درمان پوسیدگی دندان در دندانپزشکی(بزرگسالان و کودکان)

روکش دندان عصب کشی شده
روکش دندان عصب کشی شده چگونه و چرا انجام میشود؟
سپتامبر 16, 2024
مراحل نصب روکش دندان: آماده سازی، جلسات و نتیجه
اکتبر 2, 2024
روکش دندان عصب کشی شده
روکش دندان عصب کشی شده چگونه و چرا انجام میشود؟
سپتامبر 16, 2024
مراحل نصب روکش دندان: آماده سازی، جلسات و نتیجه
اکتبر 2, 2024
نمایش همه

درمان پوسیدگی دندان در دندانپزشکی(بزرگسالان و کودکان)

درمان پوسیدگی دندان در دندانپزشکی

پوسیدگی دندان زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌های موجود در پلاک، اسید تولید کرده و به مینای دندان حمله می‌‌کنند. 90٪ از افراد بین 20 تا 64 سال و 96٪ از افراد بین 50 تا 64 سال با پوسیدگی دندان مواجه هستند. 

عامل اصلی پوسیدگی دندان، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است. گاهی اوقات نیز داروها یا بیماری‌ها می‌توانند سبب پوسیدگی دندان شوند. تشخیص زود هنگام پوسیدگی دندان بسیار ضروری است، زیرا ادامه این مشکل می‌تواند به درد دندان‌ و تأثیر منفی بر زندگی روزمره منجر شود. پوسیدگی دندان به روش‌های مختلفی تشخیص داده می‌شود و دارای چندین روش درمانی جایگزین است. 

در این مقاله خواهید دید که پوسیدگی دندان چگونه رخ می‌دهد و دندانپزشکان چگونه پوسیدگی دندان را رفع می‌کنند.

  • پوسیدگی زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها به مینای دندان حمله می‌کنند. 
  • حداقل 90٪ از مردم با پوسیدگی دندان مواجه می‌شوند. 
  • حفره و پوسیدگی دندان یکسان نیستند. 
  • پوسیدگی دندان در پنج مرحله شکل می‌گیرد. 
  • مصرف شکر عامل اصلی پوسیدگی دندان است. 
  • سندرم شوگرن می‌تواند عامل پوسیدگی دندان باشد. 
  • تشخیص زود هنگام پوسیدگی دندان در مراحل اولیه، می‌تواند به روند درمانی آن کمک شایانی بکند.
دندانپزشکان چگونه پوسیدگی دندان را درمان می‌کنند؟ 
فهرست مطالب پنهان

دندانپزشکان چگونه پوسیدگی دندان را درمان می‌کنند؟ 

درمان پوسیدگی دندان امکان‌پذیر است. پنج نوع روش درمانی برای این مشکل وجود دارد. این روش‌ها عبارتند از: 

  • پر کردن دندان 
  • روکش دندان 
  • درمان کانال ریشه 
  • کشیدن دندان 
  • درمان‌های پیشگیرانه

1. پر کردن دندان 

در این روش، قسمت پوسیده دندان بیمار برداشته می‌شود. سپس این ناحیه تمیز شده و با مواد پرکننده، پر می‌شود. این روش معمولاً برای پوسیدگی‌های جزئی استفاده می‌شود. 

برای پر کردن ناحیه تمیز شده، دو نوع پرکننده وجود دارد: پرکننده‌های هم‌رنگ دندان (کامپوزیت) و پرکننده‌های نقره‌ای رنگ (آمالگام). 

نکته دیگری که در مورد این درمان وجود دارد این است که این روش دائمی نیست و ممکن است در آینده نیاز به پر کردن مجدد داشته باشد.

2. درمان کانال ریشه 

درمان کانال ریشه نیز می‌تواند برای دندان پوسیده انجام شود. پوسیدگی دندان می‌تواند به بافت زنده پالپ برسد، که این موضوع نشانه پیشرفت پوسیدگی است. اگر پوسیدگی به بافت زنده پالپ رسیده باشد، بافت ملتهب از کانال‌های ریشه برداشته می‌شود. سپس کانال‌های ریشه تمیز و پر می‌شوند.

3. کشیدن دندان 

اگر پوسیدگی دندان بیش از حد پیشرفت کند، ممکن است به عصب‌ دندان برسد. در این مرحله، ممکن است اصلاح و ترمیم دندان غیرممکن شده و سایر روش‌های درمانی کارساز نباشند. در این صورت دندان پوسیده، کشیده می‌شود. پس از کشیدن دندان، اگر در آن ناحیه التهاب وجود داشته باشد، التهاب از بین می‌رود.

4. روکش دندان 

روکش‌های دندانی پروتزهایی به شکل دندان هستند که بر روی دندان پوسیده قرار می‌گیرند. این روش برای حفره‌های بزرگ و دندان‌های به شدت آسیب‌دیده مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال، برای قرارگیری روکش باید حداقل 2 میلی‌متر از دندان باقی مانده باشد. اگر دندان بیشتر از این آسیب دیده باشد، تنها راه‌حل، کشیدن دندان خواهد بود. 

روکش‌های دندانی بیشتر درمانی زیبایی محسوب می‌شوند. در این نوع درمان علاوه بر ترمیم دندان، تمرکز اصلی بر زیبایی است.

5. درمان‌های پیشگیرانه 

این درمان شامل رعایت بهداشت دهان و دندان است. مصرف فلوراید در این مرحله ضروری است. باید از خمیردندان‌هایی استفاده کنید که مقدار مناسبی فلوراید داشته باشند.

تمیز کردن دندان‌ها توسط دندانپزشکان می‌تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. 

درمان با آنتی‌بیوتیک نیز یک گزینه مناسب برای پیشگیری از پوسیدگی دندان است. 

مهم این است که از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های شیرین خودداری شود. این روش‌های درمانی در مراحل اولیه پوسیدگی مؤثر هستند.

چگونه پوسیدگی دندان در کودکان درمان می‌شود؟ 

پوسیدگی دندان تنها در دوره نوجوانی، بزرگسالی یا پیری دیده نمی‌شود؛ بلکه در کودکان نیز ممکن است رخ دهد. حفره‌های دندان در کودکان زیر ۶ سال به عنوان “پوسیدگی زودرس دوران کودکی” شناخته می‌شوند. 

این مطلب را از دست ندهید!
طول عمر ونیر کامپوزیت دندان چقدر است؟

فلوراید برای درمان حفره‌ها اهمیت دارد که معمولاً به دلیل مصرف بیش از حد نوشیدنی‌ها و غذاهای شیرین ایجاد می‌شوند. خمیردندان کودکان زیر ۶ سال باید حاوی 0.05٪ فلوراید و خمیردندان کودکان بالای ۶ سال باید بیش از 0.1٪ فلوراید داشته باشد. 

کشیدن دندان نیز روش دیگری است که ممکن است برای کودکان در اولویت قرار گیرد. مهم این است که این کار قبل از گسترش پوسیدگی انجام شود. از آنجا که بی‌حسی اعمال می‌شود، کودک دردی را احساس نمی‌کند.

پوسیدگی دندان چیست؟ 

پوسیدگی دندان، به تخریب سطح دندان (مینای دندان) با اسید تولید شده توسط باکتری‌ها گفته می‌شود.

پلاک دندان نقش بزرگی در فرآیند پوسیدگی دندان دارد. پلاک، روکش چسبناک و بی‌رنگی است که روی سطح دندان‌ها تشکیل می‌شود و محل زندگی باکتری‌ها، ذرات غذا و بزاق است. 

وقتی چیزهای شیرین مصرف می‌کنید، باکتری‌های سطح دندان اسید تولید می‌کنند. با گذشت زمان، این اسیدها مواد معدنی موجود در مینای دندان را حل کرده و باعث ایجاد حفره‌های کوچک یا پوسیدگی در سطح دندان می‌شوند. 

طبق تحقیقات بالینی، ۹۰٪ از افراد بین ۲۰ تا ۶۴ سال دارای حفره‌های دندانی هستند. این نرخ در افراد بین ۵۰ تا ۶۴ سال به ۹۶٪ افزایش می‌یابد.

یک آزمایش سرگرم کننده: آزمایش پوسیدگی دندان با تخم مرغ

این یک آزمایش است که برای مشاهده تفاوت بین دندان‌های مسواک زده و دندان‌های مسواک نزده، به ویژه برای کودکان انجام می‌شود. این آزمایش اهمیت مسواک زدن در فرآیند پوسیدگی دندان و همچنین تأثیر اسید بر دندان‌ها را نشان می‌دهد. 

این آزمایش با ۲ تخم مرغ، ۲ لیوان آب سرکه، یک مسواک و خمیردندان انجام می‌شود. پوسته تخم‌مرغ در اینجا نمایانگر مینای دندان است. 

هر تخم‌مرغ در یک لیوان آب قرار می‌گیرد. به یکی از تخم‌مرغ‌ها مسواک زده می‌شود و به دیگری خیر. آب تخم‌مرغ مسواک زده هر روز عوض شده و مسواک هم به تخم‌مرغ زده می‌شود. بر روی تخم‌مرغ دیگر هیچ‌گونه عملی انجام نمی‌شود. بعد از ۱ هفته، تخم‌مرغ‌ مسواک زده تمیز خواهد بود، در حالی که دیگری پوسیده شده است.

آیا حفره و پوسیدگی دندان یکسان هستند؟ 

خیر، این دو مشکل دندانی دقیقاً یکسان نیستند. حفره دندانی، شکل پیشرفته‌ پوسیدگی دندان است. پوسیدگی دندان نقش مهمی در ایجاد حفره دندان ایفا می‌کند. 

اگرچه علت هر دو یعنی پوسیدگی دندان و حفره دندان یکسان است، اما درمان آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. ممکن است پر کردن دندان برای درمان پوسیدگی کافی باشد، در حالی که برای درمان حفره دندان ممکن است حتی نیاز به کشیدن دندان باشد.

انواع حفره‌های دندان 

سه نوع حفره وجود دارد.

نوع حفرهحفره چگونه به نظر می‌رسد؟تصویر
حفره‌های موجود در شیارها و گودال‌هاشیارها یا گودال‌های کوچک و تیره‌ای روی سطح دندان ظاهر می‌شوند، به ویژه روی دندان‌های آسیاب، پیش‌مولرها و سطوح جویدنی.
حفره‌های موجود در سطح صاف دنداننقاط سفید و خطوطی روی سطوح صاف دندان‌ ظاهر می‌شوند، سپس به رنگ قهوه‌ای و سیاه تبدیل شده و به حفره تبدیل می‌شوند. این حفره‌ها می‌توانند باعث پوسیدگی دندان در خط لثه شوند.  
حفره‌های موجود در ریشهاین نوع حفره روی ریشه‌های دندان، با عقب‌نشینی لثه و بیماری‌های لثه رخ می‌دهد و به صورت لکه‌های قهوه‌ای یا تیره دیده می‌شود.  

مراحل پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان در ۵ مرحله رخ می‌دهد: 

۱. دمینرالیزاسیون (از دست دادن مواد معدنی) 

۲. پوسیدگی مینا 

۳. پوسیدگی عاج 

۴. پوسیدگی پالپ 

۵. تشکیل آبسه 

پوسیدگی دندان به‌ طور ناگهانی رخ نمی‌دهد، بلکه یک فرآیند تدریجی است. اگر به موقع تشخیص داده شود، احتمال پوسیدگی دندان از بین می‌رود.

مراحل پوسیدگی دندان

۱. دمینرالیزاسیون 

این مرحله زمانی اتفاق می‌افتد که پلاک شروع به تجمع روی دندان می‌کند. پس از تجمع پلاک، ممکن است با از دست دادن کلسیم مواجه شوید. زیرا پلاکِ چسبناک، کلسیم موجود در غذا را جذب کرده و سفت و سخت می‌شود که در این صورت دندان‌ها نمی‌توانند به اندازه کافی کلسیم دریافت کنند. 

بزرگترین دلیل تقویت پلاکی که مواد معدنی را جذب می‌کند، مصرف شکر است. 

در نتیجهِ مصرف شکر، باکتری‌های موجود در پلاک شروع به تغذیه از شکر و اسید می‌کنند. این اسید به مینای دندان نفوذ کرده و باعث ایجاد لکه‌های سفید می‌شود.

۲. پوسیدگی مینا 

این مرحله اولیه پوسیدگی دندان است. مینای دندان توسط باکتری‌های موجود در پلاک همچنان آسیب می‌بیند. در این شرایط می‌توانید لکه‌های سفید را ببینید که به لکه‌های قهوه‌ای تبدیل می‌شوند. 

این قسمت است که پوسیدگی دندان باید درمان شده تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود. در غیر این صورت، دندان به دمینرالیزاسیون ادامه می‌دهد که منجر به ایجاد حفره‌های دندانی می‌شود.

این مطلب را از دست ندهید!
رفع سیاهی لثه ناشی از سیگار چگونه امکان پذیر است؟

۳. پوسیدگی عاج 

این مرحله دوم پوسیدگی دندان است. در این مرحله، پوسیدگی به لایه بعدی دندان یعنی عاج(dentin) گسترش پیدا کرده است.

لایه عاج نرم تر از مینای دندان است. از آنجا که عاج به اندازه مینا قوی نیست، پوسیدگی بسیار سریع‌تر گسترش می‌یابد. پوسیدگی عاج باعث می‌شود حساسیت شدیدی به گرما و سرما تجربه کنید.

۴. پوسیدگی پالپ 

این آخرین مرحله از پوسیدگی دندان است. در این مرحله، پوسیدگی به شدت پیشرفت کرده است. باکتری‌ها به درون دندان نفوذ کرده و حفره‌ای در دندان ایجاد می‌کنند. 

در این مرحله ممکن است التهابِ همراه با دردِ شدید و حساسیت را تجربه کنید.

۵. تشکیل آبسه 

اگر دندان در مرحله آخر درمان نشود، التهاب گسترش یافته و باعث تشکیل آبسه می‌شود. 

تشکیل آبسه زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها به ریشه دندان برسند و باعث عفونت در نوک ریشه دندان شوند. افزایش عفونت باعث تشکیل چرک در زیر دندان می‌شود. 

آبسه دندان می‌تواند هم برای سلامت دهان و هم برای سلامت عمومی تهدیدکننده باشد. اگر نگران آبسه دندان هستید، باید فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

علائم پوسیدگی دندان 

شما ممکن است علائم زیادی از پوسیدگی دندان را داشته باشید. این علائم به روش‌های مختلفی بروز می‌کنند. این علائم را می‌توان به صورت زیر فهرست کرد: 

  • دندان درد 
  • حساسیت به گرما یا سرما 
  • لکه‌های سفید، قهوه‌ای یا سیاه روی سطح دندان 
  • درد هنگام گاز زدن یا جویدن 
  • قرمزی و تورم 
  • بوی بد دهان 
  • سوراخ‌ها یا گودال‌های سطح دندان

آیا پوسیدگی دندان می‌تواند باعث بوی بد دهان شود؟

بله، پوسیدگی دندان می‌تواند باعث بوی بد دهان شود. پوسیدگی دندان در نتیجه تجمع و تقویت باکتری‌ها رخ می‌دهد. باکتری‌ها از دندان‌ها و لثه‌ها تغذیه می‌کنند و این باعث بوی نامطبوع دهان می‌شود.

چرا پوسیدگی دندان همراه با درد است؟ 

درد پوسیدگی دندان در مرحله سوم شدت می‌یابد. این مرحله‌ای است که پوسیدگی به انتها و اعصاب دندان نزدیک شده است. 

باکتری‌ها و اسید به داخل دندان و اعصاب آن نفوذ می‌کنند. در این مرحله، پالپ دندان تحت تأثیر قرار گرفته و ممکن است با تورم همراه شود. اگر این تورم جایی برای گسترش در داخل دندان پیدا نکند، عصب فشرده شده و باعث درد می‌شود.

چگونه بفهمیم که پوسیدگی دندان به پالپ رسیده است؟

برای تشخیص اینکه آیا پوسیدگی دندان به پالپ رسیده است یا خیر، می‌توانید به چهار علامت زیر توجه کنید: 

  • درد شدید و حساسیت دندان 
  • قرمزی و تورم لثه‌ها 
  • فاصله بین دندان‌ها 
  • لکه‌های قهوه‌ای یا سیاه

چه عواملی باعث پوسیدگی دندان می‌شوند؟

باکتری‌ها اسید تولید می‌کنند و این اسید دندان‌ها را تخریب کرده و باعث پوسیدگی دندان می‌شود. در این مرحله، مواردی که باعث تجمع پلاک و باکتری می‌شوند، از عوامل اصلی پوسیدگی هستند: 

  • مسواک نزدن 
  • استفاده نکردن از نخ دندان 
  • کمبود فلوراید 
  • مصرف غذاها و نوشیدنی‌های شیرین و اسیدی 
  • خشکی دهان 
  • گیر کردن غذا در کنار دندان‌های عقل

آیا دندان‌های عقل هم دچار پوسیدگی می‌شوند؟

از آنجایی که در دهان ۲۸ دندان به جز دندان‌های عقل وجود دارد، دندان‌های عقل نمی‌توانند به‌طور کامل بیرون بیایند و در لثه گیر می‌کنند. ممکن است غذا در کنار دندان‌های عقل گیر کند. در این صورت، تمیز کردن آن ناحیه دشوار می‌شود.

این وضعیت می‌تواند منجر به تجمع مداوم باکتری‌ها و در نهایت پوسیدگی دندان شود. 

طبق تحقیقاتی که در مجله ارتودنتیک دندان‌پزشکی منتشر شده، دندانپزشکان برای ۵۹٪ از بیماران توصیه به کشیدن دندان‌های عقل می‌کنند. بر اساس نظریه مؤسسه‌ ملی بهداشت (NIH) دندان‌های عقل معمولاً بین سنین ۱۷ تا ۲۱ سال ظاهر می‌شوند.

چگونه شکر پوسیدگی دندان را تشدید می‌کند؟

شکر یکی از دلایل اصلی پوسیدگی دندان است و تأثیر زیادی بر فرآیند پوسیدگی دارد. 

باکتری‌های موجود بر روی دندان‌ها از شکر مصرفی ما تغذیه و با مصرف شکر، اسید تولید می‌کنند. 

pH طبیعی بزاق برای زنان معمولاً بین ۵.۵ یا ۶ است، در حالی که برای مردان، این میزان ۷ یا ۷.۴ است. بنابراین، اگر pH بزاق زیر ۵.۵ شود، مصرف شکر می‌تواند خطر جدی برای دندان‌ها ایجاد کند. این اسید ابتدا مینای دندان را تخریب و سپس به درون دندان نفوذ کرده و باعث ایجاد پوسیدگی‌های شدید می‌شود. 

این مشکل در زنان به دلیل تفاوت‌های سطح pH بزاق آن‌ها شایع‌تر است.

آیا رژیم غذایی می‌تواند بر حفره‌های دندان تأثیر بگذارد؟ 

بله، رژیم غذایی شما می‌تواند باعث پوسیدگی دندان شود. دلیل این موضوع این است که برخی از غذاها به طور طبیعی حاوی شکر هستند. شکر به طور طبیعی در میوه‌ها و عسل و همچنین در کشمش، سیب و زردآلو نیز یافت می‌شود. 

این غذاها دارای pH اسیدی شدید (زیر ۵.۵) هستند و باعث افزایش اسیدیته در pH بزاق می‌شوند. این اسیدیته منجر به دمینرالیزاسیون می‌شود. 

در نتیجه، مراقبت مناسب از دهان و انتخاب صحیح مواد غذایی می‌تواند از ایجاد حفره‌های دندانی جلوگیری کند.

این مطلب را از دست ندهید!
شکستن دندان در بارداری

کدام بیماری‌های خودایمنی باعث پوسیدگی دندان می‌شوند؟

سندروم شوگرن به عنوان یکی از بیماری‌های خودایمنی شناخته شده است که باعث خشکی دهان و چشم‌ها می‌شود. این بیماری به غدد اشکی و بزاقی آسیب زده و باعث خشکی آنها می‌شود.

غدد بزاقی حاوی آنزیم‌های ضدباکتری هستند که با باکتری‌های ایجادکننده پوسیدگی دندان مقابله کرده و از دندان‌ها در برابر پوسیدگی محافظت می‌کنند. 

حمله لنفوسیت‌ها به غدد بزاقی باعث کاهش بزاق در دهان و خشکی دهان می‌شود. خشکی دهان نیز موجب ایجاد پوسیدگی دندان و تسریع روند آن می‌شود.

یادآوری: بیماری‌های خودایمنی بیماری‌هایی هستند که به دلیل حمله سیستم ایمنی بدن به سلول‌های سالم ایجاد می‌شوند. این بیماری‌ها تهدیدی جدی برای سلامت دهان و دندان هستند. 

کدام داروها باعث پوسیدگی دندان می‌شوند؟ 

کدام داروها باعث پوسیدگی دندان می‌شوند؟ 

مصرف برخی داروها می‌تواند باعث پوسیدگی دندان شود. 

  • آنتی‌هیستامین‌ها 
  • داروهای ضدافسردگی 
  • استامینوفن 
  • داروهای ضداحتقان 
  • ضداسیدها 
  • داروهای فشار خون 
  • داروهای شیمی‌درمانی 

خشکی دهان معمولاً یک عارضه جانبی رایج مصرف این داروها است و این خشکی، عامل بزرگی برای پوسیدگی دندان محسوب می‌شود.

پوسیدگی دندان چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پوسیدگی دندان ممکن است شامل چندین آزمایش تشخیصی باشد. تشخیص پوسیدگی به دو روش ممکن است انجام گیرد، با مشاهده و لمس. 

رادیوگرافی دندان یکی از راه‌های اصلی تشخیص است. پوسیدگی دندان با تمرکز بر روی رادیوگرافی‌ها شناسایی می‌شود. این کار به سه روش انجام می‌شود: 

  • رادیوگرافی بایت وینگ: فیلم‌های ویژه‌ای در دهان بیمار قرار داده می‌شود و بیمار دندان‌های خود را روی فیلم فشار می‌دهد. 
  • رادیوگرافی پری اپیکال: بیمار فیلم را در دهان قرار داده و فیلم با انگشت فشار داده می‌شود.
  • رادیوگرافی پانورامیک:  فک بیمار روی دستگاه رادیوگرافی قرار می‌گیرد و این دستگاه دور سر می‌چرخد.

تشخیص پوسیدگی دندان با دستگاه فلورسانس لیزری (DIAGNOdent) این دستگاه با استفاده از نور کم قدرت، پوسیدگی دندان را شناسایی می‌کند.

آیا پوسیدگی دندان قابل برگشت است؟ 

خیر، پوسیدگی دندان قابل برگشت نیست. اگر پوسیدگی دندان در ابتدای راه باشد، پرکردن دندان به عنوان درمان می‌تواند مفید واقع شود. اما اگر پوسیدگی به حفره تبدیل شده باشد، پرکردن دندان کافی نخواهد بود. 

در این صورت، علاوه بر پرکردن دندان، نیاز به درمان کانال ریشه نیز است. اگر پوسیدگی دندان قابل درمان نباشد، دندان باید کشیده شود.

❗️ درمان زودهنگام همیشه بهترین گزینه برای سلامت دهان و دندان شما است. اگر پوسیدگی دندان دارید، هر چه سریع‌تر با دندانپزشک خود مشورت کنید.

چگونه از گسترش پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم؟

پیشگیری و درمان پوسیدگی دندان

تشکیل و پیشرفت پوسیدگی دندان یک فرآیند تدریجی است. برخی اقدامات می‌توانند به جلوگیری از پوسیدگی دندان قبل از وقوع یا پیشرفت آن کمک کنند: 

  • رعایت بهداشت دهان و دندان 
  • استفاده از فلوراید 
  • پرهیز از مصرف شکر و غذاهای اسیدی 
  • جلوگیری از خشکی دهان 
  • شستشو با آب نمک 
  • استفاده روزانه از نخ دندان 
  • خوردن رژیم غذایی غنی از کلسیم 
  • مراجعه منظم به دندانپزشک

کدام ماده معدنی در کنترل پوسیدگی دندان مؤثر است؟

کلسیم، مهم‌ترین ماده معدنی در جلوگیری از پوسیدگی دندان است. ماده‌ای به نام فسفات کلسیم کریستالی با استفاده از کلسیم تشکیل می‌شود که مینای دندان را احاطه کرده و از بخش‌های داخلی دندان محافظت می‌کند. 

فسفر، پتاسیم و منیزیم نیز دیگر مواد معدنی هستند که به‌طور مستقیم از دندان‌ها محافظت نمی‌کنند، بلکه از طریق حمایت از کلسیم این کار را انجام می‌دهند.

چگونه از پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم؟

اگر حفره‌ای در دندان شما تشکیل شده است، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. این به معنای پیشرفت پوسیدگی دندان است. مهم این است که بر اساس شدت پوسیدگی، درمان مناسب را انتخاب و دنبال کنید. 

تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه کنید، باید: 

  • به طور منظم دندان‌های خود را مسواک بزنید 
  • از غذاهای شیرین دوری کنید 
  • دندان‌ها را با آب نمک شستشو دهید 
  • غذاهایی را مصرف کنید  که از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کنند.

غذاهایی که از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کنند

غذاها به تنهایی نمی‌توانند از پوسیدگی دندان جلوگیری کنند، اما می‌توانند به جذب مواد معدنی مورد نیاز دندان‌ها کمک کنند. 

  • غذاهای حاوی فلوراید 
  • شیر 
  • پنیر 
  • ماست 
  • چای سبز و سیاه 
  • غلات کامل 
  • میوه‌ها و سبزیجات حاوی فیبر 

چه کسانی در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی دندان هستند؟

ریسک پوسیدگی دندان می‌تواند بسته به علل مختلف متفاوت باشد.

علل پوسیدگی دندانگروه‌های در معرض خطر
مصرف بیش از حد شکر کودکان و نوجوانان ممکن است به این دلیل، در معرض خطر بیشتری باشند.
دندان‌های عقل نوجوانان و جوانان ممکن است به دلیل درآمدن دندان‌های عقل بین سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی، در معرض خطر بیشتری باشند.
بهداشت نامناسب دهان و دندانبزرگسالان ممکن است به دلیل عدم رعایت عادات مناسب بهداشت دهان و دندان، در معرض خطر باشند.  
خشکی دهانافراد مسن به دلیل ترشح ناکافی بزاق در معرض خطر بیشتری هستند

اگر دندان پوسیده درمان نشود، چه اتفاقی می‌افتد؟ 

اگر دندان پوسیده درمان نشود، ابتدا درد در دندان را احساس خواهید کرد. در همین زمان نیز باکتری‌ها به تخریب دندان ادامه خواهند داد. پوسیدگی به پالپ و ریشه دندان خواهد رسید، عفونت پخش شده و منجر به ایجاد آبسه دندان خواهد شد. 

اگر همچنان برای درمان اقدامی نشود، دندان پوسیده باید کشیده شود. 

علاوه بر این، عفونت تنها به دندان‌ها محدود نمی‌شود؛ ممکن است عفونت در سراسر بدن شما گسترش یابد و شما با وضعیت تهدیدکننده‌ای در مورد سلامت خود مواجه شوید.

آیا ممکن است کسی از پوسیدگی دندان بمیرد؟

اگرچه این موضوع بسیار دور از ذهن و نادر به نظر می‌رسد، اما امکان‌پذیر است. 

تنها دلیلی که ممکن است منجر به بروز این اتفاق شود، این است که اگر پوسیدگی تشدید شود، عفونت می‌تواند در ریشه دندان، اعصاب، دندان‌های اطراف، صورت و بافت‌های اطراف پخش شود. پس از آن عفونت از نواحی دهان، فک و گردن، به مغز، جریان خون و سایر اعضای بدن سرایت کرده و گسترش می‌یابد. این وضعیت می‌تواند به عنوان تهدیدی جدی برای زندگی تلقی شود.

❗️ اگر دندان پوسیده دارید، فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا از آسیب‌ بیشتر به سلامت دهان و بدن خود جلوگیری کنید.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − شانزده =

تماس تلفنی و دریافت نوبت