیب خیلی زیادی به دندان و لثه شما وارد شده باشد، مجبور به کشیدن دندان تان شوید که پس از بهبودی با استفاده از بریج یا ایمپلنت دندان می توان آن را جایگزین ساخت.

 پیشگیری از لق شدن دندان

 برطرف سازی لق شدن دندان ها در اثر بیماری لثه قبل از آنکه به درمان آن نیاز پیدا کنیم، بسیار آسان است. با رعایت بهداشت دهان و دندان از جمله دو بار استفاده از مسواک و یک بار استفاده از نخ دندان در طول روز به راحتی می توان از بیماری پریودنتیت پیشگیری کرد.

این مطلب را از دست ندهید!
سفید کردن دندان یا بلیچینگ چیست و چه روش هایی دارد؟

 علاوه بر استفاده از مسواک و نخ دندان، نیز می توانید به منظور جداسازی پلاک نیم ساعت بعد از مسواک زدن از دهانشویه استفاده نمائید یا تنها بعد از صرف غذا دهان تان را شستشو دهید. همچنین باید به منظور جرم گیری و بازبینی مرتب به دندانپزشک مراجعه نمائید تا در صورت ابتلا به بیماری لثه در مراحل اولیه شناسایی و درمان شود.

شما هرگز قادر نیستید که تضمین کنید که هیچگاه به حادثه ای دچار نخواهید شد؛ با این حال می توان با انجام اقدامات و احتیاط های لازم و اجتناب از ورزش های پر تحرک نظیر بوکس و فوتبال از صدمات ورزشی پیشگیری کرد؛ در صورت انجام این ورزش های پر تحرک و پر خطر می توانید از محافظ دهان و دندان استفاده نمائید.

نتیجه

لق شدن دندان

از میان علل مختلف که  امکان لق شدن دندان در بزرگسالان را به همراه دارد، پریودنتیت شایع ترین آن است و خوشبختانه در عین حال ساده ترین علت برای جلوگیری از این مسئله صرفا رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد؛ اقداماتی وجود دارد که به منظور درمان لق شدن دندان می توانید در خانه آن ها را به کار ببرید اما در همه‌ی موارد صدق نخواهد کرد.

 علاوه بر این، درصورتی که دندان لق و دردناکی داشته باشید، ممکن است این مسئله که چگونه دندان تان را بکشید شما را متعجب سازد؛ اگرچه ممکن است این مسئله وسوسه انگیز باشد اما شما هرگز نباید خودتان نسبت به کشیدن دندان تان اقدام کنید؛ همیشه باید از یک متخصص به این منظور کمک بگیرید.

بنابراین، هرگاه احساس کردید که دندان تان لق شده و تکان میخورد لازم است در اسرع وقت جهت مشاوره  حرفه ای به دندانپزشک مراجعه نمائید. در صورتی که قادر نیستید فوراً به دندانپزشک مراجعه نمایید اما لازم است که در زمان حال با یک دندانپزشک صحبت کنید و مشاوره بگیرید، ممکن است قصد داشته باشید گزینه ی دندانپزشکی از راه دور (تماس با دندانپزشک) را انتخاب کنید‌ تا شما را راهنمایی سازد.

سوالات متداول

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + 14 =

تماس تلفنی و دریافت نوبت