کیست دندان: علل، علائم و روشهای درمان
فوریه 9, 2022تفاوت باندینگ و کامپوزیت ونیر دندان ـ کدام بهتر است؟
فوریه 23, 2022آیا تا بحال به این نکته توجه کرده اید که دچار تغییر رنگ دندان شده اید؟ یا به میزانی که از آن رضایت داشته باشید درخشندگی ندارند؟ چیزهای زیادی هستند که می توانند سبب شوند تا دندان های شما درخشندگی خود را از دست بدهند. اما به همان میزان نیز روش های بسیاری وجود دارند که می توانید با استفاده از آنها از دندان هایتان محافظت کنید و از زردی و تغییر رنگ دندان ها پیشگیری نمایید. در ادامه به معرفی چند راه حل می پردازیم که با بهره گیری از آنها می توانید لبخندتان را زیبا و درخشان نگه دارید.
دلیل تغییر رنگ دندان و تیره تر شدن آن چیست؟
داشتن یک لبخند سفید و سالم در لیست آرزوهای همه آدم ها حاضر است. دلایل زیادی وجود دارد که می تواند موجب زردی و تیرگی رنگ دندان شود. بعضی از آنها تحت کنترل ما نیستند. به عنوان مثال افزایش سن یا بروز حوادثی که می توانند به مینای دندان آسیب وارد کنند. در واقع لازم است پیش از هر اقدامی در خصوص از بین بردن تیرگی دندان و سفیدتر کردن آن ابتدا با دندانپزشک خود مشورت کنید.
اگرچه تلاش برای سفید کردن دندان ها بیشتر به خدمات آرایشی و زیبایی مربوط است، اما دندانپزشک شما قادر است نوع تیرگی دندان هایتان را تشخیص دهد و بهترین نوع راه حل برای از بین بردن آن را به شما پیشنهاد دهد. خبر خوب این است که در اغلب موارد از بین بردن زردی و تیرگی های دندان برای ما قابل انجام و دسترس پذیر است.
۱) تغییر رنگ دندان ناشی از عادات شخصی و سبک زندگی
- غذاها و نوشیدنی ها: قهوه، چای، نوشابه، نوشیدنی های الکلی و غذاهایی با میزان نشاسته بالا مثل پاستا و سیب زمینی می توانند منجر به ایجاد لکه و تیرگی دندان ها شوند.
- مصرف دخانیات: کشیدن سیگار و سایر دخانیات یا جویدن توتون و تنباکو می تواند موجب تغییر رنگ دندان ها شود.
۲) تغییر رنگ دندان ناشی از اوضاع کلی سلامت دندان ها
- بهداشت نامناسب دهان و دندان: مسواک نزدن و کوتاهی در رسیدگی به بهداشت دندان ها موجب ایجاد لکه روی آنها خواهد شد. همچنین عدم انجام جرم گیری دندان به طور مرتب نیز در بلندمدت منجر به تغییر رنگ دندان می شود.
- بیماری ها: بیماری ها می توانند موجب اختلال در سیر طبیعی ایمنی در مینای دندان ها (یعنی سطح سفید آنها) و عاج دندان (هسته زردتر زیر مینای دندان) شوند. این اختلال در عملکرد در نهایت به تغییر رنگ دندان منجر خواهد شد. در این موارد باید با مراجعه به پزشک و استفاده از داروهای خاص مانع از تغییر رنگ دندان ها در پی بروز این بیماری ها شوید. همچنین باید اضافه کرد که شماری از عفونت ها در بدن زنان باردار می تواند موجب تضعیف مینای دندان بچه و تغییر رنگ دندان هایش شود.
- بعضی از داروها: مدت هاست که به اثبات رسیده مصرف شماری از داروها برای کودکان موجب تغییر رنگ دندان های آنها خواهد شد. آنتی بیوتیک هایی نظیر تتراسایکلین و داکسی سیکلین می توانند سبب تغییر رنگ دندان های کودکان زیر هشت سال شوند. شستشو دهنده های دهان و شوینده هایی نظیر کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید نیز می توانند موجب ایجاد لکه روی دندان ها شوند. به علاوه داروهایی از دسته های آنتی هیستامین ها، آنتی سایکوتیک ها و آنتی هایپرتنسیو ها نیز ظرفیت این را دارند که چنین مشکلاتی برای دندان ها ایجاد کنند.
- مواد مورد استفاده در دندانپزشکی: آلیاژهایی که برای ترمیم و پر کردن دندان استفاده می شوند علی الخصوص آنهایی که حاوی سولفید نقره هستند می توانند موجب تیرگی دندان ها شوند.
- افزایش سن: با افزایش سن و فرسودگی لایه های بیرونی مینای دندان ها عاج دندان در معرض آسیب بیشتری قرار می گیرد. همچنین با افزایش سن و به دلیل بزرگتر شدن عاج دندان اندازه مغز دندان کوچکتر شده و این امر نیز باعث کاهش شفافیت دندان و تیره تر به نظر رسیدن آن می شود.
- ویژگی های ژنتیکی: اساسا بعضی از خانواده ها دندان هایی تیره تر نسبت به سایرین دارند.
- ویژگی های محیطی: در دوران شکل گیری دندان ها در کودکی تماس با میزان فلوراید بیش از حد باعث تیره تر شدن رنگ دندان ها می شود. چه این فلوراید از منابع محیطی ناشی شود (آب آشامیدنی با درصد فلوراید بالا) و چه از شوینده های دهان و خمیردندان ها.
- وارد شدن ضربه به دندان ها: در حین بازی ها و ورزش های مختلف ممکن است ضربه هایی به ناحیه دهان کودکان وارد آید. اگر کودک زیر هشت سال سن داشته باشد این ضربه می تواند به ساختار مینای دندان های او آسیب بزند. این قبیل ضربات همچنین ممکن است در مواردی که با خونریزی همراهند به تغییر رنگ دندان ها در بزرگسالان هم منجر شوند.
رواج روزافزون نگرانی درباره تغییر رنگ دندان
درحالیکه که هیچ کس نمی داند چند نفر از ما دچار لکه ها و تیرگی دندان هستیم، این نکته قطعی است که همه ما به داشتن دندان هایی سفید و درخشنده علاقه مندیم. امروزه همه ما عکس هایی با لبخندهای سفید و براق را در سطح شهر می بینیم. همچنین تقریبا همه ما با مواد سفید کننده دندان و پروسه های سفیدتر کردن آنها آشناییم. بر طبق تحقیقات آکادمی دندانپزشکی آرایشی آمریکا اکثر مردم لبخند خود را مهم ترین شمایل اجتماعی خویش می دانند.
یک سرکشی ساده از قسمت بهداشت دهان و دندان داروخانه ها نشان می دهد که امروزه با چه تنوع گسترده ای از انواع و اقسام خمیردندان ها، شوینده های دهان و ابزارهایی از این دست طرف هستیم. امروز بیش از همیشه مردم بودجه برای دندان های خود تخصیص می دهند.
استفاده از مواد سفید کننده دندان و پروسه هایی نظیر جرم گیری دندان نیز با گسترش قابل ملاحظه ای روبرو بوده است. اگر آماده اید تا لبخندتان را زیباتر سازید در ادامه گزینه هایی را برای هر طیفی از بودجه ها به شما پیشنهاد خواهیم داد. همچنین شرح خواهیم داد که کدامیک از این روش ها ایمن و اثربخش هستند و زیان کدامیک بیش از منفعت آن است.
درمان های مناسب تغییر رنگ دندان ها
گزینه های درمانی در این خصوص متنوع اند و همه آنها نیز مناسب تمام افراد نیستند. نوع لکه های دندان شما تعیین می کند که باید از چه نوع روشی برای از بین بردن آن بهره بگیرید. نکته دیگری که باید همواره در نظر داشته باشید این است که مواد سفید کننده دندان دارای تاییدیه از سازمان های غذا و دارو نیستند. به همین دلیل است که پیش از استفاده از آنها حتما می بایست با دندانپزشک خود مشورت کنید.
آیا تاج و روکش نیز می توانند سفید کردن شوند؟
این نکته را نیز باید بدانید که تاج و روکش و دندان های مصنوعی و کاشته شده نمی توانند سفیدسازی شوند. این امکان فقط برای مینای طبیعی دندان ها وجود دارد. آن هم تنها زمانی که دندانپزشک شما تیرگی آنها را جبران پذیر تشخیص دهد. بسته به دلیل تغییر رنگ دندان های شما، دندانپزشک ممکن است شماری از روش های زیر را به شما پیشنهاد دهد.
سفید کردن دندان ها در خانه
- اجتناب از خوردن و آشامیدن غذا و نوشیدنی های لکه زا: عادات غذایی ما می توانند متهم اصلی تغییر رنگ دندان های ما باشند.
- شستشوی روزانه دندان ها: با استفاده از یک الگوی مناسب بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن مداوم می توانید از تغییر رنگ دندان های خود پیشگیری کنید.
سفید کردن حرفه ای دندان ها
مراکز درمانی و مطب هایی وجود دارند که با استفاده از ابزار و روش های مختلف اقدام به سفید کردن دندان ها یا سرعت بخشیدن به آن می کنند. بعضی از این روش ها لازم است در وضعیت نوری و حرارتی مشخصی انجام گیرند تا پروسه سفیدسازی دندان تسریع شود. ضمن اینکه بعضی از این روش ها نیز به دلیل دوز بالای مواد سفید کننده دندان ممکن است به استفاده از داروی بی حسی نیاز داشته باشند. این پروسه تحت مدیریت یک دندانپزشک کارآزموده کاملا ایمن و بی خطر خواهد بود.
سفید کردن دندان با لیزر روش نوینی در زیبایی لبخند است که امروزه مورد استقبال افراد زیادی در دنیا قرار گرفته است. این روش در کلینیک مبتنی بر لیزر دکتر حاکم زاده بصورت حرفه ای قابل انجام است. برای ارتباط با ما و دریافت نوبت میتوانید با شماره 02122229666 تماس بگیرید.
آیا روش های طبیعی سفیدسازی دندان ها در خانه اثربخش و ایمن است؟
میل به انجام چنین روش هایی کاملا قابل درک است چرا که طبیعی و بی هزینه هستند. اما سوالی که ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که آیا راهکارهای سفیدسازی دندان که در مجلات و وبلاگ های مختلف می بینید واقعا اثربخش هستند؟ و مهم تر از آن، آیا خطری برایتان ندارند؟ در ادامه به مجموعه کارهایی که می توانید در این خصوص انجام دهید و کارهایی که نباید انجام دهید خواهیم پرداخت.
نبایدها
میوه: میوه ها حاوی اسید سیتریک اند که برای مینای دندان ها زیان آور است. اگر در مجله ای خوانده اید که لیمو، پرتقال یا سیب برای سفید شدن دندان ها مفیدند آن را فراموش کنید.
جوش شیرین و زغال تلخیص شده: این مواد برای سفیدسازی دندان ها نه اثربخشند و نه ایمن. جوش شیرین اساسا ماده ای ساینده است که برای مینای دندان مضر است. این مواد دندان های شما را در برابر تغییر رنگ آسیب پذیرتر می کنند.
روغن و ادویه: بعضا دیده شده که مجلاتی توصیه به استفاده از این مواد جهت سفیدتر کردن دندان می کنند. بر طبق تحقیقات انجمن دندانپزشکی آمریکا این مواد هیچ تاثیر مثبتی در این خصوص ندارند.
بایدها
- مسواک: یک بار وقتی از خواب بیدار شدید و یک بار هم وقتی می خواستید به بستر روید برای دو دقیقه دندان هایتان را مسواک بزنید.
- خمیردندان: انتخاب یک خمیردندان مناسب با قدرت سفید کنندگی بالا قطعا به شما کمک خواهد کرد.
- نخ دندان: روزانه حتما از نخ دندان نیز استفاده کنید.
- پرهیز غذایی: نوشابه و قهوه کم مصرف کنید.
- شستشوی دهان: بعد از مصرف مواد حاوی اسید و نوشیدنی های لکه زا نظیر قهوه و لیموناد حتما دهانتان را با آب شستشو دهید.
- ترک سیگار: با ترک مصرف دخانیات گامی بزرگ در جهت جلوگیری از تغییر رنگ دندان هایتان برخواهید داشت.
چگونه می توان از تغییر رنگ دندان پیشگیری کرد؟
مراقبت از سلامت دندان کاملا وابسته به عادات رفتاری ماست. تنها با چند تغییر کوچک در سبک زندگی خود قادر خواهید بود از تغییر رنگ دندان هایتان جلوگیری کنید. اگر زیاد قهوه می نوشید جایگزینی برای آن پیدا کنید. اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید. روزانه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و به طور مرتب جهت چکاپ دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین لازم است هر شش ماه یک بار دندان هایتان را جرم گیری کنید. اگر تغییر رنگ غیرمعمولی در دندان هایتان مشاهده کردید حتما جهت بررسی مساله به دندانپزشک مراجعه کنید.
منبع: